Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

«Οι εκπτώσεις δεν σώζουν την αγορά»

«Και τέσσερις και δεκατέσσερις φορές τον χρόνο να γίνονται εκπτώσεις, ο κόσμος θα συνεχίσει να μην ψωνίζει. Απλώς δεν έχει χρήματα. Δεν το καταλαβαίνουν;» Αυτή είναι η απορία και ταυτόχρονα η απάντηση της καταναλώτριας Αναστασίας Σαμολαδά στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης περί τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου, στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς. «Δεν έχει νόημα μια τέτοια κίνηση» σημειώνει στη «δημοκρατία».

Την ίδια ακριβώς άποψη έχει και η Εριέττα Ναλμπάντη, που συναντήσαμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας όμως μια ακόμη διάσταση στο θέμα: «Δεν είναι λύση να γίνονται εκπτώσεις τέσσερις φορές τον χρόνο. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να πέσουν επιτέλους οι τιμές των προϊόντων που είναι ήδη πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες» εξηγεί. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι βρισκόταν πρόσφατα στην Ολλανδία και ένα ζευγάρι παπούτσια για τα οποία έχει πληρώσει 69 ευρώ στην Ελλάδα τα βρήκε εκεί, ακριβώς τα ίδια, 35.

«Μια τέτοια κίνηση θυμίζει λίγο το “ανακατεύω το περιβάλλον για να σηκώσω σκόνη” και μετά τίποτα» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Κωστής Χαντζαρίδης, σχολιάζοντας την πρόθεση για τέσσερις φορές εκπτώσεις τον χρόνο. «Το σημερινό καθεστώς εκπτώσεων και προσφορών λειτουργεί μια χαρά. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Νομίζω ότι απλώς προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά» τονίζει. Εξηγεί δε ότι σήμερα η αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μέσα από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν θεσμοθετημένα δύο ακόμη περίοδοι εκπτώσεων, τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα των προσφορών όποτε κρίνει ο έμπορος ότι τις χρειάζεται. Καλεί δε το υπουργείο να ασχοληθεί με τις τιμές και τη διαμόρφωσή τους και να επικεντρωθεί στα θέματα ουσίας.

Οπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η πρόταση έχει γίνει από την αγορά και προβλέπει τη διενέργεια εκπτώσεων από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου, σε ό,τι αφορά τις χειμερινές εκπτώσεις, και από το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, σε ό,τι αφορά τις θερινές. Επίσης θα επιτρέπονται δύο ενδιάμεσα 10ήμερα εκπτώσεων στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ