Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Οι «εργολάβοι» της «συγκυβέρνησης»!

Οι άνθρωποι-σκιές του Γιώργου Παπανδρέου, από την περίοδο που βρέθηκε στην προεδρία του κόμματος έως σήμερα, ήταν αυτοί που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την «ομαλή» παράδοση της εξουσίας στον Λουκά Παπαδήμο.

Πρόκειται για τους Νίκο Αθανασάκη, Ρεγγίνα Βάρτζελη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που αυτή τη φορά «ξανάσμιξαν» στο έμπιστο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου όχι για να πανηγυρίσουν, όπως στις εκλογές του 2009 τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να διαχειριστούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους το «τέλος εποχής» από την εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τις προσεχείς ημέρες και στο σχέδιο αντεπίθεσης που ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου για να αντικρούσει τις κινήσεις αμφισβήτησης που εκδηλώνονται προς το πρόσωπό του και στόχο έχουν την έξοδό του από την Ιπποκράτους.

Μεσολαβητής και ο «Ρασπούτιν» του Μαξίμου

Νίκος Αθανασάκης: Ο συντονιστής κάθε παρασκηνιακής πρωτοβουλίας του απερχόμενου πρωθυπουργού ή Ρασπούτιν του Μεγάρου Μαξίμου, όπως τον αποκαλούν αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει σε όλα τα ραδιούργα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου από την εποχή που ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έως και σήμερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου τού χρωστάει την αριστοτεχνική εξόντωση του Ευ. Βενιζέλου στη μάχη για την προεδρία του κόμματος το 2007. Αυτή τη φορά όμως όχι από θέση ισχύος, καθώς διαπραγματεύτηκε τους όρους «παράδοσης» της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Νίκος Αθανασάκης έκανε τα περισσότερα τηλεφωνήματα για λογαριασμό του Γιώργου Παπανδρέου με τους αντιπροσώπους των άλλων κομμάτων, αλλά ήταν και ο άνθρωπος που ενημέρωσε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που θα έμεναν ή θα έφευγαν από τα πόστα τους για να περάσουν οι θέσεις στους «συγκυβερνώντες». Με τον Λουκά Παπαδήμο δεν είχε καμία απολύτως επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες παρά μονάχα χθες που του ανετέθη να συζητήσει τις λεπτομέρειες του ανασχηματισμού.

Πρόσωπο-κλειδί σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και γνώστης όλων των μυστικών του κόμματος από την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και έως χθες του Γιώργου Παπανδρέου.

Η Ρεγγίνα που έκανε ό,τι ήθελε τους υπουργούς

Ρεγγίνα Βάρτζελη: Η έως χθες «βασίλισσα» του Μεγάρου Μαξίμου με την άτακτη αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου διατηρεί μόνο τα σκήπτρα της διευθύντριας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ηταν αυτή που κατόπιν εντολής του Γιώργου Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Λουκά Παπαδήμο να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης της πρωθυπουργίας και ας ισχυρίζονταν άλλοι συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού ότι δεν είχε γίνει καμία απολύτως κρούση στον τραπεζίτη-πρωθυπουργό. Η Ρεγγίνα Βάρτζελη δεν έλυνε και έδενε μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου το διάστημα που ήταν εκεί, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς η παρουσία του Β. Εξαρχου στη θέση του γραμματέα ήταν καθαρά διακοσμητική. Εκτός αυτού, είχε ρόλο και λόγο και στις πολιτικές πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου, καταφέρνοντας να επιβάλλει τις απόψεις της ακόμη και για πρόσωπα που έπρεπε να μείνουν ή να φύγουν από την κυβέρνηση. Στον τελευταίο ανασχηματισμό αρκετοί υφυπουργοί «γλίτωσαν» τις θέσεις τους επειδή η Ρεγγίνα είχε εισηγηθεί θετικώς στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εγκαταστάθηκε αμέσως, γεγονός που είχε τροφοδοτήσει φήμες που την έφεραν να είναι ενοχλημένη με τους πρώτους «ενοίκους» στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπως του Χ. Παμπούκη και του Γ. Σιούτη. Οι τελευταίοι πήγαν πρώτοι, αλλά έφυγαν νωρίτερα.

Ψάχνει σωσίβιο ο… δημιουργός του «Τιτανικού»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Το μοιραίο πρόσωπο στην τραγική διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που θα μείνει στην Ιστορία ως αντιναύαρχος του «Τιτανικού». Στον τελευταίο ανασχηματισμό κατάφερε να επιβιώσει και, όταν ξεκίνησε η αρχή του τέλους του Γιώργου Παπανδρέου, με τη σφοδρή εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχτηκε για το δημοψήφισμα, επανήλθε στο επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Ηλίας Μόσιαλος είχε «αυτομολήσει» στο στρατόπεδο της «τρόικας εσωτερικού», για να τον υπερασπιστεί από τις επιθέσεις που δεχόταν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενεργό συμμετοχή και στις επαφές που έγιναν τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα με τον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο γνωρίζει από την περίοδο που ο νέος πρωθυπουργός ήταν στα ηνία της Τραπέζης της Ελλάδος. Τότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν στο οικονομικό επιτελείο τού πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ασφαλώς η συνεργασία του με τον Λ. Παπαδήμο συνεχίστηκε και όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αν κρίνουμε από τα αποτέλεσμα, μάλλον δεν απέδωσε. Το αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραμείνει στην κυβέρνηση δεν το οφείλει μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο έχει ανοιχτή επικοινωνία τις τελευταίες ώρες.


Μέχρι χθες δεν τους ένωνε τίποτε. Το αντίθετο, θα λέγαμε. Ηταν ξένοι στο ίδιο σπίτι, καθώς ο ένας κοιτούσε τον άλλο με καχυποψία. Στην περίπτωσή τους μιλάμε για… ξαφνικό έρωτα, που ακούει στο όνομα «συγκυβέρνηση». Είναι οι άνθρωποι που έπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει το «μετέωρο βήμα» που πλήγωσε τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο λόγος για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη. Οι δύο τελευταίοι δήλωναν «μουτζαχεντίν» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και καθοδηγητές της σκληρής γραμμής. Δεν ήταν λίγες οι φορές που, όταν ο πρώτος έκανε δηλώσεις που τον διαφοροποιούσαν από την επίσημη γραμμή, ζητούσαν τον… αποκεφαλισμό του. Οσο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πήρε τα πάνω του μετά την αναγόρευσή του σε αντιπρόεδρο του κόμματος, αλλά και τη μετακόμιση στη Συγγρού.

Ενας διπλωμάτης με «αλλεργία» στις κόκκινες γραμμές

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Πριν από λίγες εβδομάδες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκίνησε τις μεγάλες του αποστολές στο εξωτερικό. Δύο από τα πρόσφατα ταξίδια του ήταν στη Μόσχα και στις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του στην Αμερική και το ραντεβού του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι του έδωσαν καλή πληροφόρηση για το πώς σκέφτονται οι δάνειες δυνάμεις, αλλά και ο ισχυρός παράγων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Πάντα ήταν υπέρμαχος των συγκλίσεων. Διπλωμάτης από τη φύση του, απέφευγε πάντα τις αντιπαραθέσεις και τις κόκκινες γραμμές. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που, όταν είχαν το πάνω χέρι οι «προεδρικοί», εκείνος φρόντιζε διακριτικά να βρίσκεται εκτός κάδρου. Ηταν, όπως και ο έτερος αντιπρόεδρος Σταύρος Δήμας, διακριτικά «ασφαλής» και προσεκτικός. Δεν ήθελε να μπαίνει σε μονομαχίες που θα τον «σκόνιζαν» και θα τραυμάτιζαν το προφίλ του. Πίστευε ότι στη σκληρή πατριωτική γραμμή του κ. Σαμαρά δεν είχε ρόλο και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να πει την άποψή του ως αποδεκτός από τους πάντες. Ο «κύριος τίποτα», κατά τον Θόδωρο Πάγκαλο, πάντα ήξερε να περιμένει. Τελικά, η συγκατοίκησή του με τον κ. Σαμαρά στον ίδιο όροφο οδήγησε τη Ν.Δ. στο… Μαξίμου από την πίσω πόρτα, με… συγκατοίκους και μεταβατικό πρωθυπουργό.

Πώς είπε το «ναι» ο μαέστρος της «κωλοτούμπας»

Δημήτρης Σταμάτης: Ο Θεσσαλονικιός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. και παλιός του φίλος, Δημήτρης Σταμάτης, δεν ξέρουμε για ποιο λόγο θα περάσει στην πολιτική Ιστορία του τόπου, αλλά εμείς βρήκαμε τον έναν. Είναι ο άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα δήλωνε ότι «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. αυτή τη στιγμή θα συνιστούσε κοινοβουλευτική χούντα» και επέμενε στις εκλογές επειγόντως, κατηγορώντας τον κ. Καρατζαφέρη ότι πουλάει τακτική εκδούλευση στο ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής γραμμής μέσα σε μια βραδιά έγινε θιασώτης του «ναι» στη συγκυβέρνηση. Προφανώς οι προηγούμενες δηλώσεις του ήταν κάτι σαν και αυτό: «Λέμε και κανένα αστείο για να περνάει η ώρα». Οχι απλώς «κατάπιε» ό,τι είχε πει, αλλά λίγο έλειψε και να έρθει στα χέρια (σύμφωνα με δημοσιεύματα) με άλλους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά που διαφωνούσαν με τη μεταβατική κυβέρνηση. Η «κωλοτούμπα» του ήταν τέτοια, που μετείχε και στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο και τους συνεργάτες του στις 6 Νοεμβρίου (όχι ιδιαίτερα μαχόμενος, όπως επιμένουν οι πληροφορίες), αλλά και στο χθεσινό ραντεβού για τη μοιρασιά των υπουργείων. Στην κυβέρνηση Καραμανλή μετείχε σε διάφορες θέσεις, καθώς δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής.

Ο… πατριώτης «Αϊνστάιν» της θεωρία του χάους

Χρύσανθος Λαζαρίδης: Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1954, ήρθε στην Ελλάδα το 1958. Θεωρείται ο άνθρωπος που ανήκει στον στενότερο πυρήνα του Αντώνη Σαμαρά. Ισχυρίζεται ότι γράφει τις ομιλίες του προέδρου της Ν.Δ. και γενικά είναι ο άνθρωπος στα μέσα και στα έξω. Το μεγάλο του πάθος είναι τα media, μια και έχει δημοσιογραφήσει κατά καιρούς. Η μεγάλη του αγάπη για την προβολή είναι αυτή που πολλές φορές τον έχει βγάλει στο… γυαλί, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, ισχυρίζονται οι άσπονδοι φίλοι του. Θέλοντας να αγγίξει ευαίσθητες εθνικές χορδές, δεν παραλείπει να αναφέρει στο βιογραφικό του ότι υπηρέτησε τη θητεία του στα τεθωρακισμένα. Εως τώρα φάνταζε ως ο σκληρός πατριώτης, αφού και το πέρασμά του από το «Δίκτυο 21» αλλά και η αρθρογραφία του έκανε κάποιους να ξεχνούν το αριστερό του παρελθόν (υπήρξε μέλος του Ρήγα Φεραίου, της Νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στην επταετία μάλιστα είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στο ΕΑΤ -ΕΣΑ).

Το «λουκ» του παραπέμπει περισσότερο σε στρατιωτικό, όπως και η φρασεολογία του. Οι σπουδές του όμως είναι πάνω στα οικονομικά, όπου κατέχει και διδακτορικό στην Οικονομετρία. Ηταν ο εμπνευστής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, που τελικά το ΠΑΣΟΚ την έκοψε και την έραψε στα μέτρα του. Εχει εντρυφήσει στη θεωρία του χάους. Ισως αυτό τον επηρέασε στο να «ψήσει» τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει μια ανάλογη επιλογή.


Την παραίτηση Παπανδρέου ζητάει εδώ και τώρα η βάση

«Να παραιτηθείς τώρα από την ηγεσία του κόμματος και να δρομολογήσεις τις διαδικασίες διαδοχής σου» ζητούν πλέον ανοιχτά από τον Γιώργο Παπανδρέου βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την εκπνοή της θητείας του στο αξίωμα του προέδρου. Ο χορός της αμφισβήτησης για την έναρξη των διαδικασιών αντικατάστασής του ξεκίνησε επισήμως από τον βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη, ενώ εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο αναμένεται να συνεχιστεί με παρεμβάσεις και άλλων μελών από τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Πολιτικού και Εθνικού Συμβουλίου, που ετοιμάζουν κείμενο-φωτιά, αφενός μεν για να καταγγείλουν ως «κοινοβουλευτική εκτροπή» την παράδοση της εξουσίας στον Λουκά Παπαδήμο, αφετέρου δε να θέσουν ζήτημα διεξαγωγής συνεδρίου για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Το επίμαχο κείμενο θα φέρει την υπογραφή του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Σακελλάρη, καθώς και δεκάδων μελών τόσο από το Εθνικό Συμβούλιο όσο και από τις περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος.

Ο Δημήτρης Λιντζέρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, κατέστησε σαφές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να ηγείται άλλο του κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να παραιτηθεί και να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία. Αλλωστε προ ημερών τον είχε αποκαλέσει «πολιτικό παρελθόν». «Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να δρομολογήσει ομαλές πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα και για το κόμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση προσανατολίζονται κι άλλα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος, όπως ο Π. Βαρδίκος. Το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται «να παίξει τα ρέστα του» και σε αυτή την προσπάθεια «υπονόμευσης» του καταρρέοντος αρχηγού, επιστρατεύοντας τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας.

Ωστόσο, η συζήτηση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ με φόντο τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου δεν επικεντρώνεται μόνο στην κινητικότητα που επιδεικνύουν οι «έτοιμοι από καιρό» δελφίνοι για την κατάκτηση της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά αποκτά χαρακτήρα εμφύλιας σύγκρουσης με ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά, που επισπεύδει τις εξελίξεις προς τον κίνδυνο της διάσπασης του ήδη συρρικνωμένου σε επίπεδο εκλογικής απήχησης κόμματος.

Αυτό σημαίνει ότι το δίλημμα για την επιλογή αρχηγού την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ θα τεθεί και με γνώμονα την τοποθέτηση των επίδοξων διαδόχων απέναντι στο Μνημόνιο, καθώς μέχρι στιγμής όσοι διεκδικούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη έχουν λερωμένο το πολιτικό τους μητρώο με την εμπλοκή τους σε αυτό.


Σκοτσέζικο ντους για τον λαό της Ν.Δ. Που ζει μια τραγωδία

Ζέστη-κρύο είναι το κλίμα που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία από την περασμένη Παρασκευή, που το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά για να οδηγηθούμε στη χθεσινή ανακοίνωση μιας… μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.

Η εικόνα ότι ήρθαν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω απεικονίζει όσα έχουν συμβεί στη Συγγρού, στα γραφεία των βουλευτών, αλλά και στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Από κει που η εικόνα ήταν ξεκάθαρη και το πολιτικό μήνυμα σαφές (καθώς όλοι γνώριζαν ποιος είναι με ποιον) εν μια νυκτί όλα άλλαξαν και αναζητούνται νέες ισορροπίες στο κόμμα αλλά και στο περιβάλλον του προέδρου.

Το πρώτο σοκ που «πάγωσε» τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ήταν ότι η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι «έπεσαν οι μάσκες» και το «εκλογές εδώ και τώρα» μεταμορφώθηκαν σε μια μορφή «συγκυβέρνησης» με «κόκκινες γραμμές», που καθημερινά θεωρούσαν ότι μετακινούνταν όλο και πιο πίσω. Αυτό προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις κυρίως των κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών της Ν.Δ. Ακολούθησε η δήλωση του κ. Σαμαρά με το «ως εδώ», που απευθυνόταν στους ξένους ηγέτες για το θέμα της υπογραφής και αναπτέρωσε σχετικά το ηθικό των νεοδημοκρατών. Αυτό κράτησε λίγες μόνον ώρες.

Διαφωνούντες

Το «ναι» στον Φίλιππο Πετσάλνικο έριξε νερό στον μύλο των διαφωνούντων, που δημιούργησαν «κίνημα» με επικεφαλής τη «γνωστή πεντάδα» των μεσαιοχωριτών (Σπηλιωτόπουλος, Αντώναρος, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Βαρβιτσιώτης) αλλά και άλλους βουλευτές, που τους ανέβαζαν οι πληροφορίες σε 20 και ετοίμαζαν διαφοροποίηση, με κάποιους από αυτούς να ανεβάζουν τους τόνους λέγοντας «αν τολμά η ηγεσία ας μας διαγράψει». Το ότι αυτή η ιστορία δεν προχώρησε κατεύνασε τα μίση και τα πάθη.

Χθες η στήριξη στον κ. Παπαδήμο, ο οποίος είχε ταυτιστεί πλήρως με το σύστημα Σημίτη, έκανε γνωστό μεγαλοσυνδικαλιστή να πει αγριεμένος κάτι καθόλου κολακευτικό: «Τα… κατεβάσαμε στο ΠΑΣΟΚ». Στέλεχος που ανήκει στη γνωστή «πεντάδα», ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ τάχθηκε υπέρ της βιωσιμότητας της μεταβατικής κυβέρνησης για όσο χρειαστεί και υποστήριξε ότι οι Ελληνες πρέπει να μονιάσουν. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος πάντως χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση του κ. Σαμαρά και υποστήριξε ότι ο τόπος θα πάει σύντομα σε εκλογές.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ