Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Οι εγκύκλιοι με τις περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ

Καθορίζει το «ψαλίδι» σε όλες τις κατηγορίες το Εργασίας με τρεις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν χθες το βράδυ

Με τρεις ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εργασίας καθορίζει τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (έως 40%), στα εφάπαξ (15%-20%), αλλά και την εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις που διασώζονται έως το 2018. Πιο συγκεκριμένα, στις επίμαχες αποφάσεις καθορίζονται τα ακόλουθα:

* Επικουρική σύνταξη: Ορίζεται ότι η έναρξη των περικοπών θα γίνει από τις συντάξεις του Ιουνίου που έχουν ήδη καταβληθεί, όμως οι μειώσεις θα ξεκινήσουν πρακτικά από τις πληρωμές των συντάξεων του Αυγούστου. Ειδικά για όσους τομείς του ΕΤΕΑ δεν έχουν μηχανογραφικά στοιχεία, οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τις πληρωμές των συντάξεων του Σεπτεμβρίου. Τα ποσά επικουρικών συντάξεων που καταβλήθηκαν στις συντάξεις του Ιουνίου, καθώς και εκείνα που θα καταβληθούν στις συντάξεις του Ιουλίου, θα επιστραφούν αναδρομικά με παρακράτηση που θα γίνει σε ισόποσες δόσεις έως τον Δεκέμβριο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζεται για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων νέο, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%), ενώ ξεκαθαρίζεται ότι οι περικοπές θα γίνουν για ποσά συντάξεων, που αθροιστικά για κύριες και επικουρικές θα υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ.

* Κύρια σύνταξη: Ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, τότε το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

* Εφάπαξ: Ορίζεται ότι στο εξής τα εφάπαξ βοηθήματα θα έχουν ημερομηνία-ορόσημο την 1/1/2014. Για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης. Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών κατά τα πέντε τελευταία έτη έως και τις 31/12/2103. Εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ παροχής από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και εφεξής κρίνονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της παρούσης υπουργικής απόφασης. Ειδικά για εφάπαξ στο Δημόσιο που εκκρεμούν να χορηγηθούν, με τις αιτήσεις να έχουν υποβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013, εκτιμάται ότι θα προκύψουν μειώσεις που θα κυμανθούν περίπου από 15% έως 18%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ