Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Οι ομολογιούχοι της πρώην Αspis «στον αέρα»!

Τον άμεσο κίνδυνο να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της TBank ύψους 43.000.000 ευρώ, που είχε εκδώσει η διοίκηση της πρώην Aspis Bank του Π. Ψωμιάδη.

Πρόκειται κυρίως για αποταμιεύσεις που είχαν τοποθετήσει στα συγκεκριμένα ομόλογα, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα της Aspis ασφαλιστικής εταιρίας, καθώς και σε αποταμιεύσεις που είχαν τοποθετήσει ύστερα από παρότρυνση πρώην ασφαλιστών της εταιρίας.

Διά νόμου οι ομολογιούχοι τέθηκαν εκτός της διαδικασίας κάλυψης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που αναλαμβάνει ως διάδοχη κατάσταση τις υποχρεώσεις της τράπεζας, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της T-Βank – πρώην Aspis Bank.

Αυτό προβλέπει απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της T-Bank, η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση.

Πλέον μοναδική ελπίδα για τους συγκεκριμένους ομολογιούχους, ώστε να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα χρήματά τους, αποτελεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της πρώην Aspis, στην οποία έχουν απομείνει οι συγκεκριμένες ομολογίες.

Στη λίστα των «χαμένων» από τον όμιλο της Aspis περιλαμβάνονται οι ομολογιούχοι της Aspis Capital, ενώ χωρίς κάλυψη είναι το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης και οι υβριδικοί τίτλοι που έχουν εκδώσει η Aspis Finance και η Aspis Jersey, συνολικού ύψους 90.000.000 ευρώ.

Οι εν λόγω ομολογιούχοι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των χαμένων του ομίλου Ασπίς, που είτε είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε ασφαλιστήρια συμβόλαια των εταιριών του ομίλου είτε σε ομόλογα που είχαν εκδοθεί από θυγατρικές του ομίλου. Πρόκειται για πάνω από 1.200 άτομα, τα οποία είχαν τοποθετήσει περί τα 43.000.000 ευρώ σε τίτλους που είχε εκδώσει η Aspis Capital.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του τροποποιητικού νόμου 4021/2011 (πέρασε από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο) οι κάτοχοι μεριδίων ομολόγων χάνουν -επί της ουσίας δεν αποζημιώνονται- για τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους, καθώς αυτά παραμένουν στην παλιά τράπεζα (Bad Bank).

Συγκεκριμένα στα προς μεταβίβαση στοιχεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν περιλαμβάνονται και άρα παραμένουν στην υπό εκκαθάριση Τβank:

α) μετοχές,

β) οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της από ομολογιακό δάνειο (50.000.000 ευρώ – λήξης 12/2/2015), υβριδικό δάνειο (15.000.000 ευρώ) και συμπληρωματικό υβριδικό (λήξης 2017)

γ) και όλα τα δικαιώματα ενοχικά και εμπράγματα της ΤΒank επί των θυγατρικών της (Finance – Jersey).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ