Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Οι πληρωμές με το σταγονόμετρο από το Δημόσιο

Με το «σταγονόμετρο» φτάνουν τα χρωστούμενα του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι δικαιούχοι πήραν στα χέρια τους μόνο 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σαν σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος, «ένιψε τας χείρας του» χθες μπροστά στις κάμερες, λέγοντας: «Εγώ εκταμιεύω τα χρήματα, αλλά τα υπουργεία και οι φορείς δεν τα δίνουν αμέσως στους τελικούς δικαιούχους».

Ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί ότι μέσα στο 2013 θα αποπληρώσει τα 8 δισ. ευρώ που όφειλε το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στο τέλος του 2011! Για τα νέα χρέη που δημιούργησε το Δημόσιο…. δεν ειπώθηκε κουβέντα!

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι τα οφειλόμενα του Δημοσίου πρέπει να καταλήγουν στην πραγματική οικονομία, αλλά ο κ. Σταϊκούρας πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκταμιεύει χρήματα, αλλά τα αρμόδια υπουργεία καθυστερούν να τα διαθέσουν στους φορείς (νοσοκομεία, ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.), ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πληρώσουν τους ιδιώτες. Και όσα χρήματα φτάνουν στους δικαιούχους είναι «κουρεμένα» (π.χ. 3% για τους φαρμακοποιούς, 20% στα νοσοκομεία κ.ά.) σε σχέση με την πραγματική οφειλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, από τα 3,2 δισ. ευρώ που είχαν εγκριθεί μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, μόνο τα 1,5 δισ. ευρώ έφτασαν στους δικαιούχους. Ειδικότερα:

-Τον Δεκέμβριο εγκρίθηκαν αιτήματα 363.000.00 ευρώ και έγιναν πληρωμές 199.000.000.

-Τον Ιανουάριο οι εγκρίσεις ανήλθαν στα 548.000.000 ευρώ, ενώ οι πληρωμές στα 334.000.000 ευρώ.

-Τον Φεβρουάριο οι χρηματοδοτήσεις διαμορφώθηκαν στα 924.000.000 ευρώ και οι πληρωμές στα 198.000.000 ευρώ.

-Τον Μάρτιο οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν έφτασαν στο 1,3 δισ. ευρώ και οι τελικές πληρωμές στα 792.000.000 ευρώ.

Ειδικά όσον άφορα τα εφάπαξ των συνταξιούχων, από τις 40.000 που εκκρεμούν έχουν εκταμιευτεί χρήματα για να δοθούν 6.624 εφάπαξ σε συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι εντός του Απριλίου αναμένεται να εκταμιευτούν 1,2 δισ. ευρώ για αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, αλλά είναι άγνωστο πόσα από τα χρήματα αυτά θα φτάσουν τελικά στην πραγματική οικονομία…

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ