Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Οι εφοριακοί στους δρόμους για ελέγχους

Απροειδοποίητους ελέγχους σε φορολογούμενους επαγγελματίες, που θα φτάνουν έως και στην ανάκριση των πελατών τους, καλούνται να κάνουν οι λιγοστοί εφοριακοί που έχουν απομείνει στις ΔΟΥ, ακόμα και όταν υπάρχει υποψία φοροδιαφυγής!

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης τονίζεται ότι οι εφορίες δεν απαιτείται να καλούν τους πολίτες σε έλεγχο (όπως ορίζει ο νόμος), εάν υπάρχουν «ενδείξεις» ότι έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται χωρίς νόμιμη ειδοποίηση, ακόμη και από το γραφείο του εφοριακού, χωρίς καν την παρουσία του ελεγχομένου. Σε αυτή την περίπτωση θα αξιοποιείται κάθε στοιχείο που έχει στην κατοχή της η Εφορία, όπως οικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά στοιχεία που υποβάλλει ο φορολογούμενος, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία περιήλθε από τρίτους.

Οταν η φορολογική διοίκηση αποφασίζει να διενεργήσει πλήρη επιτόπιο φορολογικό έλεγχο, πρέπει την απόφασή της αυτή να τη γνωστοποιήσει στον φορολογούμενο πριν από την επίσκεψη του ελεγκτή στις εγκαταστάσεις του φορολογουμένου. Ομως είναι δυνατόν -ύστερα από πράξη του γενικού γραμματέα- να διενεργείται πλήρης επιτόπιος φορολογικός έλεγχος χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή.

Σε ό,τι αφορά τους «προληπτικούς ελέγχους» η εγκύκλιος Θεοχάρη αναφέρει ότι σε ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων (π.χ. γιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία κ.λπ.) απαιτείται κατά τον έλεγχο να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν αποδείξεις.

Υποχρεωτικό το e-mail για όλους έως 7 Ιουνίου

Με άλλη εγκύκλιο ο κ. Θεοχάρης δίνει προθεσμία 30 ημερών προκειμένου όλοι οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους στο TAXISnet. Στη διεύθυνση αυτή θα κοινοποιούνται από την Εφορία όλες οι φορολογικές ειδοποιήσεις (όπως για παράδειγμα οι ειδοποιήσεις πληρωμών για ληξιπρόθεσμα και μη χρέη), οι οποίες θα θεωρούνται ότι έχουν παραληφθεί από τον φορολογούμενο.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ