Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Οι σύγχρονοι μαραθωνομάχοι «στρατολογήθηκαν» μέσω Internet

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η Σιμόν, ο Τζον και ο Μαρκ από το γκρουπ των Καναδών πλήρωσαν 3.000 δολάρια για να ταξιδέψουν στη χώρα μας και να… πρωταγωνιστήσουν στην αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα.

Ο Θανάσης από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας τούς συνάντησε λίγα μέτρα μακριά από την παραλία του Σχινιά, εκεί που οι «στρατιώτες» του ιστορικού συγγραφέα Κρίστιαν Κάμερον έστησαν το «οχυρό» τους αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο «στρατός» των Καναδών ενισχύθηκε χθες με «πολεμιστές» από την Πολωνία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελλάδα, που θα φορέσουν την ασπίδα, την περικεφαλαία και την πανοπλία τους και με το δόρυ στο χέρι θα ζωντανέψουν τον θρίαμβο των Αθηναίων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα ύστερα από 2.500 χρόνια.

Η προετοιμασία άρχισε πριν από μία τριετία, με τον Κρίστιαν Κάμερον να «στρατολογεί» μέσω Διαδικτύου λάτρεις της Ιστορίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι «πολεμιστές» κατασκεύασαν όπλα -πιστά αντίγραφα του πολεμικού εξοπλισμού της αρχαιότητας- επικοινώνησαν με τον Δήμο Μαραθώνα που τους παραχώρησε μια μικρή έκταση στον Σχινιά, έκλεισαν εισιτήρια για Αθήνα και από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης άρχισαν να φτάνουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δόρατα, ξίφη, ασπίδες και αμφορείς μεταφέρθηκαν μέσα σε μεγάλα πανέρια και τοποθετήθηκαν με προσοχή δίπλα στις σκηνές των «στρατιωτών». Κάθε στολή κοστίζει 10.000-13.000 ευρώ. «Τις φτιάχνουμε μόνοι μας.

Μόνο τους αμφορείς αγοράσαμε, από καταστήματα στο Μοναστηράκι. Για την κατασκευή μιας ασπίδας χρειάζονται έξι έως επτά μήνες. Τη δική μου την ετοίμαζα εδώ και δύο χρόνια» λέει ο Τζον. Ντυμένη με μια μπλε χλαμύδα, η Σιμόν δείχνει με καμάρι μια σκαλισμένη ασπίδα, επενδυμένη με σκοινί στο πίσω μέρος. «Είναι από τις καλύτερες της συλλογής μας». Η Σιμόν έχει αναλάβει να κατασκευάζει τα μπρούντζινα χερούλια και τα σχέδια που κοσμούν τον οπλισμό. «Η δουλειά μου είναι να φτιάχνω κοσμήματα. Και εδώ περίπου το ίδιο κάνω, το απολαμβάνω».

Ο Ελληνοαυστραλός Θανάσης ακουμπάει με προσοχή τον γυαλισμένο εξοπλισμό του στο έδαφος και φοράει έναν κόκκινο μανδύα. Το βάρος της δικής του στολής ξεπερνά τα 15 κιλά. «Μπορεί και τα 16. Δεν είναι εύκολο να τη φορέσεις, πόσο μάλλον να τη φτιάξεις μόνος σου. Είναι σχεδόν αδύνατον να τρέξεις με τη στολή του οπλίτη» λέει δένοντας τα σανδάλια του. Ο Κρίστιαν Κάμερον, ψυχή του εγχειρήματος, επιθεωρεί την κατασκήνωση και ύστερα δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη ρίψη του δόρατος. Στη σημερινή και αυριανή αναπαράσταση της μάχης θα υποδυθεί έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι «πολεμιστές» θα μεταβούν στις 11 το πρωί (σήμερα και αύριο) στον αρχαίο τύμβο για την αναπαράσταση και στη συνέχεια θα παραταχθούν στην παραλία του Σχινιά και θα κάνουν επιδείξεις φάλαγγας και άλλων στρατιωτικών ασκήσεων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οι… σκηνές των «στρατιωτών» είναι ανοιχτές σε όλους όσοι θέλουν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή. «Υπολογίζουμε ότι θα είμαστε τουλάχιστον 60 άτομα ντυμένα με στολές. Δεν έχουμε κάποια εκτίμηση για την προσέλευση του κόσμου, επειδή δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Αλλά δεν έχει τεθεί και κάποιος στόχος, είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει» αναφέρει ο Γιώργος, φοιτητής Ιστορίας, που συμμετέχει στο εγχείρημα.

Προτού φτάσουν στον Μαραθώνα, κάποιοι από τους ξένους «πολεμιστές» που ήρθαν στη χώρα μας την Τετάρτη και την Πέμπτη πρόλαβαν να ανέβουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, να περπατήσουν στα στενά της Πλάκας, αλλά και να γνωρίσουν το… άσχημο πρόσωπο της Αθήνας. «Μας είχαν πει να προσέχουμε, αλλά δεν περιμέναμε ότι υπήρχε κίνδυνος να μας κλέψουν έξω από το ξενοδοχείο μας. Αφήσαμε τα πράγματα στην είσοδο, στην οδό Αθηνάς, για να πιούμε έναν καφέ. Οταν επιστρέψαμε, ύστερα από 20 λεπτά, έλειπε μια τσάντα με το μοναδικό λάπτοπ που είχαμε μαζί μας, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα» λέει η Σιμόν, ενώ ο Τζον παραπονιέται για την τιμή της μπίρας και τη συμπεριφορά των οδηγών ταξί. «Μου ζήτησαν 20 ευρώ για μια απόσταση λίγων λεπτών. Καλύτερα να πήγαινα με τα πόδια!»

Την επόμενη εβδομάδα πάντως, αρκετοί από τους «στρατιώτες» θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν από τη «μάχη», αφού έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια και δωμάτια για μίνι διακοπές σε νησιά του Αιγαίου. «Αφού ήρθαμε ως εδώ και ξοδέψαμε τόσα χρήματα, αξίζει να δούμε κάτι παραπάνω».

Στις Πλαταιές η αναπαράσταση θα γίνει με πραγματικά βέλη

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Σχινιά, την ώρα που οι «πολεμιστές» του Μαραθώνα θα δίνουν τη δική τους «μάχη», τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου ιστορικών μελετών και αναπαραστάσεων Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Αγημα «Σπαρτιατικές Μόρες» θα τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων στη μάχη των Πλαταιών.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, στον αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών, δίπλα στα τείχη, οι «στρατιώτες» του συλλόγου θα αναπαραστήσουν τη θυσία και τον όρκο των Ελλήνων πριν από την ιστορική μάχη εναντίον των Περσών, θα ντυθούν με στολές -πιστά αντίγραφα της αρχαιοελληνικής και περσικής οπλιτικής περιβολής- και θα αποκρούσουν με τις ασπίδες τους πραγματικά βέλη. «Στα πλαίσια εκδήλωσης αφιερωμένης στους μαχητές των Πλαταιών, θα αντιπαρατεθούμε με φίλους του συλλόγου που θα φορούν στολές του στρατού του Μαρδόνιου και θα φέρουν σκυθικά τόξα, καλαμένιες ασπίδες, βέλη και σαγγάρεις» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχαήλ Χάνος.

Οι «Σπαρτιατικές Μόρες» ιδρύθηκαν το 2007 και έχουν συμμετάσχει έως σήμερα σε αρκετές αναπαραστάσεις μαχών, παρελάσεις, διαλέξεις, αλλά και σε τρία ντοκιμαντέρ -μεταξύ των οποίων ένα του History Channel- για τη μάχη του Μαραθώνα και την ιστορία του μαραθωνίου δρόμου. «Το τελευταίο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στα μέσα Ιουλίου και αναμένεται να προβληθεί στα μέσα του φθινοπώρου» σημειώνει ο κ. Χάνος. Αύριο το πρωί, τα μέλη του συλλόγου θα κατευθυνθούν στον Σχινιά και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους ξένους και ελληνικούς συλλόγους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Μαραθώνα.

Γεράσιμος Κόντος

Φωτο: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...