Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Οι βενζινοπώλες στα όπλα!

Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των βενζινοπωλών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με στόχο την παρουσίαση αιτημάτων του κλάδου μετά την εξίσωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στην αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 60 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή και προβλέπει την ταυτόχρονη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 330 ευρώ.

Η επιτροπή αγώνα των βενζινοπωλών υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση όφειλε να ακολουθήσει άλλο δρόμο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς η εξίσωση των φόρων θα αναγκάσει πολλές οικογένειες να μην αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητούν την εγκατάσταση τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης ολόκληρης της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων (συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων κ.λπ.), καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση του φόρου θα διογκώσει το λαθρεμπόριο. Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι εξαιτίας του υψηλού φόρου θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για να προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης που στη συνέχεια θα πουλήσουν στους καταναλωτές. Τα συγκεκριμένα αιτήματα μετέφεραν και την Παρασκευή στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Επειδή θεώρησαν ότι η συνάντηση απέβη άκαρπη, ζήτησαν το ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα, καθώς απειλούν με «πάγωμα» των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.

Οι τιμές εκτιμάται ότι θα κινούνται μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ το λίτρο, δηλαδή σε επίπεδα περί το 40% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Μικρή μείωση, περί τα 10 λεπτά ανά λίτρο, αναμένεται στο πετρέλαιο κίνησης. Οι εκπρόσωποι των φορέων της λιανικής αγοράς καυσίμων που θα συναντήσουν αύριο τον Γ. Στουρνάρα υποστηρίζουν ότι η εξίσωση του φόρου θα οδηγήσει σε μείωση των παραγγελιών μέχρι και 50% έναντι του περυσινού χειμώνα. Ηδη πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί προς εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης (από τις σόμπες μέχρι τον κλιματισμό) και οι βενζινοπώλες θεωρούν ότι απειλούνται με λουκέτο περί τα 2.000 πρατήρια.

Με την τροπολογία του κατατέθηκε την Παρασκευή καταργείται επίσης η υποχρέωση των νομικών προσώπων να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης στους καυστήρες, που ίσχυσε την προηγούμενη χρονιά, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής επιδόματος θέρμανσης μέσω τραπεζών στους δικαιούχους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ