Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν το 25% του εισοδήματός τους

Λιγότερες από 20 ημέρες έμειναν έως το τέλος του έτους για να μαζέψουν οι φορολογούμενοι τις αναγκαίες αποδείξεις του 2013 που θα υποβάλουν με τη φορολογική δήλωση του 2014.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι έχουν μαζέψει τον συνολικό αριθμό που χρειάζεται (που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός τους), ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
Οι αποδείξεις που έχουν την έγκριση της Εφορίας πρέπει να αφορούν είδη διατροφής, οινοπνευματώδη – καπνό, είδη ένδυσης – υπόδησης, το πεδίο της στέγασης αλλά μόνο υπηρεσίες και είδη συντήρησης – επισκευής κατοικίας και όχι λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, καύσιμα θέρμανσης. Επίσης, «περνάνε» αποδείξεις για είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, για μεταφορές (αλλά μόνο πραγμάτων), συντήρηση – επισκευή αυτοκινήτων και μηχανών, κόμιστρα ταξί, καύσιμα και όχι διόδια, ταξίδια, οι αποδείξεις δαπανών αναψυχής εκτός από τα τέλη για την ΕΡΤ και το κόστος συνδρομητικής τηλεόρασης, οι αποδείξεις δαπανών για εκπαίδευση αλλά μόνο φροντιστήρια – ξένες γλώσσες, οι δαπάνες σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, καθώς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες π.χ. κομμωτήρια, όχι όμως τα πάσης φύσης ασφάλιστρα.

Η υποχρέωση συλλογής αφορά το 25% εισοδήματος από μισθωτούς – συνταξιούχους ανεξαρτήτως εισοδήματος, με όριο αποδείξεων τα 10.500 ευρώ, ενώ η ποινή φόρου είναι πλέον 22% και όχι 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ, θα έχει ποινή φόρου 165 ευρώ (22% επί της διαφοράς των 750 ευρώ). Στην Εφορία δεν «περνάνε» αποδείξεις για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου, ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.), αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικά τέλη, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, αγορά αυτοκινήτων, αγορά ακινήτων, εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων, ταχυδρομικές υπηρεσίες, τηλεφωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, τυχερά παιχνίδια, τέλη κυκλοφορίας.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ