Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Οι ρυθμίσεις «λουκούμι» για τα εγγυημένα δάνεια

Ελάχιστες ημέρες προτού χιλιάδες επιχειρηματίες του μεταποιητικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, πτηνοτρόφοι, κτηνοτρόφοι, οινοποιοί κ.λπ. βρεθούν μπροστά στην κάλπη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σπεύδει να υπογράψει απόφαση με την οποία προβλέπεται ότι αναστέλλεται η αποπληρωμή των δόσεων των δανείων που έχουν λάβει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου! Το μόνο που θα δίνουν είναι οι αναλογούντες τόκοι.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου ανέρχεται σε 17.800 και το σύνολο των δανείων που έχουν λάβει περίπου σε 2,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το εγγυημένο ποσό από το Ελληνικό Δημόσιο (κατά μέσο όρο ποσοστό 80%) είναι 1,9 δισ. ευρώ.
Το «πάγωμα» των δόσεων αφορά την περίοδο 31/12/2013-31/12/2014 και οι επιχειρήσεις έχουν μόνη υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση στις τράπεζες ως τις 31/7/2014.

Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου. Οι συμβατικοί τόκοι των δόσεων που αναστέλλονται καταβάλλονται από τους δανειολήπτες κατά το μέρος που τους βαρύνει, ενώ οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν, λόγω της αναστολής, βαρύνουν εξ ολοκλήρου τους δανειολήπτες. Οι τόκοι δεν καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διευκρινίζεται, πρέπει να διαπιστώσουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σ’ αυτήν.

Οπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, απώτερος στόχος της απόφασης είναι «να δοθεί, από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, μια προσωρινή οικονομική ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύησή του, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, έτσι ώστε, όντας απαλλαγμένοι από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου των προαναφερόμενων δόσεων και εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο πλαίσιο σταθεροποίησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις»!

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ