Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Οι μελέτες που δείχνουν ότι οι περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό δεν οφελούν κανέναν

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για την τριετία 2012-2014 που αφορούν τις προβολές των αποτελεσμάτων της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εκθέτουν την τρόικα, η οποία συνεχίζει να εμμένει σε κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Η συνεργασία που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών της χώρας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το τελευταίο 48ωρο απέδειξαν ότι μια μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% (5% εργαζόμενοι και 5% εργοδότες) μπορεί να επιφέρει την πολυπόθητη μείωση του κόστους εργασίας που τόσο πολύ θέλουν οι τροϊκανοί, χωρίς να χρειάζεται να καταργηθούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των προβολών δείχνουν ότι θα είναι δυσανάλογα μεγάλο το βάρος που θα προκληθεί από μια απότομη μείωση κατά δύο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην είσπραξη εσόδων στα δημόσια ταμεία από τη φορολόγηση όσο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς από μείωση εισφορών. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν χειροτέρευση της ύφεσης, περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όπως ήταν η εκτίμηση της Ν.Δ. για το ίδιο θέμα.

Ως αντιστάθμισμα, για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί την υποχρεωτική χρήση κάρτας εργασίας, όπως επίσης και την καταβολή εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα μειώσει σε σημαντικό ποσοστό την αδήλωτη εργασία, που σήμερα ξεπερνάει το 30%, και θα συμβάλει στο να καλυφθεί η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, που μπορεί να φτάσει έως τα δύο δισ. ευρώ. Ως επιπρόσθετο μέτρο, υπάρχει η πρόταση της ΓΣΕΕ να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 19%, από 23% που είναι σήμερα, και ένα ποσοστό 1% να οριστεί ότι θα πηγαίνει υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Βέβαια, για να καμφθούν οι αντιστάσεις της τρόικας, που εμμένει σε κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και σε μείωση του κατώτερου μισθού, που σήμερα είναι στα 751 ευρώ, στα επίπεδα της Πορτογαλίας (450 ευρώ) ή και πρώην ανατολικών χωρών, το υπουργείο Εργασίας φέρεται διατεθειμένο να δεχτεί πάγωμα όλων των μισθών του ιδιωτικού τομέα για την επόμενη τριετία. Στη σημερινή νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθεί ξανά το θέμα, με την προσθήκη ότι αυτή φαίνεται πως είναι και η κοινή απόφαση που πρόκειται να λάβουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους. Την ίδια στιγμή, όμως, δίνεται ως αντάλλαγμα και η κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που ουσιαστικά οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους στην αναγκαστική υπογραφή επιχειρησιακών ή, ακόμα χειρότερα, ατομικών συμβάσεων εργασίας με πολύ μικρότερες αποδοχές.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Το Μνημόνιο γονάτισε ήδη τον ιδιωτικό τομέα

Κατακόρυφη μείωση κατά 14% παρουσιάζει το μέσο κόστος εργασίας την τελευταία διετία, όπου βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα του Μνημονίου. Το μεγαλύτερο φορτίο πέφτει στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα, αφού υπάρχουν κλάδοι όπου η μείωση φτάνει το 32,5%, ενώ οι μειώσεις στο Δημόσιο κυμαίνονται στα επίπεδα του 9%. Τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζονται σε μελέτη του καθηγητή Σταύρου Γαβρόγλου, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, έχουν υποβληθεί και στην τρόικα, σε μια προσπάθεια να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της περί άμεσης κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού. Εντούτοις φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους δανειστές της χώρας, παρά το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της μελέτης, όπως προκύπτουν από επεξεργασία των επίσημων στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Eurostat, δείχνουν ξεκάθαρη πτωτική τάση των μισθών σε όλους τους κλάδους.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, σε σύνολο 3.646.500 απασχολουμένων παρατηρείται μείωση σε όλους τους δείκτες που εξετάζουν το κόστος εργασίας από το α΄ τρίμηνο του 2010 και μετά μέχρι το γ΄ τρίμηνο του 2011.

Ο δείκτης του συνολικού κόστους εργασίας υποχώρησε κατά 14,3% στο αντίστοιχο διάστημα και από 107,7 μονάδες (α΄ τρίμηνο του 2010) έφτασε τις 92,3 μονάδες (γ΄ τρίμηνο του 2011). Ακόμα χειρότερη είναι η πορεία του δείκτη μη μισθολογικού κόστους, ο οποίος πάντα για την ίδια χρονική περίοδο από τις 108,8 μονάδες υποχώρησε στις 87,8 μονάδες, δηλαδή παρουσίασε μείωση 23,9%.

Ο δείκτης κόστους εργασίας δίχως τις έκτακτες αμοιβές ήταν στις 100,1 μονάδες το α΄ τρίμηνο του 2010, για να υποχωρήσει στις 93,2 μονάδες το γ΄ τρίμηνο του 2011 (μείωση 7,4%). Μεγαλύτερες ήταν οι διακυμάνσεις των συνολικών μισθών (τακτικοί μισθοί και έκτακτες αμοιβές, όπως υπερωρίες), που από τις 107,6 μονάδες υποχώρησαν στις 94,6 μονάδες (μείωση 13,7%). Εάν συνυπολογιστούν όλοι οι δείκτες κόστους εργασίας, η μείωση που παρουσιάζεται στις αποδοχές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είναι 12,1%.

«Πρωταθλητές» στη μείωση που εμφανίζεται αμέσως με την υπογραφή του Μνημονίου (α΄ τρίμηνο του 2010) και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έως και το γ΄ τρίμηνο του 2011 είναι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και των καταλυμάτων, με ποσοστό 32,5% και ενώ απασχολούν 303.800 άτομα. Στο 14,1% είναι η υποχώρηση που παρατηρείται στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, που απασχολεί 772.900 άτομα. Στον κλάδο των κατασκευών, με 262.200 εργαζομένους η μείωση των αποδοχών φτάνει το 13,9%, ενώ στο 11,2% έφτασε η μείωση στον κλάδο της μεταποίησης με 417.000 απασχολουμένους.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Άδωνις «ξεφουρνίζει» λουκέτα με το μέτρο – Η γνωστή αλυσίδα «Βενέτη» ανακοίνωσε κλείσιμο καταστήματος

Ο Άδωνις «ξεφουρνίζει» λουκέτα με το μέτρο Bρήκε χθες χρόνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από τον σχολιασμό της γενικής επικαιρότητας και προχώρησε...

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...