Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Οι τροϊκανοί καταφθάνουν στην Αθήνα (!) με άγριες διαθέσεις

Για το κενό στα δημοσιονομικά το Φορολογικό  και το Ασφαλιστικό

Στην Αθήνα θα βρίσκονται από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, με στόχο να βρεθεί σημείο σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό (περίπου 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το κουαρτέτο) από ανεφάρμοστες μνημονιακές δεσμεύσεις, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Οι θεσμοί προσέρχονται στη διαπραγμάτευση «βλέποντας» δημοσιονομικό κενό αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2016. Και τούτο στον απόηχο της πολύ πιο απαιτητικής θέσης του ΔΝΤ για δημοσιονομικό κενό ύψος έως 9 δισ. ευρώ έως το 2018.
Η κυβέρνηση θα προτάξει ως επιχείρημα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 2015 έκλεισε με σημαντική υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου, τουλάχιστο κατά 750.000.000 ευρώ, η οποία «κλείνει» μεγάλο μέρος των αναγκών για μέτρα φέτος.

Χάσμα

Μεγάλο χάσμα φαίνεται ότι χωρίζει την κυβέρνηση και τους θεσμούς όσον αφορά τις νέες κλίμακες φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι κυβερνητικές προτάσεις για τα ζητήματα αυτά δεν φαίνεται να ικανοποιούν απόλυτα τους δανειστές. Ιδιαίτερο σημείο τριβής είναι η φορολογία εισοδήματος των αγροτών, όπου οι δανειστές εμμένουν στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% για τα εισοδήματα του 2015 στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 και η ελληνική πλευρά ζητά μια πιο σταδιακή αύξηση σε βάθος τετραετίας ή και πενταετίας, προτείνοντας ως πρώτο βήμα ο συντελεστής να αυξηθεί στο 17% για τα εισοδήματα του 2016.

Χάσμα χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, γι’ αυτό τα τεχνικά κλιμάκια θα διερευνήσουν το μέγεθος της τρύπας στον Προϋπολογισμό από τη χαμηλή απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του 2015, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ κ.λπ

Βουλή: Κόντρα Κυριάκου -Τσίπρα για το «παράλληλο πρόγραμμα» (που πέρασε)

Νόμο του κράτους αποτελεί από το Σάββατο το βράδυ το «παράλληλο πρόγραμμα», με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κοντράρονται για δεύτερη φορά στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να αποδομήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, με τον πρωθυπουργό να το χαρακτηρίζει «τομή για την προστασία των αδυνάτων». «Εχουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε με την κοινωνία όρθια» τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας, ωστόσο τα δύσκολα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήρθαν όταν ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μιλώντας για τους «ανεύθυνους γραφειοκράτες» που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα για το Προσφυγικό. «Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, την επόμενη φορά που θα μιλήσουν θα πρέπει πρώτα να σκεφτούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να αμυνθεί, ισχυρίστηκε ότι ότι το μόνο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης είναι η άλωση του κρατικού μηχανισμού. Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προτιμήθηκαν οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες αντί για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Εχετε αγωνία να μείνετε στην εξουσία. Αλήθεια, γιατί δεν ολοκληρώσατε τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, που εμείς είχαμε δρομολογήσει; Αλλες ήταν οι προτεραιότητές σας, θέλατε να ικανοποιήσετε τη δική σας εκλογική πελατεία». Και πάλι, όμως, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, όταν ο κ. Τσίπρας τού έστειλε το μήνυμα: «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε τριάμισι χρόνια και θα τις χάσετε και αυτές».

Κατά την ψηφοφορία Ν.Δ., Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή είπαν «όχι», Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ δήλωσαν «παρών» και «ναι» ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Συνάντηση Στουρνάρα με τους τραπεζίτες για την μείωση (άμεσα) των «κόκκινων» δανείων

Την ανάγκη μείωσης της αξίας των «κόκκινων» δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες κατά 50 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης επταετίας, προκειμένου να επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητας, επισημαίνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Μάλιστα για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και του προεδρείου της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν οι ετήσιοι στόχοι, ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από περίπου 36% που είναι σήμερα και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022. Με τη σημερινή εικόνα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των «κόκκινων» δανείων.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να απευθύνει ακόμη μία προειδοποίηση για τους κινδύνους από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την ανάγκη αλλαγών στο φορολογικό και κυρίως την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ύφεση και να μη διογκωθούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ελεγκτικό: Βόμβα για τις αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις γιατρών του ΕΣΥ

Τα πάνω… κάτω στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φέρνει νέα απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι αναδρομικές από τον Αύγουστο του 2012 περικοπές των συντάξεων γιατρών του ΕΣΥ κρίνονται αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στην απόφασή του διευκρινίζει ότι οι παραπάνω περικοπές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν: «Ανεξαρτήτως του ότι το δημόσιο συμφέρον, για την εξυπηρέτηση του οποίου επιβλήθηκαν οι νέες μειώσεις, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων των νόμων 3833/2010 και 3845/2012 που ελήφθησαν, προ του κινδύνου άμεσης χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν όμως και πάλι -κατά παράβαση του άρθρου 25 του Συντάγματος- την ίδια κατηγορία πολιτών».
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, «σε περίπτωση παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ο κοινός νομοθέτης δύναται να θεσπίζει μέτρα περιστολής των δημόσιων δαπανών που συνεπάγονται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, και ιδίως όσων λαμβάνουν μισθό ή σύνταξη από το δημόσιο ταμείο». Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή «δεν μπορεί να είναι απεριόριστη, αλλά έχει ως όριο τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημόσιων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η κατάσταση, πάντως, ενδεχομένως να γίνει περισσότερο περίπλοκη, καθώς αναμένεται μπαράζ παρόμοιων αποφάσεων για τα αναδρομικά των δικαστικών λειτουργών, τους ενστόλους (μισθολόγιο 2014), τους καθηγητές ΤΕΙ (περικοπές 2012 σε ειδικά μισθολόγια) και τους καθηγητές ΑΕΙ, που ζητούν την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές τις οποίες υπέστησαν και χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ