Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Οι παλιές παρέες και οι νέοι ισχυροί παίκτες στον Βορρά

Μικρές αλλά κρίσιμες ανακατατάξεις καταγράφονται εσχάτως στο γαλάζιο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης. Γιατί μπορεί οι λεγόμενες φυλές της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης να παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν ίδιες, όμως οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ παρατηρούν αλλαγές και μετακινήσεις στις διάφορες εσωκομματικές ομάδες. Και επειδή το μπλοκ της Ν.Δ. ασκεί εδώ και περίπου εννέα μήνες εξουσία, η ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει» βρίσκει την ισχύ της στο τοπικό γαλάζιο στρατόπεδο.

Η χαρακτηριστικότερη αλλαγή είναι η ανάδειξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο πρώην βουλευτής ενίσχυσε σημαντικά τη θέση του, καθώς πλέον αποτελεί έναν πολύ ισχυρό παίκτη στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις δεκάδες επισκέψεις υπουργών που δέχτηκε μετά την εκλογή του, τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την εκτός προγράμματος συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο ίδιος φαίνεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις με πολλά τοπικά στελέχη και ιδιαίτερα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη αλλά και τον νέο πρόεδρο της Διοικούσας Μηνά Σαμαντζίδη. Αντίθετα, οι σχέσεις του με τον Θόδωρο Καράογλου (κυρίως) και τον νέο γενικό γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Βαρτζόπουλο πέρασαν πρόσφατα από πολλά κύματα λόγω του παρασκηνίου που διαδραματίστηκε στη μάχη διαδοχής του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Δεύτερη αλλαγή η ενίσχυση του Στράτου Σιμόπουλου, που ως γενικός γραμματέας Δημόσιων Εργων έχει αναπτύξει ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα στον τομέα των έργων και στο θέμα του μετρό. Αυτό δημιούργησε αντισυσπειρώσεις από την πλευρά των βουλευτών της Α’ Θεσσαλονίκης, που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν υπολογίσιμο αντίπαλο για το μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σιμόπουλος ήταν δεύτερος επιλαχών βουλευτής, πίσω από τον αιώνιο πρώτο επιλαχόντα βουλευτή στη Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Κοκκόρη.

Χαρακτηριστική και η απουσία βουλευτών, σε εκδήλωση που έγινε πριν από έναν μήνα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με ομιλητές τον ΥΜΑΘ Θόδωρο Καράογλου και τον κ. Σιμόπουλο, με θέμα την πορεία κατασκευής των μεγάλων έργων στη βόρεια Ελλάδα. Μια συγκέντρωση, όπου παραβρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων, που θεωρούνται κρίσιμος παράγοντας στη μάχη του σταυρού. Σε μια τέτοια εκδήλωση οι πέντε βουλευτές Θεσσαλονίκης (Κ. Γκιουλέκας, Σ. Καλαφάτης, Ε. Ράπτη, Γ. Ιωαννίδης και Γ. Ορφανός) έλαμψαν διά της απουσίας τους!

Τρίτος νέος ισχυρός παίκτης στην τοπική Ν.Δ. είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που ορίστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού. Ο ρόλος θεωρείται κρίσιμος για τον συντονισμό της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε επίπεδο γενικών γραμματέων, ενώ ο ίδιος, λόγω της παλιάς θέσης του ως προέδρου της Διοικούσας, έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό ένα δίκτυο ανθρώπων με τους οποίους διατηρεί πολιτικές σχέσεις. Ο ίδιος κάνει συχνές εμφανίσεις σε κομματικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης. Κοντά του κινούνται ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, αρκετά στελέχη της «σαμαρικής» ομάδας, όπως ο γραμματέας Οργανωτικού βόρειας Ελλάδας Νίκος Φώτος, ο Σάκης Κουλουτμπάνης, η δημοτική σύμβουλος Αννα Ευθυμίου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Λαζός, αλλά και πολλοί «καραμανλικοί». Αντίθετα, οι σχέσεις του με τον διάδοχό του στη θέση του προέδρου της Διοικούσας Δημήτρη Τσάμη, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου παραιτήθηκε από τη θέση του και αυτήν την εβδομάδα αναδείχτηκε νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ελαφρώς διερράγησαν. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η φιλία των δύο κρατά εδώ και χρόνια -όπως προκύπτει και από τη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» και έχει τραβηχτεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80- η παρέα εκείνη, στην οποία μετείχε και ο μετέπειτα πρόεδρος της Διοικούσας Βάκης Φραντζής, δεν πρόκειται να χαλάσει εύκολα.

Στην παρέα εκείνη δεν συμμετείχε ο Μηνάς Σαμαντζίδης, που από τα τέλη Δεκεμβρίου είναι ο διάδοχος του Δημήτρη Τσάμη στην ηγεσία της Διοικούσας. Ψυχίατρος και αυτός, όπως και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος (πάντως στη μάχη διαδοχής του Δημήτρη Τσάμη είχε στηρίξει υπογείως όχι τον συνάδελφό του, αλλά τον Τάσο Εμμανουηλίδη…), ο Σαμαντζίδης είναι ο τέταρτος νέος ισχυρός παίκτης της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ξεκίνησε δυναμικά, πραγματοποιώντας μια συνεδρίαση του οργάνου και πέντε της Εκτελεστικής, ενώ έχει αποκτήσει καλή συνεργασία και με τους τέσσερις προέδρους των ΝΟΔΕ. Καλή πολιτική σχέση έχει τόσο με τον νέο περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Ενισχυμένος είναι και ο Θόδωρος Καράογλου. Ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης έχει διευρύνει το δίκτυο που είχε στο κομματικό στρατόπεδο ως παλιό μέλος της περίφημης ομάδας των βιομηχάνων, για την οποία πάντως ακόμη και κάποια από τα βασικά μέλη της υποστηρίζουν σήμερα ότι πλέον δεν υφίσταται. Ο ΥΜΑΘ έχει καλή χημεία με τον Δημήτρη Πανοζάχο και τον Κώστα Ταγγίρη (οι σχέσεις των οποίων το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από σαράντα κύματα), τον Νίκο Φώτο αλλά και τον Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος πάντως έχει καταφέρει εντός της δημοτικής του ομάδας να έχει φίλους και εχθρούς.

Επανεργοποίηση

Ανεβασμένες εμφανίζονται και οι μετοχές του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή, ενώ σταθερή αξία στη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά παραμένει ο δικηγόρος και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Αντώνης Οικονόμου ως ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Νέο στοιχείο στην τοπική Ν.Δ. είναι και η ενεργοποίηση των παλιών μελών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που αργά αλλά σταθερά έχουν αρχίσει να συμμετέχουν στις κομματικές διαδικασίες.

Τα ισόβια-σοκ, τα «45άρια» και το νέο κόμμα του Ψωμιάδη

Είναι αλήθεια ότι η απόφαση για τα ισόβια που επέβαλε το δικαστήριο στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προκάλεσε ισχυρό σοκ στη Ν.Δ. Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών θεωρεί την απόφαση άδικη και πολύ αυστηρή, ενώ δεν λείπουν και οι αιχμές εναντίον των δικαστών, αλλά και οι αναφορές για «συνολική ποινικοποίηση της διοίκησης».

Ταυτόχρονα η συμπληρωματική δίωξη σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη για τα περίφημα «45άρια» και η μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα δημιουργεί νέα δεδομένα και στον πρώην περιφερειάρχη. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να γίνει η Ιφιγένεια κανενός και τονίζει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη. «Είμαι σύννομος και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Οι λειτουργοί της Αυτοδιοίκησης με την έγκριση της Πολιτείας και όλων των δικαιοδοτικών ελεγκτικών οργάνων εφάρμοσαν πανομοιότυπες διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα. Στο πρόσωπό μου διώκονται όλοι οι αυτοδιοικητικοί» σημείωσε σε δήλωσή του. Την ίδια ώρα, έχει ξεκαθαρίσει σε διάφορους τόνους ότι δεν πρόκειται να καθίσει πολιτικά ήσυχος, καθώς με διαρροές έχει γνωστοποιήσει ότι έως το Πάσχα θα καταθέσει αίτηση μετατροπής της ΠΑΤΡΙΔΑΣ σε πολιτικό φορέα. Μάλιστα, ο ίδιος συνδέει την κακουργηματική δίωξη που του ασκήθηκε με τα πολιτικά σχέδιά του.

Σε όλα αυτά πάντως υπάρχει και η κριτική ματιά, όπως εκφράζεται από έμπειρο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης. «Ο Παπαγεωργόπουλος και ο Ψωμιάδης ήταν κάποτε οι δύο βασικοί πυλώνες της Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, ο ένας είναι νοκ άουτ και βρίσκεται στη φυλακή και ο δεύτερος νοκ ντάουν, μια και εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για κακούργημα. Θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ