Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Οι εφοριακοί «αδειάζουν» Βενιζέλο και απαντούν με 48ωρη απεργία

Οι εφοριακοί «αδειάζουν» τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Με μια μαζική κινητοποίηση, ο κλάδος ανακοίνωσε 48ωρη απεργία, για τις 29 και τις 30 Δεκεμβρίου, εκδηλώνοντας έτσι την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών να βάλει τους έφορους τελικούς κριτές για το χαράτσι της ΔΕΗ. Πρόκειται για προσωπική αποτυχία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς οι νομικοί ακροβατισμοί του για δήθεν απαλλαγή από το χαράτσι των φορολογούμενων που αδυνατούν να πληρώσουν εξελίσσεται σε φιάσκο.

Οι εφοριακοί ξεκαθαρίζουν με ανακοίνωσή τους ότι δεν θα δεχτούν να γίνουν οι αποδέκτες της κοινωνικής δυσαρέσκειας για το χαράτσι αυτό. «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι εφορίες σε στόχους των επιθέσεων που θα προκληθούν» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Στην ανακοίνωση γίνεται ανοιχτά λόγος για κίνδυνο να προκύψουν «αδιαφανείς υποκειμενικές κρίσεις» κατά τη διαδικασία κρίσεων για την απαλλαγή από το τέλος, εκθέτοντας ακόμα περισσότερο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο βασικός εμπνευστής του συγκεκριμένου μέτρου, του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο κ. Βενιζέλος σκαρφίστηκε τη δημιουργία τριμελών επιτροπών, παρουσία και αστυνομικού, για να γίνεται επιτόπου ο έλεγχος σε όσους υποβάλλουν αιτήσεις εξαίρεσης. Ακολούθως, υιοθετήθηκε η πρόταση να αποφασίζει ο προϊστάμενος της εκάστοτε εφορίας και καταγράφηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατέθηκε τη Δευτέρα προς κύρωση στη Βουλή.

Οι εφοριακοί όμως τινάζουν στον αέρα και αυτή τη ρύθμιση, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι μπορεί να οδηγήσει σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με τους πολίτες. Με ξεχωριστή ανακοίνωση η ΔΑΚΕ εφοριακών επισημαίνει ότι «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τις υπολήψεις μας και την αξιοπρέπεια των οικογενειών μας». Προσθέτει μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομιών «δημαγωγεί, συκοφαντεί και, δυστυχώς, ψεύδεται».

Η πρόταση των εφοριακών είναι να δημιουργηθεί ειδικό έντυπο αίτησης εξαίρεσης, όπου θα αναγράφονται συγκεκριμένα οι λόγοι εξαίρεσης από το χαράτσι της ΔΕΗ. Ακολούθως, το έντυπο αυτό θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά από τον φορολογούμενο ή τα ΚΕΠ ή τις εφορίες προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Την τελική απάντηση, μετά τη διασταύρωση των ηλεκτρονικών αρχείων, θα τη λαμβάνει ο πολίτης απευθείας στο σπίτι του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ