Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Οι βιοδείκτες μαρτυρούν τις ασθένειες!

Μια εξέταση που θα εντοπίζει τα συμπτώματα ασθενειών όταν θα βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Imperial College London και το πανεπιστήμιο Vigo στην Ισπανία.

Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Materials», η εξέταση εντοπίζει συγκεκριμένα μόρια (βιοδείκτες) που μαρτυρούν την ύπαρξη της ασθένειας ακόμη και όταν η συγκέντρωσή τους είναι πάρα πολύ χαμηλή.

Τα τεστ αυτά αναζητούν βιοδείκτες με τη βοήθεια βιολογικών αισθητήρων ή βιοαισθητήρων, δηλαδή μικροσυστήματα προσδιορισμού ενώσεων ιατρικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρόμοια τεστ που αναπτύχθηκαν παλαιότερα εντοπίζουν επίσης βιοδείκτες, όμως δεν έχουν τόσο μεγάλη ευαισθησία ώστε να εντοπίζουν τις ασθένειες σε πολύ αρχικό στάδιο.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία τη νέα εξέταση για τον εντοπισμό του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), βιοδείκτη που σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη. Ο έλεγχος των επιπέδων του PSA σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να διαδραματίσει ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση της επανεμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, όμως οι κλασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν διαθέτουν υψηλή ευαισθησία, με αποτέλεσμα οι αναλύσεις να μη γίνονται σε υψηλό βαθμό ακριβείας.

Πάντως, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, ο βιοαισθητήρας της νέας εξέτασης μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα, ώστε να χρησιμοποιείται και για τον εντοπισμό άλλων ιών ή ασθενειών, αρκεί οι επιστήμονες να γνωρίζουν ποιος είναι ο σχετικός βιοδείκτης. «Ο εντοπισμός των ασθενειών στο αρχικό τους στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς, καθώς η θεραπεία γίνεται ευκολότερα σε αυτό το επίπεδο και έτσι υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» αναφέρει στη μελέτη η βασική συντάκτριά της, καθηγήτρια Μόλι Στίβενς, από το Τμήμα Υλικών και Βιομηχανικής του Imperial College London.

Οι βιοαισθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας οι επιστήμονες θα διεξαγάγουν περισσότερες κλινικές μελέτες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του βιοαισθητήρα σε ιούς όπως ο HIV.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ