Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οι Ελληνες στο… φρενοκομείο!

Δραματική αύξηση των ασθενών κατά 92% (!) έχει παρατηρηθεί στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, πανικού και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι, όσοι είναι λίγο πριν από τη σύνταξη ή εκείνοι που αναμένουν τις νέες περικοπές στις συντάξεις τους, και πολίτες που έχουν δάνεια και χαμηλό εισόδημα, αποτελούν τις πιο ευάλωτες -σε ψυχικές παθήσεις- ομάδες ασθενών.

«Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που σήμερα ο χώρος απασχόλησης του ψυχιάτρου δεν είναι τα άσυλα και τα νοσοκομεία, αλλά κυρίως οι χώροι εργασίας, διημέρευσης και ανάπαυσης των ανθρώπων».

Τα παραπάνω συνταρακτικά στοιχεία, τόνισε ο δρ Κώστας Αλεξανδρόπουλος, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρόπουλο, «τα αισθήματα της αδικίας που δημιουργούνται από την αδιάκριτα κακή μεταχείριση των πολλών ή τη διακριτά ευνοϊκή μεταχείριση των λίγων αποσταθεροποιούν τον κοινωνικό ιστό και έχουν νοσηρές επιπτώσεις στους καθημερινούς ανθρώπους».

Μάλιστα σε έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο ο Γιάννης Χιώτης, ειδικευόμενος ψυχίατρος στον Ευαγγελισμό, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει παρατηρηθεί αύξηση, σε ποσοστό 118%, των ασθενών με αντιδραστική κατάθλιψη την τριετία 2008-2011.

Εντύπωση προκαλεί και το μορφωτικό επίπεδο των ασθενών. Ειδικότερα οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου που εκδηλώνουν κάποια ψυχική νόσο έχουν αυξηθεί κατά 134%, ενώ μεγάλη αύξηση της τάξεως του 165% έχει παρουσιαστεί στους εργαζομένους.

Ακόμη 75% αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό των ανέργων και των άπορων ασθενών.

Η κατάθλιψη πλήττει και ανθρώπους άνω των 50 που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, αφού κατά 44% αυξήθηκαν τέτοιες περιπτώσεις.

Αντίστοιχη αύξηση, 45%, έχει παρατηρηθεί μεταξύ των συνταξιούχων ασθενών, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Χιώτης, αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού το προσεχές διάστημα, ύστερα από τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχει δάνεια, χρέη και χαμηλό εισόδημα.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ