Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Οι φλόγες στον Νότο καίνε και τον Βορρά

Η μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης όχι μόνο έχει ξεκινήσει αλλά μετακινείται ήδη από τον Νότο προς τον Βορρά, αγγίζοντας ακόμη και τις πιο εύρωστες χώρες της ευρωζώνης.

O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s μείωσε από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, λόγω της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» που υπάρχει εξαιτίας της κρίσης, αν και διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα και των τριών χωρών στο επίπεδο Aaa. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης μόνον η Φινλανδία διατηρεί τις θετικές προοπτικές της, αν και «η οικονομία και τα δημοσιονομικά της θα βρεθούν σε μια περίπλοκη κατάσταση όσο συνεχίζεται η κρίση στην ευρωζώνη». Οπως ανέφερε ο οίκος Moody’s, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις ρεαλιστικών σεναρίων δεν δικαιολογούν πια μια σταθερή προοπτική, ενώ κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνιστά «σημαντική απειλή για το ευρώ».

Ο Moody’s τονίζει επίσης ότι οι χώρες της Ε.Ε. αντιδρούν απλά στην κρίση, μια τακτική που δεν έχει σταθεροποιητικό χαρακτήρα. Παράλληλα θεωρεί ότι το κόστος αντιμετώπισης της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία εντείνει τους κινδύνους για την ευρωζώνη. Αμέσως μετά την υποβάθμιση το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «η Γερμανία θα παραμείνει άγκυρα σταθερότητας» και ότι η αξιολόγηση αφορά κυρίως βραχυπρόθεσμους κινδύνους που σχετίζονται με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η μακροπρόθεσμη προοπτική σταθεροποίησης.

Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν ακόμη αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν γύρω της. «Οι οικονομικές αγορές έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανία και αυτό αντανακλάται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας» τονίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Προωθώντας στέρεες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, η Γερμανία παραμένει ασφαλές καταφύγιο και θα συνεχίσει με υπευθυνότητα στον ρόλο της ως άγκυρα σταθερότητας στην ευρωζώνη» καταλήγει η ανακοίνωση. Η μόνη χώρα που παραμένει αλώβητη, η Φινλανδία, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την ικανοποίησή της για την αξιολόγηση του οίκου.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ