Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Οι μειωμένες επιχορηγήσεις χαριστική βολή στα Ταμεία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δραματική περικοπή ύψους 3,2 δισ. ευρώ θα υποστούν τον επόμενο χρόνο οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων για το 2013. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2013-2016), αρχίζουν να υποχωρούν από το επόμενο έτος οι επιχορηγήσεις στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ.

Ταυτόχρονα, η ύφεση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά και ανεξέλεγκτα, ενώ η μαύρη εργασία βρίσκεται σταθερά στα επίπεδα του 35%. Αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να έχουν περιορισμένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, και με δεδομένο ότι το κράτος θα τα επιχορηγεί με ολοένα και λιγότερα κονδύλια, απειλούνται από έλλειψη ρευστότητας και απειλούν κατ’ επέκταση τους ασφαλισμένους τους.

Με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, προβλέπεται για το 2013 κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ ύψους μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Φέτος η επιχορήγηση έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 3,6 δισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά. Δύο μήνες πριν από την ολοκλήρωση του 2012, πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης ότι το ΙΚΑ θα χρειαστεί και δεύτερη πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ για να βγει η χρονιά που τρέχει. Αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2012 – Ιανουαρίου 2013, αλλά και του δώρου των Χριστουγέννων για περίπου 1.200.000 συνταξιούχους.

Ιδια κατάσταση προοιωνίζεται και στον ΟΓΑ των περίπου 790.000 συνταξιούχων. Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται ότι η κρατική επιχορήγηση του χρόνου θα υποχωρήσει στα 2,8 δισ. ευρώ, όταν φέτος έχουν χρειαστεί 4,1 δισ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις στους αγρότες. Για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), η μείωση της επιχορήγησης είναι της τάξης των 550.000.000 ευρώ. Από 1,35 δισ. ευρώ που έχει λάβει ως τώρα, θα πρέπει να συμβιβαστεί το 2013 με μόλις 800.000.000 ευρώ ετήσια κρατική επιχορήγηση. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός από πέρσι έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εσόδων, αφού το 40% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.

Αποτέλεσμα, να καταγράφει διαρκώς ελλείμματα, που έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβούν τα 350.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τόσο ο ΟΓΑ όσο και ο ΟΑΕΕ χρειάστηκαν φέτος πρόσθετη κρατική επιχορήγηση προκειμένου να «βγάλουν» τη χρονιά.

Η πρόβλεψη που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο είναι ότι έως το 2016 από την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 4,08 δισ. ευρώ. Αν στο σκέλος της ασφάλισης προστεθούν οι προγραμματισμένες περικοπές σε περίθαλψη και κοινωνική προστασία, τότε το τελικό δημοσιονομικό όφελος φτάνει τα 4,4 δισ. ευρώ έως το 2016.

Μόνο από την περικοπή στη δαπάνη για την κάλυψη των ελλειμμάτων των νοσοκομείων, εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον άλλα 453.000.000 ευρώ.

Περικοπές κατά ριπάς

Εκτός από την περικοπή στη δαπάνη για την κάλυψη των ελλειμμάτων των νοσοκομείων, προϋπολογίζονται οφέλη από μια σειρά προαπαιτούμενες δράσεις, για τις οποίες τρόικα και κυβέρνηση πιστεύουν ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη δαπάνη για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία.

Αυτές είναι ο εξορθολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων, οι περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας, η μείωση των ειδικών προγραμμάτων ανεργίας και η καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους υπερβαίνουν τα 65 έτη.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει μείωση από τα 16,2 δισ. ευρώ που πρόκειται να δαπανηθούν για κοινωνική προστασία, περίθαλψη και ασφάλιση το 2012, στα 11,79 δισ. ευρώ το 2016, χωρίς όμως να υπολογίζεται πόσο μπορεί να υποχωρήσει η ποιότητα της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών για τους πολίτες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...