Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Οι λεπτομέρειες του deal για τον νέο κολοσσό

Με τη σφραγίδα -και μισό δισεκατομμύριο- του Κατάρ εγένετο νέα υπερτράπεζα μέσω της συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος τραπεζικός όμιλος της Ελλάδας θα διαθέτει τρεις κύριους μετόχους, την Paramount (fund του Κατάρ) με μερίδιο 17%, την οικογένεια Λάτση με 13% και την οικογένεια Κωστόπουλου με 4%.

Το όνομα αυτής Alpha – Eurobank και σήμα το κλασικό σύμβολο της παλιάς τράπεζας Πίστεως (σήμα της Alpha), υποδηλώνοντας έτσι και ποιος έχει το πάνω χέρι στη συμμαχία. Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε πέντε νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha Bank για κάθε επτά κοινές ονομαστικές μετοχές Εurobank. Βάση της προτεινόμενης σχέσης ανταλλαγής, η μετοχική σύνθεση του ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από αυτούς της Eurobank.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα υλοποιηθεί διά απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη και αναμένεται να έχει περατωθεί ως το τέλος του έτους, κατόπιν έγκρισης των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, και συν-διευθύνοντες σύμβουλοι ο Δημήτριος Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών, και ο Νικόλαος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Δημιουργείται ένας τραπεζικός «πρωταθλητής» και δίνεται σήμα στις αγορές ότι κάτι κινείται σ’ αυτόν τον τόπο» επισήμανε ο πρόεδρος της Eurobank, Ευθύμιος Χριστοδούλου, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου σχήματος από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών. Οπως διαβεβαίωσαν, με το νέο σχήμα δεν θα χρειαστεί προσφυγή στον Μηχανισμό Παροχής Εκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Ο νέος όμιλος συμπεριλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της ευρωζώνης και στους τρεις μεγαλύτερους σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Θα έχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες στην ευρωζώνη και θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να καθιερώσει τη μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές.

Ο τραπεζικός κολοσσός θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση σχεδίου ενίσχυσης κεφαλαίων ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει: οργανικές πρωτοβουλίες που αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier άνω των 2,1 δισ. ευρώ, την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα με την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα καλυφθεί από την Paramount, καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε το 2010 κέρδη προ προβλέψεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Οι δύο τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι συνέργειες που προκύπτουν από τη συγχώνευση είναι της τάξης των 650.000.000 ετησίως, εκ των οποίων 250.000.000 θα προέλθουν από μείωση λειτουργικού κόστους, 210.000.000 από μείωση του κόστους χρήματος και 90.000.000 από συνέργειες σε έσοδα.

«Χωρίς νερό οι στρόφιγγες»

Δημιουργείται συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ύψους 4 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 10,6%. Η επίπτωση της απομείωσης ομολόγων, λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας της 21ης Ιουλίου θα είναι της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, παραδέχτηκε ότι η δραματική «βουτιά» της αγοράς πίεσε για την υλοποίηση του deal, προσθέτοντας όμως ότι χωρίς αυτήν ίσως ήταν καλύτερη η βάση της συμφωνίας. «Οι τραπεζικές στρόφιγγες είναι ανοικτές, αλλά δεν υπάρχει νερό» σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, ενώ διαβεβαίωσε ότι «με τη νέα τράπεζα σαφώς θα αλλάξει η τάση».

«Ευελπιστούμε ο Ελληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματά του στη νέα αυτή τράπεζα. Αλλωστε, πρώτο το fund του Κατάρ, που είναι ξένοι, επιλέγουν να εμπιστευτούν μισό δισ. στο νέο αυτό σχήμα» πρόσθεσε απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος.

Οπως επισήμαναν τα στελέχη της νέας τράπεζας, θα γίνει εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, το κλείσιμό τους όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα. «Τα καταστήματα είναι σημείο άντλησης καταθέσεων» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ