Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

«Οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 10 δισ. €»

Πρόβλεψη για νέα ανακεφαλαιοποίηση

Επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ (πάνω από το 5,5% του ΑΕΠ), ύστερα από νέα stress tests πριν από τη λήξη του προγράμματος το 2018, εκτιμά το ΔΝΤ ότι απαιτείται για την Ελλάδα, προκαλώντας ευθεία κόντρα με την ΕΚΤ.

Η θέση αυτή του Ταμείου για επανεξέταση της ποιότητας των στοιχείων των ελληνικών τραπεζών είναι «πάγια» (υπήρχε και στις προηγούμενες αναλύσεις του) και χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμο» ζήτημα για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι απολύτως αναγκαία, λόγω του μεγάλου ρίσκου που προκύπτει από τα «κόκκινα» δάνεια, το χρέος και τις υψηλές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Αντίδραση ΕΚΤ

Στην άποψη αυτήν του ΔΝΤ αντέδρασε αμέσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ουσιαστικά στην Κριστίν Λαγκάρντ να «κοιτάζει τη δουλειά της». Εκπρόσωπος της ΕΚΤ επεσήμανε (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες.

Το συγκεκριμένο διάστημα οι προτεραιότητες είναι γνωστές και η τραπεζική εποπτεία (μέσω του SSM) περιλαμβάνει μόνο επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των πιστωτικών ιδρυμάτων (όπως, για παράδειγμα, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα «κόκκινα» δάνεια), ενώ, εάν και όποτε χρειαστεί κάτι άλλο, έγκειται αποκλειστικά στην ΕΚΤ να αποφασίσει σχετικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ