Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Οι Σέρρες σε συμπληγάδες

Σε πραγματική μάστιγα για μια σειρά επιχειρήσεων και επαγγελματιών του νομού Σερρών έχει εξελιχθεί το φαινόμενο των εκτεταμένων αγορών στη Βουλγαρία, σε συνδυασμό με τις γενικότερες επιπτώσεις της σοβούσας οικονομικής κρίσης.

Τη δυσάρεστη εκτίμηση επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών μιλώντας στη «δημοκρατία», ενώ παραθέτει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πλήττονται περισσότερο: καταστήματα επίπλων, τροφίμων, μονάδες αλουμινοσιδηροκατασκευών και δομικών υλικών, συνεργεία αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων, ιατρικές και άλλες υπηρεσίες (κομμωτήρια κ.ά). Ο Αριστείδης Δρογαλάς, επισημαίνοντας ότι η περιοχή των Σερρών αποτελεί την κύρια είσοδο της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω Προμαχώνα, τονίζει «την ανάγκη ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών (μεικτά συνεργεία) στα σύνορα, ώστε η διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών από τη Βουλγαρία να γίνεται με τη συνοδεία όλων των νόμιμων παραστατικών, διότι διαφορετικά ο ανταγωνισμός που υφίστανται οι σερραϊκές επιχειρήσεις είναι απολύτως αθέμιτος».

Ο ίδιος σημειώνει ότι, στον αντίποδα, πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να αξιοποιήσει άμεσα τη δυνατότητα καθιέρωσης ενισχυμένων κινήτρων για τον νομό Σερρών -λόγω των χαμηλών κοινωνικοοικονομικών του δεικτών, κυρίως του χαμηλού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, της θέσης του ως παραμεθορίου και της υψηλής ανεργίας- που προβλέπει ο νέος επενδυτικός νόμο.

«Είμαστε σίγουροι ότι η γεωγραφική θέση του νομού Σερρών ως πύλης προς της Ε.Ε. μέσω του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού προς τη Βουλγαρία και τα οδικά δίκτυα της κεντρικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές (άριστα πρωτογενή προϊόντα, γεωθερμία, υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό και εργατικό δυναμικό, τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν κ.ά) τον καθιστούν έναν ιδανικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, σε σχέση με την προοπτική επενδύσεων στην περιοχή ο κ. Δρογαλάς αναφέρει: «Πιστεύουμε στην αξία και στις δυνατότητες του σερραϊκού κάμπου. Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στην πρώτη μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περίφημης μεσογειακής διατροφής, πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των Σερρών και της χώρας μας γενικότερα. Με το ίδιο σκεπτικό απαιτούμε τη συνέχιση και απρόσκοπτη λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, με την προστασία-αύξηση της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης και τη δημιουργία δημόσιων επενδύσεων για την παραγωγή και άλλων καινοτόμων προϊόντων από τη μεταποίηση και αξιοποίηση των ζαχαρότευτλων».

Οσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται από τη διέλευση του κάθετου άξονα Δερβένι – Προμαχώνας της Εγνατίας Οδού, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ακυρωθούν με την εγκατάσταση διοδίων.

Αν, ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό είναι αναπόφευκτο, προτείνει ο σταθμός διοδίων να εγκατασταθεί πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Στα αζήτητα ο υπόγειος ιαματικός πλούτος της περιοχής

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών πιστεύει στην αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου της περιοχής -πρώτο στη χώρα σε υπόγειο ιαματικό ρευστό-, για το οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αρκεί, όπως λέει, να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να εκδοθούν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΤ, υπουργεία κ.λπ.) οι απαιτούμενες άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομός Σερρών ήταν τιμώμενος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και από το περίπτερό του πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες.

Ο Αριστείδης Δρογαλάς προβάλλει και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Σερρών: «Σε δύο εκθέσεις του Επιμελητηρίου στο μετρό του Συντάγματος καταδείχτηκε η δυναμική των μικρών σερραϊκών επιχειρήσεων, κυρίως του κλάδου των τροφίμων και ποτών, με τα εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά σερραϊκά προϊόντα (ρύζι, ζυμαρικά, μπουγάτσα, κρασί, ούζο και άλλα αλκοολούχα, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, ακανές, βουβαλίσιο κρέας και καβουρμάς κ.ά.), καθώς και άλλων κλάδων της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών κ.α. Είχαμε επίσης τη δημιουργία του Ελληνορωσικού Κέντρου «Ερμής», μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σερρών στην οποία συμμετέχουν τα Επιμελητήρια Καβάλας και Χαλκιδικής, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς τη μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρωσίας».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ