Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Οι ιδιωτικές κλινικές είναι ο νέος «ασθενής»

Δεν φτάνει που η κεντρική διοίκηση, κόβοντας σε δραματικό βαθμό οικονομικούς πόρους, απαξιώνει συνεχώς τη δημόσια υγεία, τώρα πλήττει και την ιδιωτική, φέρνοντάς τη στα πρόθυρα της κατάρρευσης! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ιδιωτικών κλινικών της Μαγνησίας, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης, επειδή ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υιοθέτησε την προσφιλή, εσχάτως, στο Δημόσιο στάση: «Δεν πληρώνω»!

Ευρισκόμενοι λοιπόν προ οικονομικού αδιεξόδου, οι ιδιοκτήτες κλινικών επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ζητώντας τη συνδρομή του. Οι ίδιοι υποστηρίζουν: «Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2012, παρέχοντας νοσηλευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του, διαθέτοντας στον Οργανισμό το σύνολο των κλινικών της Μαγνησίας για όλα τα τμήματα που λειτουργούν. Ομως, ενώ επί δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλλαν σε μας προκαταβολή 90% εντός του επομένου μήνα από την πραγματοποίηση των νοσηλειών, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν μας έχει καταβάλει την προκαταβολή για τα νοσήλια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη των πέντε Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011. Επίσης εκκρεμούν και τα νοσήλια έως 31-10-2011».

Οι επιπτώσεις της ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη σοβαρές: Μη καταβολή μισθών στους εργαζομένους των κλινικών για περισσότερο από τέσσερις μήνες, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ από έναν συνεπή -έως χθες- κλάδο, αδυναμία προμήθειας υλικών επεμβάσεων και φαρμάκων, αδυναμία προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επίσης, αυξάνονται συνεχώς τα χρέη των κλινικών προς προμηθευτές και τρίτους, οι οποίοι ξεκίνησαν διαδικασίες έκδοσης διαταγών πληρωμής και αιτήσεων για συντηρητικές κατασχέσεις! Οι ιδιοκτήτες κλινικών της Μαγνησίας προειδοποίησαν για άτακτη χρεοκοπία δεκάδων επιχειρήσεων της υγείας τις επόμενες ημέρες, που θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία. Θα πρόκειται δε, για λουκέτα που δεν θα οφείλονται σε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές, αλλά στη στάση πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τους, τονίζοντας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον αγώνα των απλήρωτων κλινικών, ιατρών και εργαστηριακών ιατρών της χώρας, που προσφέρουν τις υπηρεσίες του προς το Δημόσιο μέσω κρατικών ή ιδιωτικών δομών ιατρικής φροντίδας. Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς και προέδρους των Ταμείων να αναλογισθούν το βάρος των ευθυνών τους και να προχωρήσουν στη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών και των δεδουλευμένων».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ