Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Οι βαλκανικές χώρες χτίζουν άμυνες στις ελληνικές τράπεζες

Οι εποπτικές Αρχές σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου θωρακίζουν τις άμυνές τους καθώς φοβούνται ντόμινο από μια οικονομική κατάρρευση της χώρας μας.

Χθες η Σερβία και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν την υιοθέτηση στοχευμένων κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτρέψουν την εκροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξαρτώνται περισσότερο από τις ελληνικές τράπεζες, βασίζονται για την άμυνά τους σε κεφαλαιακά αποθέματα που ήδη υπάρχουν αλλά και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους σε όλα τα Βαλκάνια. Οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσαν πλήγμα στις μετοχές, στα εθνικά νομίσματα και τα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών μετά το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες ελέγχουν το 28% του συνολικού ενεργητικού και της Βουλγαρίας επικαλούμενη την έκθεση των χωρών αυτών στην Ελλάδα.

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας μείωσε τις συναλλαγές που μπορούν να πραγματοποιούν οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και αύξησε την εποπτεία.

Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας μπορεί να αποκτήσει τον «αρχικό έλεγχο» ελληνικών τραπεζών και να βοηθήσει να εξευρεθούν επενδυτές για να τις αγοράσουν εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν στελέχη της. Η Ρουμανία έχει συμφωνία που επιτρέπει στις θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στο έδαφός της να αρνηθούν αίτημα των ιδιοκτητών των τραπεζών από την Αθήνα για ανάληψη ή μεταφορά καταθέσεων.

Η κεντρική τράπεζα των Σκοπίων διέταξε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις και τα δάνεια από τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ