Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Οι πόλεις που θα έχουν Ειρηνοδικείο!

Αλλάζει ο «χάρτης» των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε αυτό, μπαίνει «λουκέτο» στα μισά από τα 301 Ειρηνοδικεία της χώρας! Η ριζική μεταρρύθμιση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε επιβεβλημένη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης, η οποία εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα αγγίξει το 1.000.000 ευρώ, αλλά και την «απελευθέρωση» ανθρώπινου δυναμικού. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι από τα μέσα του 2013 και μετά θα μεταφερθεί σημαντικό μέρος της δικαστηριακής ύλης από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία.

Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπάρχουν Ειρηνοδικεία τα οποία το 2010 εξέδωσαν από καμία έως εννέα αποφάσεις. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα ποσό που αγγίζει τα 510.000 ευρώ αναλώνεται αποκλειστικά και μόνον για μισθώματα, πέραν των χρημάτων που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Η συγχώνευση, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων ειρηνοδικών, θεωρείται από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα οδηγήσει σε επιτάχυνση του έργου της.

Τα 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας, τα οποία συγχωνεύονται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τα εξής:

*Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: Το Ειρηνοδικείο Σοχού ενοποιείται στο Ειρηνοδικείο Λαγκαδά, το Κρύας Βρύσης στο Γιαννιτσών, το Μουριών στο Κιλκίς, το Γουμενίσσης στο Πολυκάστρου, το Ιερισσού στο Αρναίας, το Συκιών στο Πολυγύρου, το Κολινδρού στο Πιερίας με έδρα την Κατερίνη, το Φυλλίδος στο Ροδολίβους, καθώς και τα Ειρηνοδικεία Πορροΐων και Ηράκλειας στο Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο.

*Περιφέρεια Πατρών: Τα Ειρηνοδικεία Τριταίας και Φαρρών ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Πατρών, το Εριννεού στο Αιγιαλείας με έδρα το Αίγιο, τα Κλειτορίας και Αροανίας στο Καλαβρύτων, τα Ωλένης, Λαμπείας και Ελευσίνος Πελοποννήσου στο Ολυμπίων με έδρα το Πελόπιο, τα Ανδρίτσαινας και Κρεστένων στο Αρήνης με έδρα τη Ζαχάρω, το Βαρθολομιού στο Αμαλιάδας, τα Μυρτουντίων και Βάρδας στο Γαστούνης, το Ληξουρίου στο Αργοστολίου και το Ιθάκης στο Σαμαίων.

*Περιφέρεια Λαμίας: Τα Ειρηνοδικεία Σπερχειάδας, Θερμοπυλών, Υπάτης, Μαρκακώμης, Φαλάρων, Δομοκού και Αμφίκλειας ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Λαμίας, το Ελάτειας στο Αταλάντης, τα Δωριέων, Δελφών, Ιτέας, Ευπαλίου, Δωρίδος και Τολοφώνος στο Αμφισσας, τα Αγραίων και Απεραντίων στο Ευρυτανίας με έδρα το Καρπενήσι και τα Αλιάρτου, Δαύλειας, Αράχωβας, Αμβρυσσού και Ορχομενού στο Λιβαδειάς.

*Περιφέρεια Λάρισας: Τα Ειρηνοδικεία Ολύμπου, Κισσάβου και Αγιάς ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, τα Ζαγοράς, Αργαλαστής στο Μηλέων, το Σκιάθου στο Σκοπέλου, τα Πύρρας και Φαρκαδόνας στο Τρικάλων και τα Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου στο Καρδίτσας.

*Περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδας: Το Ειρηνοδικείο Θέρμου ενοποιείται στο Αγρινίου, το Εχίνου στο Βάλτου με έδρα την Αμφιλοχία, τα Αιτωλικού, Παραχελωΐτιδος, Ξηρομέρου και Μακρυνείας στο Μεσολογγίου, τα Αποδοτίας και Προσχίου στο Ναυπάκτου, το Απολλωνίων στο Λευκάδας και του Σολλίου στο Βονίτσης.

*Περιφέρεια Κέρκυρας: Τα Ειρηνοδικεία Λευκίμμης, Παξών και Ορους ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Κέρκυρας και τα Παραμυθιάς και Φιλιατών στο Ηγουμενίτσης.

*Περιφέρεια Θράκης: Το Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης ενοποιείται στο Καβάλας, τα Νέστου, Πρωσοτσάνης και Νευροκοπίου στο Δράμας, το Σταυρούπολης στο Ξάνθης, τα Σουφλίου και Σαμοθράκης στο Αλεξανδρούπολης και το Σαππών στο Κομοτηνής.

*Περιφέρεια Ιωαννίνων: Τα Ειρηνοδικεία Ζίτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου και Πωγωνίου ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, τα Θεσπρωτικού και Πάργας στο Πρεβέζης και τα Ανω Καλεντίνης, Δροσοπηγής, Τζουμέρκων και Φιλιππιάδας στο Αρτας.

*Περιφέρεια Δωδεκανήσου: Το Ειρηνοδικείο Σύμης ενοποιείται στο Ειρηνοδικείο Ρόδου και το Πάτμου στο Λέρου.

*Περιφέρεια Αιγαίου: Τα Ειρηνοδικεία Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Μήλου, το Ανδρου στο Τήνου, τα Αμοργού και Τραγαίας Νάξου στο Νάξου και το Ευδήλου Ικαρίας στο Ικαρίας με έδρα τον Αγιο Κήρυκο.

*Περιφέρεια Κρήτης: Τα Ειρηνοδικεία Καντάνου, Κολυμβαρίου και Καστελλίου ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Χανίων, το Χώρας Σφακίων στο Βάμου και τα Μυλοποτάμου, Σπηλίου και Αμαρίου στο Ρεθύμνης.

*Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Τα Ειρηνοδικεία Σερβίων, Ανασελίτσης και Σιάτιστας ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Κοζάνης, τα Πενταλόφου και Δεσκάτης στο Γρεβενών, το Νεστορίου στο Καστοριάς και το Πρεσπών στο Φλώρινας.

*Περιφέρεια Εφετείου Ναυπλίου: Το Ειρηνοδικείο Επιδαύρου ενοποιείται στο Ναυπλίου, το Πρασιών στο Αστρους με έδρα την Παραλία Αστρους, τα Στυμφαλίας και Φενεού στο Νεμέας, τα Δερβενίου και Ξυλοκάστρου στο Σικυώνος με έδρα το Κιάτο, τα Ορχομενού και Τάνιας-Δολιανών στο Τριπόλεως, το Καρύταινας στο Μεγαλοπόλεως, τα Τευθίδος, Τροπαίων και Νυμφασίας στο Ψωφίδος με έδρα τη Δημητσάνα και τα Κροκέων και Καστορείου στο Σπάρτης.

*Περιφέρεια Καλαμάτας: Τα Ειρηνοδικεία Οιχαλίας και Παμίσου ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, τα Δωρίου και Φιγαλείας στο Κυπαρισσίας και τα Εράνης και Φλεσσιάδος στο Πλαταμώδους με έδρα τους Γαργαλιάνους.

*Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Το Ειρηνοδικείο Πολυχνίτου ενοποιείται στο Μυτιλήνης, το Παπάδου στο Πλωμαρίου, το Ερεσσού στο Καλλονής και το Βολισσού στο Χίου.

*Περιφέρεια Ανατολικής Κρήτης: Το Ειρηνοδικείο Χερσονήσου ενοποιείται στο Ηρακλείου, τα Βιάννου και Αρκαλοχωρίου στο Καστελλίου Πεδιάδος, το Πύργου Κρήτης στο Μοιρών και τα Τζερμιάδων και Αγίου Νικολάου στο Λασιθίου με έδρα τη Νεάπολη.

*Περιφέρεια Εύβοιας: Τα Ειρηνοδικεία Ερυθρών και Θεσπιών ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Θηβών, τα Λίμνης και Αγ. Αννης στο Ιστιαίας και τα Αυλώνος Καρυστίας, Ταμινέων και Σκύρου στο Κύμης.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ