Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Οι γερμανικές μίζες, το «Akis-gate» και οι άλλες (μεγάλες) δίκες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι εμπλεκόμενοι στις «καυτές» υποθέσεις των υποβρυχίων,της Siemens και δεκάδων σκανδάλων!

Από τη
Βάσω Παλαιού
[email protected]

Δύο μεγάλες δίκες, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να αρχίσουν εντός του νέου δικαστικού έτους, το οποίο ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας και να απασχολήσουν την κοινή γνώμη. Οι κατηγορούμενοι για τα δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης όσον αφορά τη διακίνηση μαύρου χρήματος, τα σκάνδαλα της Siemens και των υποβρυχίων θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ειδικότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2016 θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 32 κατηγορούμενοι στη μεγάλη δίκη για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων. Δύο μήνες νωρίτερα, στις 27 Νοεμβρίου 2015, 64 κατηγορούμενοι θα αρχίσουν να δικάζονται για την υπόθεση της Siemens και συγκεκριμένα για τη σύμβαση της γερμανικής εταιρίας (της μητρικής και της θυγατρικής της στην Ελλάδα) με τον ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων.

Υπόθεση υποβρυχίων

Συνολικά 32 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, κατηγορούμενα για το μαύρο χρήμα που φέρεται ότι διακινήθηκε κατά την προμήθεια των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 την περίοδο υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, δύο πρώην στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, τραπεζίτες και πρώην στελέχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και απόστρατοι αξιωματικοί. Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Αμυνας με τη γερμανική κοινοπραξία HDW-Ferrostaal, για την υλοποίηση της οποίας φέρεται ότι διακινήθηκε το παράνομο χρήμα.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας, της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα αδικήματα κατά περίσταση έχουν απαγγελθεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/1950, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων βρίσκονται αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη.

Στνο μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται οι πρώην συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος και Σωτήρης Εμμανουήλ, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Σπύρος Τραυλός, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς και ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, όπως και ο Αντώνης Χάγιας, συνεργάτης του Μιχάλη Ματαντού.
Επίσης, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι πρώην απόστρατοι αξιωματικοί, όπως οι Εμμανουήλ Σαρτζετάκης, Αλέξανδρος Μαδώνης, Δημήτρης Παπαθανασίου, Κωνσταντίνος Τζιώτης, το πρώην στέλεχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) Γιώργος Σκάρλας, καθώς και η Ελγκεν Στρόφεγκεν, αδελφή της πρώην συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουμ Μολτενάουερ. Την υπόθεση διερεύνησαν οι ανακριτές Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, οι οποίοι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν την πορεία που ακολούθησαν μίζες άνω των 60.000.000 ευρώ.

Το σούπερ δίδυμο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φάνη Λυγινού έπαιζε σε διπλό ταμπλό

Στα σκάνδαλα της Siemens και των υποβρυχίων δύο πρόσωπα-κλειδιά συνδέουν τις δύο υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος! Πρόκειται για τον κρατούμενο των φυλακών Ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και τον καταζητούμενο συνεργάτη του Φάνη Λυγινό. Με θητεία αρχικά στην Dresdner Bank και εν συνεχεία στην BNP Paribas, το τραπεζικό δίδυμο φέρεται ότι συνέδραμε το «οικοδόμημα» της διακίνησης των «χρυσών μιζών» μεταφέροντας τα παράνομα χρήματα μέσω λογαριασμών αλλά και τοις μετρητοίς με τέτοιες μεθόδους, ώστε να μην γίνει αντιληπτή η πραγματική προέλευσή τους. Ανάμεσα στα δύο τραπεζικά στελέχη τον πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται ότι έχει ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ.

Ενώπιον, ωστόσο, της ελληνικής Δικαιοσύνης φόρεσε τον μανδύα του Ιούδα και έδειξε προς την πλευρά του άλλοτε στενού συνεργάτη του, του Φάνη Λυγινού, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνος που είχε στενότερες επαφές με τους πελάτες και κατ’ επέκταση έχει καλύτερη γνώση για τις συμφωνίες που μπορεί να γίνονταν. Ο Φάνης Λυγινός, από την άλλη, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, προτιμά να παραμένει άφαντος!

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το τραπεζικό δίδυμο αρχικά εμφανίστηκε στο σκάνδαλο της Siemens και εν συνεχεία στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Μάλιστα, και τα δύο τραπεζικά στελέχη δικάζονται στις 27 Νοεμβρίου μαζί με ακόμα 62 πρόσωπα για τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50 και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

Οι δύο κατηγορούμενοι φέρεται ότι παρέδιδαν μετρητά, από τις αρχές Μαρτίου 2002 έως τα τέλη Μαΐου 2005, στον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος ακολούθως τα χρησιμοποίησε για δωροδοκίες υπαλλήλων και στελεχών του ΟΤΕ. Σχεδόν δύο μήνες μετά -και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου- οι δύο κατηγορούμενοι θα βρεθούν ξανά στο εδώλιο, αυτή τη φορά για να δικαστούν για την προμήθεια των υποβρυχίων.

Τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν, στις 27 Νοεμβρίου, 64 κατηγορούμενοι προκειμένου να λογοδοτήσουν για βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες όσον αφορά τη σύναψη της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων. Η αμαρτωλή σύμβαση υπογράφηκε το 1997, επί υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη, και πλέον οι 64 κατηγορούμενοι, έπειτα από 10 χρόνια δικαστικής έρευνας, στέλνονται στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σε συνδυασμό, κάποιες εξ αυτών, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ο οποίος επισύρει ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο εδώλιο είναι τα άλλοτε μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης, καθώς και ο άλλοτε «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη Θόδωρος Τσουκάτος. Ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθούν και Γερμανοί υπήκοοι, πρώην στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας, γνωστοί από τις έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα παρουσιαστούν στο ακροατήριο. Η υπόθεση του ΟΤΕ και της σύμβασης 8002 για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων θεωρείται η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς που ερεύνησε η ελληνική Δικαιοσύνη την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, όπως περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο έστειλε τους κατηγορουμένους στο εδώλιο, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές», όπως συνηθιζόταν να αποκαλούνται οι μίζες από τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70.000.000 ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα «χρεώθηκαν» στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι -και ειδικά τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ- καλούνται να λογοδοτήσουν, καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού. Σε εξέλιξη, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα παραπεμπτικό βούλευμα, βρίσκεται και η δικαστική έρευνα για την προμήθεια από τη Siemens του συστήματος ασφαλείας C4I και αναμένονται εξελίξεις από τη νέα δικαστική χρονιά.

Συνεχίζεται η διαδικασία και για Χρυσή Αυγή, FBBank,ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Πέρα από τα δύο πολυαναμενόμενα ακροατήρια για τις υποθέσεις της Siemens και των υποβρυχίων, δίκες για σοβαρές και μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια την κοινή γνώμη, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη ή αναμένεται να αρχίσουν εντός του νέου δικαστικού έτους. Ηδη από τον Απρίλιο του 2015 έχει ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Συνολικά 68 κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας, στη συντριπτική πλειονότητά τους, το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Μεταξύ αυτών, σύσσωμη η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, συνολικά 18 πρώην και νυν κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ακόμα η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει μπει στην ουσία, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής ενστάσεων εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Το ενδιαφέρον αναμένεται να αρχίσει να κορυφώνεται από τον Σεπτέμβριο, οπότε θα αρχίσουν να καταθέτουν οι μάρτυρες, με πρώτο τον Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του αδικοχαμένου μουσικού Παύλου Φύσσα.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και στη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για το «Akis-gate», με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, συγγενικά του πρόσωπα, όπως η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, αλλά και άλλοτε στενούς συνεργάτες του, όπως ο πρώτος εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας. Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας για την υπόθεση και να αρχίσει η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και, εν συνεχεία, να κορυφωθεί η ακροαματική διαδικασία με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Πιθανότατα έως τα τέλη του 2015 αναμένεται να έχει εκδοθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, και συγκεκριμένα στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων, ενώ αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον πέντε δίκες για σημαντικές υποθέσεις αναμένεται να αρχίσουν εντός του νέου δικαστικού έτους. Πρόκειται για τη δίκη για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων του 2011, το επονομαζόμενο και σκάνδαλο «Koriopolis», με 84 κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο. Πρωταγωνιστές της υπόθεσης φέρεται ότι είναι ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου και νυν δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολη Γιώργος Τσακογιάννης.

Αλλη μία υπόθεση η οποία αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον είναι αυτή που αφορά τις χρυσές επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ, με 59 κατηγορουμένους να έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. Ακόμα τρεις δικογραφίες, με οικονομικό αντικείμενο, πρόκειται να βρεθούν στο ακροατήριο. Είναι αυτές των «κόκκινων» δανείων που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, των επισφαλών δανείων της FΒ Bank (με πρωταγωνιστή τον εφοπλιστή και επιχειρηματία Βίκτορα Ρέστη), αλλά και το «Καρούζος-gate».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Αθήνα ο Πούτιν την 25η Μαρτίου! Ρωσικό μήνυμα στην Τουρκία με τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο

Την Αθήνα επισκέπτεται την ερχόμενη άνοιξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας». Ο Ρώσος πρόεδρος θα έρθει στη χώρα μας στις...

Ντροπή! Ο νέος Πτωχευτικός «αθωώνει» όσους ξεπλένουν χρήματα

Σκανδαλώδης διάταξη στο νομοσχέδιο απαλλάσσει όσους ελέγχονται από τις Αρχές για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Από τις Ντίνα Ιωακειμίδου - Μαρία Παναγιώτου Μία διάταξη καταφύγιο...

Μήτογλου στον ΟΠΑΠ: Σε 2-3 εβδομάδες θα είναι 100% έτοιμος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

 Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα μιλάει για την αποψινή μάχη με τη Φενερμπαχτσέ Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε πολύ κοντά στη νίκη στη...

Απαράδεκτα κυβερνητικά παιχνίδια με τους δικαστές!

Αίσθηση από την αποκάλυψη της «ΕΣΤΙΑΣ» για το... δωράκι που θα γίνει με το «πόθεν έσχες» κατόπιν εισήγησης του Π. Πικραμμένου Από τη Μαρία Παναγιώτου Προχωράει...