Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Οι κακές οικονομικές επιδόσεις των μεγάλων χωρών ανησυχούν εξίσου και τη Γερμανία

Tι φέρνει το νέο έτος; Προκλήσεις για την Ε.Ε. – και μάλιστα πολλές. Οπως σχολίασε σε άρθρο της η DW, η καρδιά του προβλήματος θα παραμείνει η ευρωζώνη, το «προβληματικό παιδί» της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτήν την άποψη συγκλίνουν πολλοί οικονομολόγοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Στέφαν Μπιλμάιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της DZ Bank. «Αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 0,8% για την ευρωζώνη το 2015» λέει ο ίδιος.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το βασικό πρόβλημα δεν εστιάζεται τόσο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όσο στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης. «Για παράδειγμα, η κατάσταση στην Ιταλία είναι σχεδόν δραματική. Η οικονομία της βυθίζεται στην ύφεση» εκτιμά ο Ρόλαντ Ντερν από το ινστιτούτο RWI του Εσεν. Στη Γαλλία το υψηλό δημόσιο έλλειμμα είναι ιδιαίτερα προβληματικό, προσθέτει ο Ντερν, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ να οδεύει με τη σημερινή οικονομική πολιτική.

Οι κακές επιδόσεις των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης ανησυχούν εξίσου και τη Γερμανία, κι αυτό επειδή επηρεάζουν τις δικές της οικονομικές προοπτικές, από τη στιγμή που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3% από το 2015 και μετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές εταιρίες με έδρα στην Ασία να επιστρέφουν πλέον στις ΗΠΑ, λόγω των ευνοϊκών για τον ανταγωνισμό συνθηκών.

Για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί γύρω στο 7%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει σημειώσει η χώρα από το 1990, αν και θεωρείται ακόμη υψηλό. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, την Ινδία, αναμένεται να αγγίξει το 6,6%. Βέβαια ο Ρόλαντ Ντερν εκτιμά ότι τα μεγέθη αυτά ίσως να μην ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα, αφού η Ινδία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ