Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Οι τελικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Ολόκληρο το ποσό της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακίνητων, όπως προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εκπτώσεις που δικαιούνται, θα κληθούν να πληρώσουν στις 30 Σεπτεμβρίου οι οικονομικά αδύναμοι, καθώς και περίπου 700.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Για τους φορολογουμένους αυτούς εντός του Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, όπου θα επαναπροσδιοριστεί το ποσό του φόρου με βάση την έκπτωση 50% για τους οικονομικά αδύναμους και 20% για τους ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων. Το επιπλέον ποσό του φόρου που θα έχει καταβληθεί θα συμψηφισθεί με τις επόμενες μηνιαίες δόσεις.

Οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι που δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ούτε την πρώτη δόση του φόρου αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έως το τέλος του μήνα θα έχουν διαγράψει από το ηλεκτρονικό σύστημα το ποσό του ΕΝΦΙΑ που είχαν χρεωθεί με την αρχική εκκαθάριση.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο TAXISnet σε δόσεις.

Τα πρώτα θα αναρτηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου και αφορούν μόνο τις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχαν λάθη.
Στις 22 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τα οποία διορθώνονται οι υπέρογκες αξίες που είχαν υπολογιστεί αρχικά για τα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, ενώ τον Οκτώβριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για όσους δικαιούνται εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Εως την 30ή Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις, δηλαδή να διορθώσουν, να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται ορθά. Προσοχή όμως: Αν από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση (δηλαδή δεύτερη), από την οποία προκύπτει μείωση φόρου, θα διενεργείται και φορολογικός έλεγχος.

Οι εκπτώσεις

Για διαμέρισμα στον Αγιο Δημήτριο 80 τ.μ., 15ετίας, στον 1ο όροφο, με μία πρόσοψη, σε τιμή ζώνης 1.450 ευρώ, αρχικά ο φόρος ήταν 328,80 ευρώ. Μετά την έκπτωση διαμορφώνεται στα 263,04 ευρώ.

Για διαμέρισμα στη Δραπετσώνα 100 τ.μ., 25ετίας, στον 2ο όροφο, με δύο προσόψεις, σε τιμή ζώνης 750 ευρώ, αρχικά ο φόρος ήταν 302,80 ευρώ. Μετά την έκπτωση διαμορφώνεται στα 242,24 ευρώ.

Για διαμέρισμα στο Πέραμα 100 τ.μ., 10ετίας, στον 2ο όροφο, με μία πρόσοψη, σε τιμή ζώνης 650 ευρώ, αρχικά ο φόρος ήταν 328,40 ευρώ. Μετά την έκπτωση διαμορφώνεται στα 265,72 ευρώ.

Για διαμέρισμα στη Νέα Χαλκηδόνα 80 τ.μ., 10ετίας, στον 3ο όροφο, με δύο προσόψεις, σε τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, αρχικά ο φόρος ήταν 426,50 ευρώ. Μετά την έκπτωση διαμορφώνεται στα 262,72 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ