Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Οι συνήθεις εκβιασμοί εν όψει της 7ης δόσης

Το σκηνικό του εκβιασμού για την έβδομη δόση έχουν ξεκινήσει να στήνουν κυβέρνηση και τρόικα. Το έργο είναι αρκετά γνωστό, αφού έχει παιχτεί σε επανάληψη τουλάχιστον τρεις φορές έως τώρα με τις προηγούμενες δόσεις του δανείου.

Τα νέα μέτρα χαρακτηρίζονται, ως συνήθως, «αναπόφευκτα» και η κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών για να ορίσει ποια θα είναι αυτά που θα κλείσουν την «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ του 2011 και θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Η αρχή γίνεται από σήμερα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται στο υπουργικό συμβούλιο οι νέες μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις (τρίτη περικοπή κατά σειρά) βάσει των αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Παράλληλα, έρχεται και μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια των συγκοινωνιών, του ΟΣΕ και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ έως και 25% (το κόστος της μετακίνησης στην Αθήνα θα αυξηθεί από 1,4 σε 1,7 ευρώ). Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη χαρτογραφήσει τις πηγές από τις οποίες θα αντληθούν τα πρόσθετα έσοδα που ζητά η τρόικα, αλλά και τους τομείς από όπου μπορεί να γίνει πρόσθετη εξοικονόμηση δαπανών.

Από τις δαπάνες η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγαλύτερες περικοπές στον χώρο της Υγείας αλλά και στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, όπου προβλέπεται περαιτέρω συγκράτηση κατά 330.000.000 ευρώ τα ερχόμενα χρόνια

Κατά τις πληροφορίες, οι νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος θα φθάσουν τα 800.000.000 ευρώ το 2012 και τα 450.000.000 ευρώ το 2013. Πρόκειται για εξοικονομήσεις οι οποίες θα προέλθουν από το κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και την καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.

Τουλάχιστον 80.000-100.000 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν το 2012 σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας για έναν χρόνο το 60% του βασικού τους μισθού. Το 2013 θα υπάρξει ένα νέο κύμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο, που υπολογίζεται σε 70.000 άτομα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί.

Από τον τομέα της Υγείας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει δαπάνες 700.000.000-750.000.000 ευρώ το 2012. Στόχος είναι να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες των νοσοκομείων που μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία συνιστούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη χρηματοδότησης για τον Προϋπολογισμό.

Ενα ποσό 300.000.000-350.000.000 ευρώ θα προέλθει από τη μείωση της δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και από το νέο καθεστώς τιμολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών. Στο στόχαστρο της τρόικας θα βρεθούν ακόμη ειδικά μισθολόγια, επικουρικές συντάξεις, αλλά και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα αφορούν:

– Το κλείσιμο φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

– Καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο. Στο στόχαστρο έχουν μπει περίπου 350.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ θα ετοιμάζονται και απολύσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

– Την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, ένστολοι κ.λπ.).

– Τις επικουρικές συντάξεις και τα άλλα βοηθήματα, που θα υποστούν την τρίτη μείωση (σ.σ.: η πρώτη ίσχυσε από τον Νοέμβριο).

– Μείωση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία – ενδεχόμενο, το οποίο θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

– Μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Μ. Χριστοδούλου


Η ΝΔ κάθεται στο τραπέζι του Βενιζέλου με στόχο τις φοροελαφρύνσεις

Διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για το περιεχόμενου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ξεκινά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», υπόψη της Λεωφόρου Συγγρού θα τεθούν όλες οι φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιθυμεί ένα εφ’ όλης της ύλης φορολογικό νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και τη Νέα Δημοκρατία να επιθυμεί ένα λάιτ ανώδυνο φορολογικό, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται οι εισηγήσεις όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου για το νέο φορολογικό, καθώς και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, που κορμός τους είναι το σχέδιο για τις φορολογικές αλλαγές που είχε παρουσιάσει ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία με μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο συμψηφισμός όλων των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο κ.ά.

Από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα θέματα που, μεταξύ άλλων, θα τεθούν κατά τη διαπραγμάτευση με τη Ν.Δ. για το φορολογικό νομοσχέδιο είναι:

-Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και η αντικατάστασή του από τον Κανονισμό Απεικόνισης Συναλλαγών. Με την κατάργηση του ΚΒΣ θα καταργηθεί και μια σειρά γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, όπως είναι η τήρηση ειδικών και πρόσθετων βιβλίων.

-Η θέσπιση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογουμένους. Κάθε μεταβολή στην κινητή ή ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα πρέπει να δικαιολογείται με βάση τα εισοδήματα του φορολογουμένου.

-Η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια θα υπολογίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, με παράλληλη κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% και των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ