Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Οι επτά ημέρες του εκφοβισμού (πριν την τρόικα)

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τις επτά μέρες που θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που κουβαλά η τρόικα και φέρνει μαζί της στην Αθήνα, στις 16 Ιανουαρίου, μετρά αντίστροφα η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Μέσα στο «πακέτο» βρίσκονται οι προτάσεις των δάνειων δυνάμεων για τη μείωση του κατώτατου βασικού μισθού, το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, το λουκέτο σε οργανισμούς του Δημοσίου, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αλλά και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εξαιτίας της «μαύρης τρύπας» του Προϋπολογισμού του 2011.

Την ίδια ώρα ο πάλαι ποτέ «λαγός» του Γιώργου Παπανδρέου έχει βρει φανερά νέα φωλιά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, θέλει παρόντα σε δύο συναντήσεις που ζητά να γίνουν με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου επιχειρεί να ξεπεράσει όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα και να περάσει τις επιλογές της στην κοινωνία, από τη μια ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των μέτρων και από την άλλη με εκφοβιστικά διλήμματα ακόμη και μέσω συμβούλων του πρωθυπουργού που απειλούν με τον «μπαμπούλα» της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος ξεκινά σήμερα, μέσα σε αυτό το κλίμα, συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και με κρυφό εναλλακτικό χαρτί το «πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια» με νομοθετική ρύθμιση, την ώρα που βουλευτές της Ν.Δ. (Γκιουλέκας, Γιακουμάτος, Καράογλου κ.ά.) και του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Πρωτόπαπας, Φρ. Παρασύρης, Οδ. Βουδούρης κ.ά.) δηλώνουν δημοσίως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μείωση μισθών και συντάξεων.

Πρώτος που θα περάσει την πόρτα του

Το ραντεβού είχε κλειστεί τις προηγούμενες ημέρες, μια και ο πρωθυπουργός ήθελε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. τόσο για την πορεία του PSI, για τη νέα δανειακή σύμβαση, όσο και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, με σκοπό να βρεθεί κοινός τόπος σε κάποια από τα θέματα.

Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες και τα λάθη του Προϋπολογισμού του κ. Βενιζέλου, ενώ θεωρεί ότι οι συναντήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να λειτουργήσει πιο συστηματικά στο πλαίσιο της συμφωνίας σχηματισμού της.

Την Τρίτη ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη (18.00), ενώ την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στις κυριακάτικες εφημερίδες δύο στενοί συνεργάτες του κ. Παπαδήμου συνέχισαν να καλλιεργούν τα φοβικά σύνδρομα στην κοινωνία. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που από τη μια μιλά για «κατάρρευση του κοινωνικού κράτους» και από την άλλη για το ότι πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία να βγούμε από το τέλμα «είτε χωρίς σύμμαχο το πολιτικό σύστημα».

Ενας από τους συμβούλους του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παγουλάτος, σε άρθρο του τονίζει ότι «η απειλή εξοστρακισμού από το ευρώ δεν είναι υποθετική» και αν συμβεί, θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα κοινωνικές εκρήξεις, αλληλοσπαραγμό, δραματικές επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα και στην εθνική ασφάλεια.

* Τα προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων θα δει στις 12 σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Δύο ώρες αργότερα θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του εν όψει των νέων μέτρων…

Νίκος Ελευθερόγλου


Αγριο παιχνίδι με μπλόφες και εκβιασμούς από τους δανειστές για νέο σκληρό πακέτο

Εκτακτο πακέτο μέτρων ζητεί η τρόικα για να έρθει την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Σε τελεσίγραφο που απέστειλαν στον Λουκά Παπαδήμο οι ξένοι θέτουν τον όρο αυτό ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην επιβολή του νέου πακέτου των μέτρων, με το οποίο θα διορθώνονται οι δημοσιονομικές αστοχίες του 2011, τότε οι εκπρόσωποι της τρόικας εκβιάζουν να μην ξανάρθουν στην Ελλάδα. Το μήνυμα των δανειστών έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, εξαιτίας των αυξημένων δανειακών αναγκών που έχει για το 2012 ( σ.σ.: τον Μάρτιο λήγει το μεγάλο ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ) και της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κρατικά ταμεία.

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση -όπως αποκαλύπτει έγγραφο που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»- το ΔΝΤ απειλεί να άρει την εμπιστοσύνη του στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που κάνει η χώρα μας. Μάλιστα, για να βάλει την υπογραφή του στη νέα δανειακή σύμβαση, η διοίκηση του Ταμείου ζητεί τη λήψη ενός νέου πακέτου λιτότητας, για να διορθωθούν οι αστοχίες του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Το έγγραφο του Ταμείου που επικαλείται το «Spiegel» είναι αποκαλυπτικό του νέου άγριου εκβιασμού που ασκεί η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Το έργο είναι αρκετά γνωστό στην Αθήνα, αφού έχει παιχτεί σε επανάληψη τουλάχιστον τρεις φορές έως τώρα, με τις προηγούμενες δόσεις του δανείου. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι επιλογές που έχει η Αθήνα, όπως αυτές στοιχειοθετούνται από το έγγραφο του Ταμείου, είναι τρεις: Είτε η ελληνική κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας είτε οι ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογα που διακρατούν ή τα κράτη της ευρωζώνης να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, διαψεύδει κάθε σενάριο περί μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, το δάνειο που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα θα είναι εντός των ορίων των 130 δισ. ευρώ (συμφωνία 26ης-27ης Οκτωβρίου). Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ακόμη ότι η δόση των 5 δισ. ευρώ (από το πρώτο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ), που επρόκειτο να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και την οποία έχασε η Ελλάδα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», μετατίθεται για τον Μάρτιο.

Αντίστοιχα, η μεθεπόμενη δόση των 10 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, θα καταβληθεί τον Ιούνιο. Υπάρχει δε περίπτωση να υπάρξει και άλλη μετάθεση της πληρωμής αυτών των ποσών, αν η τρόικα κρίνει ότι η Αθήνα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Το έγγραφο του ΔΝΤ επικρίνει επίσης τον «αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» και τα περιορισμένα έσοδα που έχει η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη μείωση του ελληνικού χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της κρατική περιουσίας έως το 2015. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν πιστεύει ότι το 2012 θα έρθει το τέλος του ευρώ ως ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας.

Μ. Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...