Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Οι τελικές προσθαφαιρέσεις για το σχέδιο «Αθηνά»!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τρεις φορές τροποποιήθηκε το σχέδιο «Αθηνά» προκειμένου να καταλήξει με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου βρίσκεται από την προηγούμενη Τρίτη. Η τελευταία και τελική εκδοχή του είναι αρκετά διαφορετική απ’ αυτήν που είχε αρχικά παρουσιαστεί καθώς αρκετά από τα Τμήματα που προβλεπόταν να καταργηθούν διατηρήθηκαν, αλλά και το αντίθετο. Προσθαφαιρέσεις υπήρξαν και στα Τμήματα που θα λειτουργήσουν σε μεταβατικό καθεστώς και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όλοι οι φοιτητές. Οριστικά και αμετάκλητα, τα 534 Τμήματα του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας περιορίζονται σε 405 και 26 αποκτούν μεταβατική λειτουργία έως ότου αποφοιτήσουν και οι εισαχθέντες της φετινής χρονιάς.

Ολες οι ρυθμίσεις του σχεδίου «Αθηνά» θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο που οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το νέο μηχανογραφικό δελτίο. Σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής ήταν και η οπισθοχώρηση του υπουργείου Παιδείας στο υπερ- πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο θα υπάγονταν διοικητικά το Οικονομικό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Γεωπονική, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Χαροκόπειο Ιδρυμα. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι η αλλαγή αυτή πιστώνεται στο ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι είχε εκφράσει ενστάσεις ως προς τη δημιουργία του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής». Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, είχε εισηγηθεί τη μη συγχώνευση των ξενόγλωσσων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε.

Ωστόσο, αν και τα πέντε Ιδρύματα που θα συγκροτούσαν το υπερ-πανεπιστήμιο παραμένουν αυτόνομα, θα μπορούν να δημιουργήσουν κοινοπραξίες, κυρίως στον τομέα της έρευνας. Ο συνεργασίες αυτές δεν αφορούν μόνο τα εν λόγω πανεπιστήμια, αλλά κοινοπρακτικά σχήματα μπορούν να διαμορφωθούν και μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως στην περίπτωση του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Υπενθυμίζεται ότι στο τελικό σχέδιο «Αθηνά», το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων «σώζεται» από το «λουκέτο», παρότι τα Τμήματά του περιορίστηκαν στο ήμισυ, δηλαδή από οκτώ σε τέσσερα. Αυτά που κατάφεραν να επιβιώσουν είναι το Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, το Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λευκάδα, το Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι και το Τεχνολογίας Ηχου και Εικόνας, που βρίσκεται στο Ληξούρι.

Στην τελική πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» αναβαθμίζεται και το Πρόγραμμα Ψυχολογίας, που σχεδιαζόταν να απορροφηθεί από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας αφού μετατρέπεται σε αυτόνομο Τμήμα. Διατηρούνται επιπροσθέτως τα Τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί η συγχώνευσή τους. Τέλος, ανεξάρτητα συνεχίζει να λειτουργεί και το ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής, που επρόκειτο να συγχωνευθεί με Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ. Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και στη Βουλή, καθώς εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την ίδρυση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο λόγος είναι ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου εντάχθηκε τροπολογία, η ψήφιση της οποίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

Στην τροπολογία που είχε συμπεριληφθεί, αλλά αποσύρθηκε από νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι «με Προεδρικά Διατάγματα μπορούν να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατανέμονται, μετονομάζονται και καταργούνται Κατευθύνσεις σε Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ». Προβλέπεται, επιπλέον, πώς θα εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε Κατευθύνσεις των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών Τμημάτων.

Οι σχολές με «ημερομηνία λήξεις» και οι φοιτητές που δεν θα μετακομίσουν!

Αλλαγές και στα Τμήματα που θα λειτουργήσουν με καθεστώς μεταβατικότητας περιλαμβάνει η τρίτη και τελική εκδοχή του σχεδίου «Αθηνά». Ο αριθμός των Τμημάτων με ημερομηνία λήξης παρέμεινε ίδιος, όμως την τελευταία στιγμή κάποια απ’ αυτά βρέθηκαν εκτός, για να αντικατασταθούν από κάποια άλλα. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στις τροποποιήσεις αυτές, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι θα μετακινηθούν όσο λιγότεροι φοιτητές γίνεται και μόνο εντός της ίδιας Περιφέρειας. Ετσι, από τα συνολικά 26 μεταβατικά Τμήματα που είχαν αρχικά ανακοινωθεί τα 18 διατηρούνται και στο τελικό σχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ θα βάλουν «λουκέτο» στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Τα Τμήματα που τελικά θα σταματήσουν να λειτουργούν σε λίγους μήνες, καθώς έχασαν αιφνίδια τη θέση τους στη λίστα μεταβατικότητας, είναι τα εξής: Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου, Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στο ΤΕΙ Λάρισας, Προσχολικής Αγωγής στο ΤΕΙ Αθήνας, Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Πειραιά, Βιομηχανικής Πληροφορικής στο ΤΕΙ Καβάλας, Πολιτικών Εργων Υποδομής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Στον αντίποδα, τα Τμήματα που παρατείνουν τη λειτουργία τους ωσότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όλοι οι φοιτητές είναι το Μηχανολογίας και το Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο ΤΕΙ Καβάλας, το Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το Οπτικής και Οπτομετρίας στο ΤΕΙ Πάτρας, το Ηλεκτρολογίας στο ΤΕΙ Λαμίας, το Εμπορίας και Διαφήμισης στο ΤΕΙ Αθήνας, το Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Καλαμάτας και το Εμπορίας και Διαφήμισης στο ΤΕΙ Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά» δεν υπήρχε το καθεστώς της μεταβατικότητας το οποίο υιοθετήθηκε στη συνέχεια με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να μετακινηθούν. Ετσι, από τους 10.000 φοιτητές που αρχικά είχε υπολογιστεί ότι θα έπρεπε να μετακομίσουν προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους με τις αλλαγές που έγιναν το νούμερο αυτό μειώθηκε σημαντικά σε λιγότερους από 2.500.

Τα Τμήματα που τέθηκαν σε μεταβατική λειτουργία δεν θα δεχτούν εισακτέους και άρα δεν υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο από δω και στο εξής, αλλά θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο του 2018 ή του 2019, αναλόγως με το αν είναι τετραετούς ή πενταετούς φοίτησης. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι όλοι όσοι φοιτούν σε αυτά θα μπορέσουν να αποκτήσουν πτυχίο χωρίς να μετακινηθούν στο προβλεπόμενο από τον νόμο διάστημα (ν+2).

Το συρρικνωμένο μηχανογραφικό και τα πέντε πεδία

Στη δημοσιότητα έδωσε το νέο μηχανογραφικό δελτίο το υπουργείο Παιδείας, που θα κληθούν να συμπληρώσουν το καλοκαίρι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να επεξεργαστούν τις σαρωτικές αλλαγές. Το σίγουρο είναι ότι το μηχανογραφικό της φετινής χρονιάς θα είναι αρκετά «μαζεμένο» σε σχέση με το προηγούμενο αφού έχουν απαλειφθεί 129 Τμήματα. Ετσι μαθητές και απόφοιτοι παλαιότερων ετών θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε 405 Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία έχουν κατανεμηθεί ως εξής: στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι υποψήφιοι θα βρουν 106 πανεπιστημιακά Τμήματα και 12 τεχνολογικά, στο δεύτερο (Θετικών Επιστημών) τα πανεπιστημιακά Τμήματα ανέρχονται σε 90 και τα τεχνολογικά σε 16.

Οσα παιδιά θα διεκδικήσουν μια θέση σε Σχολές του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστημών Υγείας) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν παραμείνει 25 Τμήματα ΑΕΙ και 31 Τμήματα ΤΕΙ. Στο τέταρτο (Τεχνολογικών Επιστημών) διατηρούνται 79 πανεπιστημιακά και 91 τεχνολογικά Τμήματα, αντιστοίχως στο πέμπτο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) περιλαμβάνονται 37 Τμήματα ΑΕΙ και 31 Τμήματα ΤΕΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα Τμήματα εκείνα που αποτελούνται από δυο ή περισσότερες Κατευθύνσεις, οι οποίες περιγράφονται στο μηχανογραφικό. Κάθε κατεύθυνση ουσιαστικά αποτελεί κάποιο Τμήμα που συγχωνεύθηκε ή καταργήθηκε και πλέον το γνωστικό του αντικείμενο έχει λάβει αυτήν τη μορφή.

Οι επιτυχόντες θα πρέπει, ακόμα, να γνωρίζουν ότι εφόσον εισαχθούν σε Τμήμα που αποτελείται από Κατευθύνσεις είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν μία απ’ αυτές είτε στο πρώτο είτε στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους. Επιπλέον, η Κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν θα αναγράφεται μαζί με το Τμήμα στο οποίο φοίτησαν στο πτυχίο που θα αποκτήσουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος εισαχθεί στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, στο πέμπτο εξάμηνο, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στις Κατευθύνσεις Διοίκηση Επιχειρήσεων, Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Αντιστοίχως, επιτυχών που θα εισαχθεί στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το πρώτο κιόλας εξάμηνο θα του ζητηθεί να δηλώσει ποια Κατεύθυνση επιθυμεί να ακολουθήσει ανάμεσα στα Μαθηματικά και στη Στατιστική Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθημάτων. Οι εισαχθέντες σε Τμήματα με Κατευθύνσεις θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι όταν έρθει η ώρα και εφόσον επιλέξουν Κατεύθυνση δεν θα μπορούν να μεταπηδήσουν σε άλλη μετά το πέρας του εξαμήνου. Δεδομένου ότι οι Κατευθύνσεις θα λειτουργήσουν ως ειδίκευση, τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτομάτως θα αποκτά κάθε νέος με τη λήψη του πτυχίου του θα αντιστοιχούν σε αυτά του γνωστικού αντικειμένου που διδάχθηκε στην Κατεύθυνση.

Τα μάτια τους ανοιχτά καλό θα είναι να έχουν οι υποψήφιοι και στην έδρα του κάθε Τμήματος, η οποία αναγράφεται δίπλα απ’ αυτό στο μηχανογραφικό δελτίο. Οσοι σκέφτονται να σπουδάσουν σε Περιφερειακές Σχολές θα πρέπει να ενημερωθούν για το πού βρίσκονται τα Τμήματα αυτών, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, που η συντήρηση δεύτερου σπιτιού για μια οικογένεια είναι απαγορευτική. Χαρακτηριστική περίπτωση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: το Τμήμα Γεωγραφίας έχει έδρα στη Μυτιλήνη, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στη Ρόδο και αυτό των Μηχανικών Πληροφορικών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή μέχρι την Ορεστιάδα και την Ξάνθη το Ιδρυμα μετράει «σκορπισμένα» Τμήματα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και επεκτείνεται, βεβαίως, και στα ΤΕΙ, όπως αυτό της Κρήτης, του οποίου το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας βρίσκεται στη Σητεία και αυτό της Νοσηλευτικής στο Ηράκλειο. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και για τους εισακτέους που προέρχονται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι θα ισχύσει και την επόμενη χρονιά ο θεσμός των μετεγγραφών. Για τον λόγο αυτόν ανεξαιρέτως όλοι οι επιτυχόντες θα πρέπει να επιλέξουν Τμήματα λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα έχουν δυνατότητα μετακίνησης. Επίσης, όσα παιδιά που είναι δικαιούχοι προσβλέπουν στο να επωφεληθούν από τη φοιτητική μέριμνα, καλό θα είναι να ενημερωθούν σχετικά με το κατά πόσο το Ιδρυμα στο οποίο θέλουν να εισαχθούν μπορεί να τους προσφέρει δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός των εισακτέων ανά Τμήμα για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, βάσει του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, οι προσφερόμενες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι λιγότερες κατά 4% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα, στα ΑΕΙ ο αριθμός των εισακτέων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15%, ενώ στα ΤΕΙ θα μειωθεί κατά 30% λόγω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων Τμημάτων.

Σημειώνεται ότι οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, οι Εκκλησιαστικές Σχολές και οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και κατ΄ επέκταση ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων σε αυτές δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...