Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Οι κατηγορίες για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Μια σκληρή ηγετική ομάδα, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο ως κυρίαρχο αρχηγό, υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά και μέλη της διευθύνουσας ομάδας τους Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο, αποτυπώνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακριτές διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας και Κώστας Παπακώστας στα κατηγορητήρια που συνέταξαν εις βάρος των βουλευτών και των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Οι ανακριτές καταλογίζουν στα κοινοβουλευτικά στελέχη: «Εσύ δε υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν, παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παράνομων σκοπών της, όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς παρατίθενται».

Οι κ. Γεωργουλέας και Παπακώστας αποδίδουν 11 αξιόποινες πράξεις -μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα- που, όπως αναφέρουν, διαπράχθηκαν «κατ’ εφαρμογήν των καταστατικών αρχών και επιδιώξεων της οργανώσεως».

Στα κατηγορητήρια, κατά πληροφορίες, γίνεται ιστορική αναδρομή στη δράση της Χρυσής Αυγής και διατυπώνονται ο ηγετικός τρόπος και «το ναζιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο λειτουργίας της οργάνωσης». Οι ανακριτές αναφέρουν: «Στο καταστατικό (το οποίο, σημειωτέον, φέρει σφραγίδα της οργανώσεως με τις λέξεις Χρυσή Αυγή και Αγχιβασίην και αποτυπωμένο το γνωστό τοις πάσι σύμβολο των ναζιστικών SS) προβλέπεται ρητώς ο διαχωρισμός του πολιτικού και επιχειρησιακού τμήματος, αναμφιβόλως όμως αμφότερα τα τμήματα διοικούνται και διευθύνονται από αυτή την αυτή ηγετική ομάδα (…) με κυρίαρχο όμως πάντοτε τον Αρχηγό (μονοπρόσωπο όργανο), η εξουσία του οποίου είναι, κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Adolf Hitler, απόλυτος, απεριόριστος και αδιαμφισβήτητος (κατά τα οριζόμενα στο προσαρτώμενο στο καταστατικό έγγραφο με τίτλο “Η αρχή του αρχηγού”)».

Επισημαίνεται επίσης στα κατηγορητήρια η δομή τύπου πυραμίδα της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Ν. Μιχαλολιάκο και υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά, που έδιναν τις εντολές τις οποίες «κατέβαζαν προς τα κάτω» οι βουλευτές κάθε περιφέρειας, που αποτελούσαν τον σκληρό ηγετικό πυρήνα. Κάτω από τους βουλευτές ήταν οι τοπικοί πυρηνάρχες, δηλαδή οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων, όπως της Νίκαιας ή του Περάματος.

Μάλιστα, οι ανακριτές επισημαίνουν ότι τακτικές ήταν οι επιμορφωτικές συναντήσεις (ιδεολογικού προσανατολισμού) των μελών στα κατά τόπους γραφεία της οργάνωσης, όπου δύο φορές την εβδομάδα αναλύονται θέματα σχετικά με τις απόψεις, τις θέσεις και τους στόχους της Χρυσής Αυγής από ειδικούς ομιλητές (καθοδηγητές) μεταξύ των οποίων υπάρχει και ανήλικος! Ενας από τους στόχους, σύμφωνα με τους ανακριτές, της οργάνωσης είναι η στρατολόγηση ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως εκτός από τις δύο μαρτυρίες πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, που μπήκαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, υπήρξε και ανώνυμη επιστολή στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, η οποία κατά τις δικαστικές Αρχές εισέφερε σημαντικά στοιχεία για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

«Σκοπός και στόχος τους δεν είναι το καλό της πατρίδας, αλλά καλυπτόμενοι πίσω από την κοινοβουλευτική τους παρουσία έχουν δημιουργήσει εγκληματική οργάνωση με αρχηγό, υπαρχηγούς, διευθυντές και τάγματα εφόδου που δρα ιεραρχικά σε όλη την επικράτεια» αναφερόταν στην επιστολή.

Σήμερα ενώπιον των δύο ανακριτών θα βρεθούν προκειμένου να απολογηθούν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις προανακριτικές τους απολογίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι διώκονται για πολιτικούς λόγους. Αύριο ενώπιον των ανακριτών θα βρεθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος και μεθαύριο ο Χρήστος Παππάς.

Επίσης, οι ανακριτές εξέδωσαν εννέα εντάλματα σύλληψης εις βάρος των κατηγορουμένων που δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ