Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Οι συνομιλίες με την Τουρκία και η αγωνία 23 πρεσβευτών

Το αδιέξοδο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και των μέτρων οικοδομήσεως εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες επισημαίνουν 23 πρέσβεις επί τιμή σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Τονίζουν μάλιστα ότι, όσο συνεχίζονται άκαρπες συνομιλίες, δίδεται άλλοθι στην Τουρκία, η οποία, στα μάτια των φιλικών και συμμαχικών χωρών, παραμένει μια χώρα που προσπαθεί να επιτύχει επίλυση των προβλημάτων της περιοχής διά του διαλόγου.


 


Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αφού, όπως επισημαίνουν οι πρέσβεις, «υπό τη σκιά του casus belli, η Αγκυρα επιδιώκει ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης στο Αιγαίο», με τα αεροσκάφη της να παραβιάζουν συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ «πολεμικά σκάφη της, υπό τον μανδύα της αβλαβούς διέλευσης, κάνουν επίδειξη σημαίας. Την ίδια ώρα οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες «έχουν συμπληρώσει 55 γύρους και τείνουν επικινδύνως» να μετεξελιχθούν σε διαπραγμάτευση και τα λεγόμενα ανώτατα συντονιστικά συμβούλια «όχι μόνο αποδεικνύονται άκαρπα, αλλά αποπροσανατολίζουν τους φίλους και εταίρους μας ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».


 


Ανησυχητική περιγράφουν την κατάσταση στη Θράκη, όπου «με πολιορκητικό κριό το γενικό προξενείο της Κομοτηνής, με τη διάθεση κονδυλίων και δυστυχώς με τη σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση, υλοποιώντας τη μακρόχρονη πολιτική της για την προβολή ανύπαρκτης “τουρκικής” μειονότητας, με απώτερο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυτής περιοχής από τον εθνικό κορμό. Αλλωστε ανάλογο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στη Ρόδο και την Κω».


 


Για το ζήτημα αυτό ζητούν να υπάρξει η δέουσα αντίδραση στην ανατρεπτική δραστηριότητα της γείτονος και υπογραμμίζουν ότι «η εκτροπή του Τούρκου γενικού προξένου Κομοτηνής από τα καθήκοντά του και η μη συμμόρφωσή του στις υποδείξεις της Πολιτείας θα έπρεπε να οδηγήσει στην κήρυξή του ως ανεπιθυμήτου».


Τονίζουν ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει δυσμενώς τις δυνατότητες πολιτικών και διπλωματικών παραστάσεων, θα πρέπει η χώρα μας να κινηθεί με ανανεωμένο δυναμισμό για την ενδελεχή ενημέρωση τρίτων χωρών και της Ε.Ε. ως προς τη στάση της Αγκυρας».


 


Επισημαίνοντας, τέλος, ότι η μη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί να δώσει λαβή σε ποικίλες παρερμηνείες, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων «με ανεξάρτητη και κυρίαρχη απόφαση σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και στον ορισμό ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.Ποιοι υπογράφουνΤην επιστολή υπογράφουν οι πρέσβεις επί τιμή Σ. Αλιάγας, Ι. Γεννηματάς, Ε. Δεναξάς, Ν. Διαμαντόπουλος, Σ. Δοκιανός, Ι. Δρακουλαράκος, Α. Εικοσιπένταρχος, Ι. Θωμόγλου, Α. Καμήλος, Ε. Καραγιάννης, Α. Κοραντής, Ι. Κοραντής, Ε. Μεγαλοκονόμος, Λ. Νάνος, Π. Οικονόμου, Α. Πασπαλιώτης, Κ. Πολίτης, Ι. Σπέτσιος, Ε. Στοφορόπουλος, Π. Τσαμούλης, Κ. Τσώκος, Ε. Φραγκούλης και Λ. Χρυσανθόπουλος.


 


 


Ενιαίο (και αμετακίνητο) το κυβερνητικό μέτωπο για τα ΕΑΣΑποδίδει καρπούς η σταθερή στάση της ελληνικής κυβερνήσεως για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Παρά τα ζητήματα που τέθηκαν από την τρόικα και τη μέχρις ενός σημείου άτολμη στάση του υπουργείου Οικονομικών, η προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξασφαλίζει το μέλλον της κρατικής βιομηχανικής υποδομής που υποστηρίζει το αμυντικό σύστημα της χώρας. Είναι σημαντικό ότι στο ζήτημα αυτό τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά υποστήριξε ανεπιφύλακτα και το δεύτερο κόμμα της συγκυβερνήσεως, από το οποίο προέρχεται η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώφη Γεννηματά.


 


Η πρώτη αναδίπλωση από την τρόικα ήταν η αποδοχή της εν λειτουργία εκκαθαρίσεως των βιομηχανιών. Παράλληλα όμως υπήρξε μια προσπάθεια να περιορισθούν οι δυνατότητές της να πραγματοποιήσει εξαγωγές, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). Φαίνεται ότι κάποιοι οραματίζονταν τα ΕΑΣ να περιέλθουν σε μια κατάσταση όπως αυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δηλαδή να περιορισθούν σε εργοστάσιο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού. Ομως η ελληνική κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στη θέση ότι η βιομηχανία της χώρας πρέπει να έχει χαρακτήρα εξαγωγικό.


 


Αυτό, άλλωστε, έχει τεθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, μια και η ανάπτυξη διακρατικών βιομηχανικών συνεργασιών είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Τα εργοστάσια των κρατών-μελών της Ε.Ε., κινούμενα από κοινού τόσο στον τομέα της εμπορικής προωθήσεως όσο και στη συμπαραγωγή προϊόντων, μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την ανάληψη εργασιών σε τρίτες χώρες. Μάλιστα υπάρχουν αυτή τη στιγμή προοπτικές συνεργασιών ανάμεσα σε ελληνικές και γερμανικές βιομηχανίες για τη διεκδίκηση συμβολαίων, τα οποία οι τελευταίες δεν μπορούν να αναλάβουν μόνες τους.


Τέτοιες συζητήσεις όμως μπορούν να γίνουν μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο και χωρίς την εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων, όπως οι εκπρόσωποι της τρόικας, η οποία, σημειωτέο,ν δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκή…


 


Η διαπραγμάτευση θα πάρει χρόνο, αλλά οι εμπλεκόμενοι πιστεύουν ότι η πραγματικότητα εμπνέει πολύ περισσότερη αισιοδοξία από αυτήν που δείχνει η επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων. Παράλληλα, τα ΕΑΣ προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις αναδιαρθρώσεως που θα βελτιώσουν τη θέση τους και θα δείξουν ότι είναι βιώσιμη βιομηχανία.


 


Τελικό σενάριο παραμένει το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων της Ηπείρου (μεταλλουργία) και της Κύμης (ιματισμός και αλεξίσφαιρα) που χαρακτηρίζονται υποδομές μη στρατιωτικής παραγωγής και ο περιορισμός της παραγωγικής βάσεως της εταιρίας στον Υμηττό, στο Λαύριο και το Αίγιο, με σταδιακή μεταφορά και κλείσιμο του εργοστασίου της Μάνδρας.
 


Αναβολή για (διαπρεπείς) επιστήμονες


 


Μια ειδική περίπτωση, στην οποία μπορεί η αναβολή στρατεύσεως να επεκταθεί μέχρι το 33ο έτος της ηλικίας, είναι για τους Ελληνες που είναι κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων και διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εξωτερικό.


 


Προκειμένου να τύχει κανείς των ευεργετημάτων αυτής της περιπτώσεως και να μπορέσει να παρατείνει την αναβολή του, πρέπει να μπορεί να βεβαιώσει ότι πράγματι μετέχει σε σημαντικές επιστημονικές εργασίες ή έρευνες και να καταθέσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ενώ βρίσκεται νομίμως εκτός Στρατεύματος, δηλαδή προτού λήξει η αναβολή σπουδών την οποία έχει πάρει. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ήδη έχει κηρυχθεί ανυπότακτος δεν μπορεί να ζητήσει τέτοια αναβολή.


 


Η σχετική αίτησή του πρέπει να συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του διδακτορικού του διπλώματος και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, από τις οποίες να προκύπτουν η ιδιότητα με την οποία ο ενδιαφερόμενος απασχολείται, η διάρκεια της απασχολήσεώς του, η επίδοσή του στις επιστημονικές εργασίες και η απήχηση που έχουν αυτές στους διεθνείς ερευνητικούς κύκλους. Οι πιστοποιήσεις πρέπει να προέρχονται από το οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα και όχι από μεμονωμένο καθηγητή και να είναι επικυρωμένες από την αρμόδια ελληνική προξενική Αρχή. Πρέπει να συνυποβληθούν κατάσταση, από την οποία να προκύπτουν αναφορές άλλων ερευνητών επιστημόνων στο δημοσιευμένο έργο του, και οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο σχετικό με την επίδοσή του.


 


Εάν το διδακτορικό δίπλωμα δεν έχει ακόμη εκδοθεί, κατ’ εξαίρεση είναι δυνατό να γίνει δεκτή βεβαίωση από τη γραμματεία ή αντίστοιχο τμήμα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει σαφώς ότι ο αναφερόμενος είναι κάτοχος του διδακτορικού διπλώματος και εκκρεμεί μόνο το τυπικό στοιχείο της απονομής του.


 


Για τη χορήγηση ή μη μιας τέτοιας αναβολής, καθώς και για τη διάρκειά της αποφασίζει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται για κατάταξη στις Ενοπλες Δυνάμεις με την πρώτη εκπαιδευτική σειρά μετά την παρέλευση μηνός από την έκδοση της σχετικής


υπουργικής αποφάσεως.


 


Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ