Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

«Οι Δήμοι πρέπει να γίνουν η δύναμη της ανάπτυξης»!

«Σ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας». Αυτός είναι ο κεντρικός πυρήνας του ψηφίσματος που εξέδωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κατά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της το βράδυ του Σαββάτου.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και προτάσεις για τα οικονομικά και θεσμικά θέματα. Ειδικότερα, οι δήμαρχοι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητούν:

– Τη νομοθετική κατοχύρωση των 450.000.000 ευρώ από τον κρατικό προυπολογισμό.

– Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011-2012 και ΣΑΤΑ 2012.

– Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου.

– Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους 214.000.000 ευρώ, πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.

– Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης.

– Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους.

– Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους.

– Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.

– Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων.

– Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά, η ΚΕΔΕ ζητεί να εξαλειφθούν οι πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, με την έως το τέλος Φεβρουαρίου ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα στο ψήφισμα τίθενται τα θέματα του προληπτικού ελέγχου που ασκούν οι επίτροποι, της άμεσης επίλυσης της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων που αφορούν τη ρύθμιση των παλαιών χρεών των δήμων και αναχρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με αναδρομική ισχύ και της ανασύστασης της τριμερούς Επιτροπής ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ – Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης τίθενται τα θέματα της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τον τρόπο με τον οποίο τίθενται σε αργία οι αιρετοί, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η απονομή Δικαιοσύνης αλλά και οι αιρετοί να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους, της απόσυρσης της διάταξης περί ασυμβίβαστου, της πραγματοποίησης των δημοτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας και της θεσμοθέτησης σταθερού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ – ΚΕΔΕ) και την έκδοση των προβλεπομένων αποφάσεων για τη θεσμική ολοκλήρωση και την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ