Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Οι «κουρεμένοι» κερδοσκόποι ετοιμάζουν δικαστικό πόλεμο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Παράταση δόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών έως τις 20 Απριλίου, για να υπαχθούν στη διαδικασία της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), τίτλοι ύψους 8,5 δισ. ευρώ που υπόκεινται σε αλλοδαπό δίκαιο. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα φαίνεται να γίνεται στόχος διεθνών κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν αποκλείεται να τη σύρουν σε δικαστήρια και ατέρμονες δίκες (όπως έγινε με την Αργεντινή), προκειμένου να πληρωθούν στο ακέραιο της τιμής τους τα «κουρεμένα» ομόλογα.

Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έχουν υπαχθεί συνολικά 197 δισ. ευρώ, από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα, 177 δισ. ευρώ, διέπεται από τους κανόνες του ελληνικού δικαίου. Μόλις 20 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο. Υπάρχουν όμως περίπου 8,5 δισ. ευρώ που έχουν μείνει ακόμη εκτός PSI και γι’ αυτό δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 20 Απριλίου. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν καθυστερήσεις εξαιτίας αναβολής των γενικών συνελεύσεων των εταιριών που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί η ανάλογη απόφαση για να υπαχθούν στο PSI. Με τη νέα παράταση εκτιμάται ότι θα καλυφθεί και αυτή η πιθανότητα, με στόχο να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 2,5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να μπλέξει με πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, αφού ξένα funds, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, προτίθενται να διεκδικήσουν το σύνολο του ποσού μέσω δικαστηρίου. Πρόκειται για ομολογιούχους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία του PSI και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης από τη μεριά τους ειδικευμένων σε τέτοια θέματα δικηγορικών γραφείων, που θα αναλάβουν την υπόθεση.

Τα συγκεκριμένα ξένα funds λειτουργούν με τη λογική των κερδοσκόπων και έχουν παρελθόν στο να επενδύουν σε χώρες που είναι λίγο πριν από τη χρεοκοπία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής και μόλις πριν από έναν μήνα εκδόθηκε δικαστική απόφαση η οποία υποχρεώνει τη χώρα της λατινικής Αμερικής να εξοφλήσει στο ακέραιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους επαγγελματίες επενδυτές, όπως είναι οι Κένεθ Νταρτ και Πολ Σίνγκερ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Περού, που προσέφυγε το 1995 στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η εταιρία Ελιοτ Ασοσιέιτς. Διεκδίκησε την αποπληρωμή των δανείων της στο ακέραιο, μέσα από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Αποτέλεσμα ήταν να της επιδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα και να αναγκαστεί η κυβέρνηση του Περού να συμβιβαστεί και να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.700.000 δολαρίων.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Μεγάλο (παρασκηνιακό) παζάρι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Μεγάλο το στρίμωγμα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που την άλλη εβδομάδα θα πάει ως ολοκληρωμένο σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο για να εγκριθεί. Το παζάρι στο παρασκήνιο είναι σκληρό, εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο αφελληνισμού ή κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να βάλουν το 10% του πρόσθετου κεφαλαίου που θα απαιτήσει η στήριξη της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά οι μεγαλομέτοχοι θα κληθούν να βάλουν μεγάλα ποσά για να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Προχθές το ίδιο θέμα απασχόλησε τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ράπανο και Ταμβακάκη.

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σχέδια αναδιάρθρωσής τους, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τρόπους άντλησης κεφαλαίων, ώστε να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια προτού προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για βοήθεια.

Η παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ίδιο ζήτημα θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων χρήσης 2011 των τραπεζών.

Οπως είπε προχθές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα 25 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

«Κάποιες από τις τράπεζες για ένα προσωρινό διάστημα και για όσο εφαρμόζουν τα σχέδιά τους ίσως χάσουν την πρόσβασή τους στις συνήθεις πράξεις νομισματικής πολιτικής (της ΕΚΤ)» εξήγησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο.

Κούφια λόγια και ΜΑΤ κατά των μικροομολογιούχων

Απραγοι και χωρίς να λάβουν την παραμικρή δέσμευση αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών οι ομολογιούχοι – επενδυτές που χάνουν τις περιουσίες τους, εξαιτίας του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων. Η χθεσινή, πρώτη συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, δεν ήταν χωρίς παρατράγουδα, καθώς υπήρξε ένταση, αλλά και αντεγκλήσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί από νωρίς στην είσοδο της οδού Νίκης 5-7. Οι μερικές δεκάδες των συγκεντρωμένων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, όταν είδαν να κατεβαίνουν τα ρολά του υπουργείου. Ευτυχώς επικράτησαν οι πιο ήρεμες φωνές και τελικά επετράπη σε μια αντιπροσωπία των ομολογιούχων να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου.

Από τη συνάντηση δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο που τους μετέφερε ο κ. Χριστοδούλου είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταστεί δυνατό να συναντηθούν και με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, για να εκθέσουν και στον ίδιο το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ομολογιούχοι ξεκαθάρισαν ότι θα προχωρήσουν σε δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο, με την ελπίδα ότι θα δικαιωθούν είτε από τα ελληνικά είτε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Υπολογίζεται ότι περίπου 11.000 είναι οι Ελληνες ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, από τους οποίους περίπου 9.500 έχουν επενδύσει ποσά, πριν από το «κούρεμα», μικρότερα των 100.000 ευρώ ο καθένας.

Το λάθος τους, όπως έλεγαν κάποιοι από αυτούς, χθες, ήταν ότι εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο και το δάνεισαν.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκάλυψη! Τεράστιο σκάνδαλο (και) με τα rapid tests

Με φωτογραφικό διαγωνισμό έδωσαν σε εταιρία μεγαλομετόχου της Siemens με ετήσιο τζίρο 1.326.187€ παραγγελία 10.000.000 €Χορός αδιαφανών κρατικών διαγωνισμών, που μπορεί να ζημιώνουν το...

Επί της ουσίας: Απαντήστε, κύριε Πέτσα

Ο κύριος Πέτσας βρίσκεται σε συνεχή κατήφορο. Διέψευσε πριν από τρεις ημέρες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τα «διπλά βιβλία» του κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι...

Μετά τον Πατούλη νόσησε και αντι- περιφερειάρχης Νικόλαος Πέππας

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση ότι ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια που εργάζονται στη δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων βρέθηκαν...

Αναβολή επ’ αόριστον για τη δίκη του Νότη Σφακιανάκη

Με μήνυση για διαπόμπευση του τραγουδιστή από την Αστυνομία απειλεί ο σύνηγορός του, ΚούγιαςΕπ' αόριστον αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης κατοχής ναρκωτικών και παράνομης...

Τρεις κενές κλίνες ΜΕΘ για όλη τη Θεσσαλονίκη!

Με δύο κρεβάτια διαθέσιμα έκλεισε εφημερία χθες το «Γ. Παπαγεωργίου» και με μόλις ένα το Ιπποκράτειο«Aσφυξία» επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστική την...