Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Οι… τριμελείς για το χαράτσι

Ο έφορος, ο δήμαρχος και ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής θα αποφασίζουν ποιοι φορολογούμενοι θα γλιτώνουν από το χαράτσι στα ακίνητα. Πρόκειται για τα μέλη της τριμελούς επιτροπής που εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και η οποία θα εξετάζει τις αιτήσεις πολιτών που δηλώνουν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων. Η κρίση τους δεν θα είναι αυθαίρετη, αλλά θα βασίζεται σε συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια. όπως είναι τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου, το εισόδημά του και η γενικότερη κοινωνική και οικονομική του κατάσταση.

Τα αντικειμενικά κριτήρια, ο τρόπος σύστασης των τριμελών επιτροπών και όλα τα θέματα που αφορούν την απαλλαγή φορολογουμένων από το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα, πιθανόν και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η εγκύκλιος πρόκειται να προβλέπει τα εξής:

– Σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία θα συσταθεί η ειδική τριμελής επιτροπή εξέτασης ενστάσεων για τη μη πληρωμή του τέλους από «αυτούς που έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής του».

– Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο προϊστάμενος της Εφορίας, ο οποίος θα είναι αρμόδιος και για τον έλεγχο των εισοδημάτων του αιτούντος.

– Στην επιτροπή θα συμμετέχει εκπρόσωπος του τοπικού δήμου. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος θα εκπροσωπείται από τον αρμόδιο για τις κοινωνικές υπηρεσίες αντιδήμαρχο ή διευθυντή. Πρόκειται για τα στελέχη των δήμων που έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία για τους απόρους, τους σιτιζομένους από δημοτικά συσσίτια και γενικά αυτούς που συμμετέχουν στα δημοτικά κοινωνικά προγράμματα. Το τρίτο μέλος της επιτροπής θα είναι ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής.

– Συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια για την απαλλαγή φορολογουμένων από το τέλος ακινήτων. Επίσης, η εγκύκλιος θα προβλέπει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα κόβεται, αφού περάσουν 80 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Η αρχική προθεσμία ήταν 40 ημέρες.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ