Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Οι (εννέα) άγνωστες πτυχές της ζωής του Στεφανόπουλου

Το «βάπτισμα» στις εκλογές το 1958, η πρωτιά σε ψήφους το 1964, η διακοπή της βουλευτικής αποζημίωσης όταν έγινε Πρόεδρος, ο πύρινος λόγος στην επίσκεψη Κλίντον και η μεγάλη αγάπη για το ποδήλατο και τους προσκόπους

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, έχοντας καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των περισσότερων Ελλήνων. Οχι μόνο με το ήθος και τον πατριωτισμό που τον διέκριναν, αλλά και με απλές, καθημερινές ενέργειες, με τις οποίες έδειχνε να νοιάζεται για τον λαό, να είναι «ένας από εμάς», έξω από τη γυάλα στην οποία απομονώνονται συχνά οι πολιτικοί. Στην πολιτική σταδιοδρομία του, αλλά και ολοκληρώνοντας τη θητεία του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρξαν κάποιες άγνωστες πτυχές της ζωής του.

1 Το 1958, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ζήτησε από τον Κωστή Στεφανόπουλο να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος περιγράφει: «Εγώ, νέος δικηγόρος τεσσάρων ετών τότε, δεν νομίζω ότι είχα κανένα δικαίωμα να εμφανιστώ ενώπιον του πατραϊκού και αχαϊκού λαού, αλλά λίγο οι συμβουλές του πατέρα μου και λίγο οι φιλοδοξίες με έπεισαν να συμμετάσχω με τους αειμνήστους Βασίλειο Πιλάλη και Πάνο Σκούρα. Βεβαίως, δεν εξελέγην, αλλά άρχισα μια πολιτική προσπάθεια που κατέληξε με το πέρας της προεδρικής μου θητείας». Ακολούθησαν άλλες δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, το 1961 και το 1963, αλλά το 1964, ενώ σκεφτόταν να μην κατέβει και πάλι υποψήφιος, κατάφερε τελικά να εκλεγεί πρώτος σε ψήφους στην Αχαΐα.

2 Σε ένα καφενείο των Σπετσών, το 1994, διάβασε για πρώτη φορά το όνομά του να «παίζει» στις εφημερίδες μαζί με αυτό του Γεωργίου Ράλλη ως τα δύο πιθανά για τη διαδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφού δεν κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χάνοντας δύο φορές, μία από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και μία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έμεινε δύο θητείες στο Προεδρικό Μέγαρο, ορκίζοντας τρεις πρωθυπουργούς (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής).

3 Ο Κωστής Στεφανόπουλος, όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σταμάτησε να εισπράττει τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ αρνήθηκε τα αναδρομικά που διεκδίκησαν και πήραν κατά καιρούς άλλοι βουλευτές. Το δε κόμμα, η ΔΗ.ΑΝΑ., που ίδρυσε, επέστρεψε στο κράτος την προεκλογική επιχορήγηση που έλαβε και δεν ξόδεψε. Ακόμα και σε ιδιώτες που είχαν ενισχύσει το κόμμα του επέστρεψε τα χρήματα. Η ΔΗ.ΑΝΑ. κατόρθωσε να μπει στη Βουλή στις τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αλλά στην τελευταία, το 1990, εξέλεξε έναν βουλευτή, τον Θεόδωρο Κατσίκη, και τότε ο Κωστής Στεφανόπουλος έδωσε το πράσινο φως για στήριξη της κυβέρνησης του διαχρονικά πολιτικού αντιπάλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

4 Τον Ιούνιο του 2011, στην Αίγινα, στο κτήμα του ζεύγους Φλαμπουράρη, το γλέντι καλά κρατούσε, αφού γίνονταν τα βαφτίσια του γιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γιος του Αλέξη Τσίπρα και της Μπέτυς Μπαζιάνα, χωρίς κολυμπήθρα και παπά, πήρε το όνομα Παύλος – Φοίβος. Στο γλέντι έκανε την εμφάνισή του ο Κωστής Στεφανόπουλος και έκανε κάποιους να τα χάσουν και να αναρωτηθούν τι κάνει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο γλέντι της βάπτισης. Την απάντηση τους την έδωσε ο ίδιος. «Αφού με κάλεσαν, γιατί να μην πάω;»

5 Μία από τις ιστορικές ομιλίες του την έκανε υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον Νοέμβριο του 1999, θέτοντας όλα τα εθνικά ζητήματα, από τη Συνθήκη της Λωζάννης (ζητώντας τον σεβασμό της από την πλευρά της Τουρκίας) έως το Κυπριακό. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έκανε μια επίσης ιστορική -μαζί και επίκαιρη- ομιλία στη Βουλή, το 1989, για το θέμα της χορήγησης αδειών λειτουργίας μη κρατικών τηλεοπτικών καναλιών. Ηταν ο πρώτος που είχε μιλήσει για αντισυνταγματική διάταξη, νόμο και διαπλοκή. «Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ’ αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ενας τρόπος και μόνο υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους» είχε πει.

6 Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν άριστος μαθητής και δεν έκανε ποτέ -κατά ομολογία του- κοπάνες από το σχολείο. Είχε διακρίσεις στην κολύμβηση και την υδατοσφαίριση, αλλά ήταν λάτρης του μπιλιάρδου. Συνδέθηκε ενεργά με την προσκοπική κίνηση, ενώ υπήρξε μέχρι το τέλος μέλος της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων. Υπήρξε, μάλιστα, επίτιμος αρχηγός και ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της προσκοπικής ιδέας στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας. Αυτός ήταν ο λόγος που οι πρόσκοποι τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του με μια φωτογραφία και λίγα τιμητικά λόγια.

7 Ηταν λάτρης του ποδηλάτου. Οσο του επέτρεπαν τα καθήκοντά του ανέβαινε στο ποδήλατό του, αλλά, όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο, το έκανε συστηματικά, χρονομετρώντας μάλιστα την απόσταση των 33 χιλιομέτρων που έκανε τακτικά φεύγοντας από το σπίτι του στο Ακταίον του Ρίου με κατεύθυνση πότε τη Ναύπακτο, μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, και πότε την Πάτρα. Οπως είχε ομολογήσει, μια φορά έπεσε, όταν η μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου σφηνώθηκε στις γραμμές του τρένου.

8 Ηταν παντρεμένος με την Τζένη Στουνοπούλου από το 1959 έως τον θάνατό της, το 1988. Λίγα χρόνια πριν είχε χάσει τον «αδελφό» του Σπύρο, τον φίλο του με τον οποίο μαζί, την ίδια ημέρα, παντρεύτηκαν δύο αδελφές. Η σύζυγός του είχε αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση των τριών παιδιών τους, του Δημήτρη, φυσικού-ηλεκτρονικού, της Ειρήνης και του Ηλία (δικηγόροι). Σε παλαιότερη ερώτηση αν τους είχε δώσει ποτέ κανένα χαστουκάκι, ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε πει: «Στα παιδιά μου ποτέ! Η μάνα τούς μοίραζε χαστούκια αφειδώς, διότι έπρεπε να τους επιβάλει την τάξη. Εγώ έλειπα από το σπίτι και η μητέρα τους είχε να κάνει με τρεις διαβόλους». Βέβαια, τα πέντε εγγόνια του τα είχε στα «όπα, όπα».

«Αγγλος» στα ραντεβού και «ανοιχτός» σε όλους

9 Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν πάντα «Αγγλος» στα ραντεβού του. Δεν του άρεσε να προκαλεί σχόλια για το παραμικρό, ούτε να συζητείται για το γεγονός ότι διέθετε προσωπική ασφάλεια. Η πρώτη φορά που πήγε στην Πάτρα με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η φρουρά του έκλεισε τον δρόμο για να εισέλθει στο προεδρικό όχημα ήταν και η μοναδική.
Στο Προεδρικό Μέγαρο δεχόταν χωρίς κάμερες να συναντηθεί με όποιον πολίτη το ζητούσε. Ανάμεσά τους, η Μάγια Μελάγια και ο Λευτέρης Πανταζής (κατόπιν παράκλησης αστυνομικού της φρουράς του).

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ