Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Οι έμποροι σηκώνουν το λάβαρο!

«Επαναστατική γυμναστική» από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου! Η ΕΣΕΕ, αντιδρώντας στη νέα δανειακή σύμβαση, πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, ενώ προγραμματίζει σειρά κινητοποιήσεων με αφορμή το νέο Μνημόνιο.

Ηδη κάλεσε τα μέλη και τις περιφερειακές ενώσεις στην οργάνωση ενός πανεμπορικού συλλαλητηρίου, με χρονική αφετηρία την Κυριακή 11 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή η συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι παραχωρεί μέρος του ετήσιου εργοδοτικού – συνδικαλιστικού πόρου στους πληγέντες μικρομεσαίους εμπόρους της Αθήνας.

Η ΕΣΕΕ πρόκειται να αποστείλει, εκ νέου, επιστολή στον πρωθυπουργό και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην οποία θα διατυπωθεί τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για την επερχόμενη και αναπόφευκτη «εσωτερική παύση πληρωμών» στην αγορά.

Ως άλλο μέτρο δράσης, η συνομοσπονδία προτείνει την ενίσχυση της καμπάνιας «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», ιδιαίτερα στον χώρο των τροφίμων, αλλά και την υποβολή προτάσεων ισοδύναμης απόδοσης, σε σχέση με τα υφεσιακά του Μνημονίου.

Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας κλιμάκιο της τρόικας, οι πωλήσεις στην εγχώρια κατανάλωση πέφτουν 3%-11%!

Από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι δανειστές επιθεωρούσαν εφορίες και ΔΕΚΟ, η κατανάλωση σημείωνε απώλειες 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ.

«Οι περιοδικές επισκέψεις της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας της εγχώριας οικονομίας είχαν πάντα ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση εξαιρετικά δυσάρεστων και επίπονων νέων μέτρων. Αυτές οι ανακοινώσεις έχουν άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στην κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Η συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει από τη συμφωνία του πρώτου Μνημονίου (Απρίλιος 2010) σε φάση επιδεινούμενης ύφεσης, με κύρια χαρακτηριστικά την έλλειψη ρευστότητας, το συνεχώς διογκούμενο χρέος, τα υψηλά ελλείμματα και την υπερφορολόγηση. Η αποτύπωση των εξελίξεων αυτών καταγράφεται εμφατικά στον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς.

Η ΕΣΕΕ έχει ήδη απευθύνει προειδοποίηση στην Πολιτεία ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας. Ηδη 1.000.000 νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις καταναλωτικές τους ανάγκες κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειάς τους.

Φώτης Φωτεινός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ