Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Οι Ρώσοι και η… δραχμή!

Την κορυφή του παγόβουνου στις απαιτήσεις του ομίλου Gazprom, προκειμένου να υποβάλει προσφορά για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, αποτελεί η περίφημη «ρήτρα δραχμής» που επέβαλαν οι Ρώσοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του διευθυντή διεθνών προγραμμάτων της Gazprom Πάβελ Οντέροφ στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάστηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μια λίστα με περίπου 30 αιτήματα, μεταξύ των οποίων και η «ρήτρα δραχμής». Η συγκεκριμένη ρήτρα, η οποία φαίνεται ότι έγινε δεκτή, προβλέπει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη (χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός), τότε υποχρεούται να επιστρέψει στην Gazprom το ποσό που θα έχει επενδύσει μέχρι τότε στη ΔΕΠΑ.

Οι συνεχείς απαιτήσεις του ρωσικού ομίλου φαίνεται ότι απειλούν τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ, με την Gazprom να προεξοφλεί πως θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος που θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά στις 10 Μαΐου. Στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην περίπτωση που δεν βρεθεί φόρμουλα ικανοποίησης τμήματος των αιτημάτων της Gazprom. Για να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν συμφωνήσει στη σύμβαση πώλησης, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και πρέπει να έχει κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Η Gazprom, εκτός της «ρήτρας δραχμής», απαιτεί να υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής της ΔΕΠΑ στο Δημόσιο ακόμα και εάν κάποια στιγμή στο μέλλον η κυβέρνηση αυξήσει τους φόρους στην ενέργεια! Ζητούν, επίσης, να εγγυηθεί το Δημόσιο για τα συσσωρευμένα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ και κυρίως να μειωθεί δραστικά (ή και να καταργηθεί) η εγγυητική επιστολή που πρέπει να δώσει ο πλειοδότης του διαγωνισμού ώστε να εξασφαλιστεί το Δημόσιο σε περίπτωση που υπαναχωρήσει.

Στην Αθήνα βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο ιδρυτής του επίσης ρωσικού ομίλου Sintez που διεκδικεί τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ (η Gazprom ενδιαφέρεται μόνο για τη ΔΕΠΑ). Από τη στάση της Sintez φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν πολλά στον διαγωνισμό για το κρατικό μονοπώλιο στο φυσικό αέριο.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ