Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020

Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» με τα… δώρα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά με αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 9,2% ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα το υπουργικό έχρισε κυνηγούς κεφαλών τα δικηγορικά γραφεία τα οποία θα δραστηριοποιηθούν για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από φορολογουμένους. Επίσης, ανεστάλη για ακόμη τρεις μήνες η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές.

Αναλυτικά, στο υπουργικό, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 9,2% μεσοσταθμικά. Στην επιβάρυνση αυτή (8-9 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες) πρέπει να προστεθούν και τα επιπλέον 4 ευρώ που θα πληρώνει κάθε πελάτης της ΔΕΗ σε κάθε λογαριασμό εξαιτίας της αύξησης του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω του οποίου επιδοτούνται οι ιδιώτες παραγωγοί. Για το μέσο νοικοκυριό οι παραπάνω αυξήσεις μεταφράζονται σε επιβάρυνση περίπου 60 ευρώ ετησίως. Στη σχετική εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος δεν ξεκαθαρίζεται αν στην αύξηση του 9,2% περιλαμβάνεται και το τέλος ΑΠΕ. Ο ίδιος υποστήριξε, πάντως, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ζητήσει μεσοσταθμική αύξηση περί το 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους για τις ανανεώσιμες. Στο ΥΠΕΚΑ, για να εξωραΐσουν την εικόνα, εισηγούνται τη μείωση του τέλους ΕΡΤ, το οποίο επίσης επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αντίστοιχη εισήγηση είχε κάνει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγείται κατάργηση παροχών, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ, που αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ζητεί, επίσης, να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265.000 νοικοκυριά) και να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια, ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή. Η αύξηση θα γίνει και τυπικά με την έκδοση σε λίγες ημέρες σχετικής υπουργικής απόφασης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανάθεση σε δικηγορικά γραφεία της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων, τα οποία ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ. Τα δικηγορικά γραφεία, εκτός από τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που έχουν ήδη αναλάβει, θα κινούνται και για την αναγκαστική είσπραξη των χρεών, με μέτρα όπως η απειλή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Να σημειωθεί ότι οι πρακτικές που έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν εισπρακτικές εταιρίες που εργάζονταν για λογαριασμό των τραπεζών έγιναν κόκκινο πανί για τους καταναλωτές που κατήγγειλαν ακόμη και εκβιασμούς και διαπόμπευση στον οικογενειακό και επαγγελματικό περίγυρο. Αλλη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μεταθέτει για την 1η Απριλίου την ημερομηνία επιβολής του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών.

Επίσης, θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και την ΕΡΤ. Επίσης, με άλλη διάταξη αναστέλλεται για ένα έτος ο φόρος 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Τέλος, από την εφεδρεία εξαιρούνται οι οδηγοί σε τραμ, ΗΣΑΠ, μετρό, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ, οι κλειδούχοι και το προσωπικό ασφαλείας του ΟΣΕ και οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών εξισώθηκαν με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όσον αφορά το μισθολογικό καθεστώς, όπερ και σημαίνει λιγότερες απώλειες μισθού.

Φώτης Κόλλιας, Μάριος Χριστοδούλου


Απολύσεις από ιδιωτικές εταιρίες στο Δημόσιο (μέσω Γαλλίας)

Ο κύβος και για απολύσεις στο Δημόσιο ερρίφθη… Με την υπογραφή χθες μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το γαλλικό υπουργείο Προϋπολογισμού, Δημόσιου Λογιστικού και Μεταρρύθμισης, το οποίο προβλέπει την παροχή τεχνογνωσίας για ένα νέο επιτελικό κράτος.

Ειδικότερα, με το τρίπτυχο δομές – υπηρεσίες – δημόσιοι υπάλληλοι ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης. Η αξιολόγηση θα γίνει με τη βοήθεια της Γαλλίας, με την οποία υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, όπου και παρουσίασε τις δράσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με την αρωγή της «Task Force».

Οπως είπε ο υπουργός, το σύστημα θα είναι αξιοκρατικό και απολύτως αποδεκτό και θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρίες υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. «Στόχος θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις, και όχι απολύσεις» σημείωσε με έμφαση ο κ. Ρέππας. «Θέλω να είναι σαφές ότι έχουμε αποσυνδέσει την κατάργηση της οργανικής θέσης που εκείνη τη στιγμή κατέχει ο υπάλληλος από την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Ο κάθε υπάλληλος θα αξιολογηθεί» συμπλήρωσε, κάνοντας όμως στροφή 180 μοιρών, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν έκανε λόγο ξεκάθαρα για απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Σκοπός

Σκοπός του Μνημονίου είναι να προετοιμαστεί η συνολική αρχιτεκτονική και στρατηγική για να υλοποιηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, ιδίως εντός του πλαισίου των συστάσεων του ΟΟΣΑ και με βάση τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ πρότεινε την υλοποίηση συγκεκριμένων πράξεων με σκοπό τη μεταρρύθμιση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Ως πρώτη άμεση συνέπεια, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προετοίμασε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, συμπληρωματικά προς το νομοθετικό πλαίσιο του άρθρου 35 του νόμου 4024/2011, που περιγράφει τις αρχές αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης.

Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, αναφορικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας στη μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης στην Ελλάδα, προβλέπει έναν γενικό οδικό χάρτη με επτά πυλώνες (δομή και κανόνες, προϋπολογισμός: διαχείριση και παρακολούθηση, ανθρώπινο δυναμικό: διαχείριση και παρακολούθηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλή νομοθέτηση / βελτίωση διοικητικών ρυθμίσεων, μείωση γραφειοκρατίας και καταπολέμηση διαφθοράς).

Ο εν λόγω οδικός χάρτης αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο και θα είναι για τις ελληνικές αρχές ένα εργαλείο το οποίο διασφαλίζει τη συνολική εικόνα και τη συνεκτική παρακολούθηση. Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ καθώς και με τις απαιτήσεις του μνημονίου, ο οδικός χάρτης περιγράφει τη συνολική αρχιτεκτονική και τη στρατηγική για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο οδικός χάρτης θα εξελιχθεί σταδιακά στα σχετικά λεπτομερή σχέδια δράσης που θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένα έργα, με τις ανάλογες φάσεις, ορόσημα, προθεσμίες και δείκτες δράσης. Πρόκειται για ένα κυλιόμενο σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει τη βάση ώστε να καθοριστεί, για κάθε έργο, ο τύπος της αιτούμενης βοήθειας (είτε άμεσα μέσω των Εθνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Οργάνων, Διεθνών Οργανισμών, πιστοποιημένων υπηρεσιών, είτε μέσω του ιδιωτικού τομέα).

Αντίστοιχο μνημόνιο αναμένεται να υπογράψει και το υπουργείο Εσωτερικών με τη γερμανική ομάδα κρούσης για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και οι δυο εκθέσεις θα χρησιμοποιηθούν από τα υπουργεία, έτσι ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και η αξιολόγηση των υπηρεσιών, αλλά και των υπαλλήλων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα εκδοθεί και προκήρυξη για την πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών, οι οποίες με συγκεκριμένα κριτήρια θα αξιολογήσουν το προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση των εταιριών αυτών θα είναι υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Πράσινο Αλαλούμ στο Υπουργικό με… συνήθη θεατή τον κύριο Λουκά

Δεν έχουν τέλος οι καβγάδες -κυρίως μεταξύ υπουργών του ΠΑΣΟΚ- στο υπουργικό συμβούλιο, με τον διορισμένο πρωθυπουργό να παραμένει θεατής. Την ένταση χθες πυροδότησε η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Δύο σημεία της Πράξης -που κατά τα λοιπά υπεγράφη- αποφασίστηκε τελικά να κατατεθούν στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο του Ευ. Βενιζέλου στις αρχές του χρόνου. Στον χορό των επιθέσεων αποφάσισε να μπει από χθες και ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τα έβαλε με τους κ. Καψή και Ξυνίδη κατηγορώντας τους για υπεράσπιση επαγγελματικών συντεχνιών.

Επειτα από παρέμβαση του υπουργού Υποδομών Μ. Βορίδη για τις άδειες των φορτηγών, αλλά και των Σ. Ξυνίδη, Μ. Βορίδη, Ευ. Βενιζέλου κ.ά. για την αδειοδότηση των δικηγορικών εταιριών σε όλη την Ελλάδα βγήκαν και τα δύο από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο. «Είναι κατεπείγον και πρέπει να περάσει τώρα μια ρύθμιση που έρχεται σε αντίθετο πνεύμα από τον νόμο που ψήφισε πριν από εννέα μήνες η Βουλή;» είπε για το θέμα των δικηγορικών εταιριών ο κ. Ξυνίδης, για να λάβει την απάντηση του Θ. Πάγκαλου (που «φωτογράφισε» πάντως και τον Π. Καψή) ότι «δεν μπορεί ο καθένας να φέρνει το αίτημά του επειδή είναι δημοσιογράφος ή δικηγόρος της επαρχίας, διότι το θέμα δεν είναι συντεχνιακό». «Ασφαλώς και δεν είναι συντεχνιακό, είναι θέμα σεβασμού της διαδικασίας και της Ολομέλειας της Βουλής» σήκωσε το γάντι ο Σ. Ξυνίδης, βρίσκοντας συμπαραστάτη στο πρόσωπο του κ. Βορίδη. Οτι η ρύθμιση είναι «στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» παραδέχτηκε ο Ευ. Βενιζέλος, με τον Μ. Παπαϊωάννου πάντως να μιλά για «μνημονιακή υποχρέωση» της χώρας, συνεχίζοντας την παλιά αποτυχημένη τακτική του ΠΑΣΟΚ να κρύβεται πίσω από την τρόικα κάθε φορά που θέλει να περάσει κάτι με… συνοπτικές διαδικασίες. Από τις ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου πάντως οι υπόλοιπες πέρασαν, παρά την παρατήρηση του Σ. Ξυνίδη ότι «κάνουμε δώρο στους εκδότες» με την αναστολή για τρίτη φορά του ειδικού φόρου 20% για τη διαφήμιση στα μίντια. Αυτήν υπερασπίστηκαν λόγω κρίσης οι κ. Βορίδης και Καψής.

Ενταση υπήρξε και όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε αύξηση 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, επικαλούμενος τα προβλήματα αναχρηματοδότησής της, με τους Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδη και Τ. Γιαννίτση να ζητούν περαιτέρω εξέταση του θέματος.

Η πρώτη, επικαλούμενη την ύφεση και τη μεγάλη οικονομική κρίση, ζήτησε «να δούμε και τα τιμολόγια της ΔΕΗ» για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο κ. Γιαννίτσης για το μέλλον και την προοπτική της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης συνεχίζει το γαϊτανάκι θέτοντας τέσσερις προϋποθέσεις για να μείνει στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης από τη μεριά του υποστήριξε ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν μετά τον Μάιο.


Ερχονται μισθοί πείνας (468 ευρώ) σε νέους έως 25 ετών

Σε μισθούς πείνας των 468 ευρώ τον μήνα καθαρές αποδοχές καταδικάζει το υπουργείο Εργασίας τους νέους. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, θεσμοθετούνται και τυπικά οι συμβάσεις «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» για νέους 18-25 ετών, κατ’ εντολή της τρόικας και των εργοδοτών. Ουσιαστικά, στο εξής θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους με μισθό 20% χαμηλότερο από τον κατώτατο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ, 751 ευρώ μεικτές αποδοχές ή 576 καθαρές) για μια διετία.

Πρόκειται για επίσημη βαλκανοποίηση των μισθών στην αγορά εργασίας, όπως ψηφίστηκε με το άρθρο 43 του εφαρμοστικού νόμου του περασμένου καλοκαιριού (ν. 3986/2011), χωρίς όμως να έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό γίνεται το χατίρι των εργοδοτών, αφού είναι γνωστό ότι ο ΣΕΒ είχε αποστείλει σχετική επιστολή πριν από ενάμιση μήνα προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ζητώντας του να επισπεύσει την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Σε όλο το διάστημα των 24 μηνών, ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με μηνιαίο μισθό 468 ευρώ. Προϋπόθεση, να καλύπτει μία ειδικότητα (π.χ. λογιστής) σε όλο το διάστημα της ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης ορισμένου χρόνου. Εάν όμως αλλάξει ειδικότητα, τότε θα μπορεί να επαναπροσληφθεί με τους ίδιους δυσμενείς όρους και με το διάστημα της μαθητείας του να προσμετράται από την αρχή. Δικαίωμα πρόσληψης δεν έχουν όσοι έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από δύο έτη στην ίδια ειδικότητα.

Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις, για να προσλάβουν νέους με αυτούς τους μισθούς πείνας, θα πρέπει ένα τρίμηνο πριν από την πρόσληψη να μην έχουν πραγματοποιήσει καμία απόλυση. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα ισχύος της σύμβασης. Σταθερό θεωρείται το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας του. Εξαιρούνται όμως κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και εκεί θα μπορεί η επιχείρηση να κάνει απολύσεις στα κρυφά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς και εκείνοι των οποίων η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που είχαν συνάψει έληξε. Επίσης, είναι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν εξαιτίας κατάργησης της θέσης εργασίας και εκείνες που έληξαν με υπαιτιότητα του εργαζομένου ή λόγω συνταξιοδότησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση οφείλει ή να μετατρέψει ισάριθμες συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές ή να προσλάβει εντός 30 ημερών ισάριθμους εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες εκείνων που καταγγέλθηκαν.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

Η Aegean Shipping με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry (Yangzhou) Co. Ltd. για...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό...