Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Οι τετράποδοι ήρωες του ground zero

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στις 22 Ιανουαρίου 1925, από το Νόουμ της Αλάσκα, ο δρ Γουέλτς έστειλε ένα τηλεγράφημα προς όλες τις άλλες πόλεις της πολιτείας, καθώς και προς την Αμερικανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στην Ουάσινγκτον.

Το τηλεγράφημα έλεγε ότι μια επιδημία διφθερίτιδας ήταν σχεδόν αναπόφευκτη στην περιοχή και ο γιατρός είχε επείγουσα ανάγκη από 1.000.000 μονάδες διφθεριτιδικής αντιτοξίνης, η οποία μπορούσε να μεταφερθεί μόνο με ταχυδρομείο, για να σώσει τους περίπου 10.000 ανθρώπους, οι ζωές των οποίων θα κινδύνευαν από μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Το τελευταίο πλοίο για την περιοχή είχε φύγει, ο καιρός είχε χαλάσει και τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν, καθώς οι κινητήρες τους είχαν παγώσει. Για την αποστολή της αντιτοξίνης επιλέχτηκαν έλκηθρα με σκυλιά, τα οποία, με την καθοδήγηση ντόπιων οδηγών, διέσχισαν 1.085 χιλιόμετρα, σε θερμοκρασίες που έφταναν τους -65 βαθμούς Κελσίου. Η πορεία τους, που συνήθως απαιτούσε 25 ημέρες, ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου, και στις 2 Φεβρουαρίου, έπειτα από 19 διαφορετικές ομάδες, ο Μπάλτο, ένα χάσκι, μπήκε στο Νόουμ επικεφαλής του εικοστού τελευταίου ελκήθρου της πορείας.

Στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης ένα άγαλμα τιμά τον Μπάλτο και τα υπόλοιπα σκυλιά, τα οποία έτρεξαν την απόσταση με το παρατσούκλι «Η μεγάλη κούρσα του ελέους».

Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, παρ’ όλες τις μεμονωμένες ηρωικές και ευεργετικές για τους πληγέντες πράξεις των ειδικών σκυλιών έρευνας και διάσωσης, αλλά και απλών κατοικιδίων, ο Μπάλτο ήταν ίσως το πιο αναγνωρισμένο σκυλί στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τόγκο, το σκυλί που διένυσε τη μεγαλύτερη απόσταση προς την πόλη Νόουμ, στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, εικάζεται ότι είναι πρόγονος σχεδόν όλων των χάσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όμως, η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους έφερε στο προσκήνιο εκατοντάδες σκυλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων. Από τα σκυλιά εκείνα, μόλις 12 επιζούν και πρωταγωνιστούν σε μία συναισθηματική φωτογραφική έκθεση, η οποία παρουσιάζεται από τις 8 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί Julie Saul της Νέας Υόρκης.

Ενα από αυτά τη σκυλιά, η Μπρετάν, ράτσας γκόλντεν ριτρίβερ, πέρασε δέκα μέρες μαζί με τη «χειρίστριά» της, Ντενίς Κόρλις, στα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η Ολλανδή φωτογράφος Σαρλότ Δουμάς, η οποία βρήκε την Μπρετάν και την Κόρλις, δεν πήρε μαζί της φεύγοντας μόνο μία φωτογραφία από τη συνάντησή τους, αλλά και μια ιστορία, την οποία περιγράφει με συγκίνηση, καθώς πολλά από τα σκυλιά αποτύγχαναν στην αποστολή τους, δηλαδή τον εντοπισμό επιζώντων, αλλά κατάφερναν να προσφέρουν διαφορετικό έργο, όχι πολύ μικρότερης αξίας. Μέσα στα ερείπια, κάποιος πυροσβέστης που προσπαθούσε να ξεκουραστεί για λίγο παρηγορήθηκε από την Μπρετάν, την οποία αναγνώρισε και πλησίασε χρόνια μετά σε μια εκδήλωση για την επίθεση στους Πύργους. Τα σκυλιά στις φωτογραφίες της Δουμάς, τα οποία ήταν στα πρώτα 100 που οδηγήθηκαν στα ερείπια και ζουν ακόμη με τους χειριστές τους, παρέμειναν όλα για αρκετές ημέρες στο Ground Zero, για να βοηθήσουν την πυροσβεστική και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, καθώς και την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επείγουσας Διαχείρισης. Βεβαίως, οι προσπάθειές τους και η προσφορά τους ανταμείφθηκαν με την προσοχή και την αγάπη των χειριστών ιδιοκτητών τους.

Στάμπι: Ο λοχίας των ΗΠΑ

Ο Στάμπι γνώρισε πολλές τιμές στη ζωή του και μάλιστα αναρριχήθηκε έως το αξίωμα του λοχία του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην 26η μεραρχία του 102ου τάγματος του πεζικού. Ο φαντάρος Τ. Ρόμπερτ Κόνροϊ βρήκε τον Στάμπι, ένα μπουλντόγκ, το 1917, καθώς εξασκούνταν στις εκτάσεις του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τις μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Στάμπι, που είναι ο περισσότερο παρασημοφορημένος σκύλος του πολέμου, έμαθε όλα τα σήματα του τάγματός του, συμμετείχε σε όλα τα γυμνάσια και έμαθε ακόμη και να χαιρετά, σηκώνοντας ένα μπροστινό του πόδι στο ύψος των ματιών του, όταν έβλεπε άλλους φαντάρους να χαιρετούν. Ο χαιρετισμός τού έσωζε τη ζωή και τη θητεία του, όταν ο Κόνροϊ τον έβαλε λαθραίως στο καράβι, το οποίο μετέφερε το τάγμα στη Γαλλία. Ο διοικητής του Κόνροϊ θα έδιωχνε τον σκύλο, αλλά τον κράτησε όταν ο Στάμπι τον χαιρέτησε επισήμως. Ο βαθμός και οι τιμές του Στάμπι δεν ήταν απλές διασκεδαστικές παρατυπίες, καθώς τραυματίστηκε στη μάχη από έκρηξη αερίου. Αλλά και πάλι δεν παρασημοφορήθηκε, επειδή τραυματίστηκε. Μετά τον τραυματισμό του, ο Στάμπι ήταν ευαίσθητος στο παραμικρό ίχνος αερίου. Η ευαισθησία του τον βοήθησε να καταλάβει μια πρωινή επίθεση με αέρια στο τάγμα του, να ξυπνήσει, να ειδοποιήσει και να σώσει τους στρατιώτες. Ακόμη, το πανέξυπνο μπουλντόγκ μπορούσε να εντοπίζει τραυματισμένους στρατιώτες στα εχθρικά χαρακώματα: Ακουγε τον ήχο των αγγλικών κι έτρεχε σε εκείνους. Επιπλέον, αιχμαλώτισε έναν Γερμανό, ο οποίος προσπαθούσε να χαρτογραφήσει τα συμμαχικά χαρακώματα. Ο Στάμπι δάγκωσε τον Γερμανό και τον κράτησε μέχρι να πλησιάσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Για εκείνη την αιχμαλωσία, προήχθη σε λοχίας, ο πρώτος βαθμοφόρος σκύλος του αμερικανικού στρατού.

Η εκπαίδευσή τους

Η εκπαίδευση των σκυλιών έρευνας και διάσωσης είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο η φυσική τους ικανότητα να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν, επί παραδείγματι οσμές, θα επέτρεπε ίσως να υποτεθεί. Κάθε σκύλος, που αξιολογείται ως ικανός να συνεισφέρει σε σχετικές αποστολές, ξεκινά την εκπαίδευσή του από πολύ νωρίς, ως κουτάβι 8-10 εβδομάδων. Στόχος της εκπαίδευσης είναι η συμμετοχή του σε αποστολές από την ηλικία των 12-18 μηνών. Η μέση ηλικία απόσυρσης των σκυλιών από την ενεργό δράση είναι ανάμεσα στα 5-10 χρόνια, αναλόγως του σκύλου και της αποστολής του. Κάθε σκύλος εκπαιδεύεται σε βασικές έννοιες στρατιωτικής πειθαρχίας, όπως η υπακοή, και στην ευπρεπή κοινωνική συμπεριφορά. Επιπλέον, εκπαιδεύεται ειδικώς στην ανίχνευση και την ταύτιση οσμών και σε διαφορετικές μεθόδους ειδοποίησης του χειριστή του για τα εκάστοτε αποτελέσματα της έρευνάς του. Η ειδική σχέση ανάμεσα σε κάποιον σκύλο και τον χειριστή του είναι αποτέλεσμα αυτής της ειδικής συνεννόησης, η οποία διευκολύνει τη διασφάλιση αποτελεσμάτων και αναδεικνύει τους πεπειραμένους χειριστές ως τους καλύτερους εκπαιδευτές νέων σκύλων. Ως ιδανικές ράτσες για σχετική εκπαίδευση εκτιμούνται οι γερμανικοί και βελγικοί ποιμενικοί, τα κόλεϊ, τα λαμπραντόρ και τα γκόλντεν ριτρίβερ.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κτηματολόγιο: Δηλώσεις έως τον Ιούνιο, χωρίς πρόστιμο!

Με νέα διάταξη δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ακίνητης περιουσίαςΑπό τον Βασίλη ΠαπακωνσταντόπουλοΆτυπη παράταση έως τον Ιούνιο σε όσους δεν έχουν υποβάλει...

Παράταση στην επιστρεπτέα, ενοποιούνται 4ος-5ος κύκλος

Αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το τεράστιο ενδιαφέρον. Μέχρι χθες είχαν υποβάλει αίτηση 419.000 επιχειρήσειςΠαράταση, ακόμα και φόρμουλα για την «ενοποίηση» της 4ης και...

Στριμωγμένος, ο Μητσοτάκης βλέπει τώρα φως στο τούνελ

Έκανε λόγο για μειωμένα κρούσματα και «μάλωσε» τους υπουργούς, ώστε να μη μιλούν με ημερομηνίες για το lockdown αλλά με δεδομέναΤη βεβαιότητα ότι υπάρχει...

«Oruc Reis»: Στην Αττάλεια πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Για να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ο Ερντογάν «μάζεψε» το σεισμογραφικό σκάφοςΣτο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε χθες το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Oruc Reis»,...

Ιερώνυμος: «Θα νικήσουμε με τη βοήθεια του Θεού και της επιστήμης»

Ο Ιερώνυμος μετά το εξιτήριό του άναψε ένα κερί υπέρ υγείας των Ελλήνων, ενώ  ευχαρίστησε τους γιατρούς των νοσοκομείωνΤον φόβο του ότι μπορεί να...