Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Οι «βρομιές» του Σόρος στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τι… μύγα τσίμπησε ξαφνικά τη Νέα Δημοκρατία για το Μεταναστευτικό;

Σατανικές συμπτώσεις: Διευθύντρια των ΜΚΟ του κερδοσκόπου η ξαδέρφη του Μητσοτάκη και ομοβροντία από συγκεκριμένα media («Τα Νέα», «Φιλελεύθερος» και Σκάι), που αίφνης ανακάλυψαν το Προσφυγικό!

Οι αντιφάσεις της Κομισιόν και η πραγματικότητα για τα κονδύλια της Ε.E.Η Θέση μας: Η Παιδεία που νοσεί

Διαβάστε επίσης:

►Σκοπιανό: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

►Ερυθρός Σταυρός: Με τα λεφτά από τους εράνους πλήρωναν Εφορία – μισθούς

►Ολο το σχέδιο του Κυριάκου για την Παιδεία

►Ποιοι και με ποιους όρους θα βγουν στη σύνταξη το 2019 και το 2020

►Ο «πύργος της Βαβέλ» με τα μικρά κόμματα στον χώρο της Δεξιάς

►Κτηματολόγιο: Ζητούν (και) τοπογραφικά από 2.500.000 ιδιοκτήτες!

►Οι πίσω μου σελίδες: Νοσταλγικό ταξίδι στη δεκαετία του 1960 από τον Δ. Καπράνο

Οι «βρομιές» του Σόρος στην Ελλάδα

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Είκοσι ολόκληρα χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1998, στο «Βήμα», την εφημερίδα του πάλαι ποτέ ΔΟΛ (δηλαδή του δημοσιογραφικού οργανισμού του Δημήτρη Λαμπράκη, που πέρασε στον γιο του Χρήστο Λαμπράκη, που πέρασε, τέλος, στον φίλο του γιου Σταύρο Ψυχάρη), άρθρα κατά του Τζορτζ Σόρος περίσσευαν σε ένταση και πλήθος. Η εφημερίδα, θέλοντας να μας ενημερώσει -τότε- για την έκδοση του νέου βιβλίου του μεγαλοχρηματιστή, τον οποίο χαρακτήριζε «τον μεγαλύτερο κερδοσκόπο όλων των εποχών», με τίτλο «Η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού», επισήμαινε ότι ο Τζορτζ Σόρος επιχειρεί ακόμη μία φορά «ευθεία παρέμβαση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή αλλά και στη λειτουργία των αγορών».

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Τζορτζ Σόρος εμφάνιζε, σύμφωνα με το «Βήμα», μια «αυξημένη δόση ρομαντισμού» καθώς πρότεινε «στους επιχειρηματίες και στους επαγγελματίες να πάψουν να έχουν το κέρδος αποκλειστικό στόχο τους» κι έτσι η εφημερίδα αναρωτιόταν για τα «ασαφή» κίνητρά του.
Το άρθρο υπενθύμιζε -πολύ σωστά- ότι ο ίδιος άνθρωπος, δηλαδή ο Τζορτζ Σόρος, ήταν αυτός που «κατάφερε να κερδίσει τη μάχη έναντι της Τράπεζας της Αγγλίας και να οδηγήσει τη στερλίνα σε υποτίμηση και έξοδο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών», κερδοσκοπώντας και αυξάνοντας τα βάρη για τον φορολογούμενο Αγγλο πολίτη. Υπενθύμιζε ακόμη -επίσης πολύ σωστά- ότι επρόκειτο για τον επενδυτή που μόλις λίγους μήνες πριν από την έκδοση του βιβλίου του είχε προκαλέσει «την κρίση της ρωσικής οικονομίας και την κατάρρευση του ρουβλίου». Γιατί μετά την καταλήστευση ολόκληρων λαών, με στόχο την κερδοσκοπία, αυτός ο άνθρωπος εξέδιδε ένα μανιφέστο, με στόχο να δείξει τις «ευαισθησίες» του;

Ολα αυτά συνέβαιναν, βέβαια, στο μακρινό 1998, γιατί εν έτει 2018 τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πρώτα απ’ όλα ο Σόρος είναι πλέον αρθρογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα», του σημερινού ΔΟΜ, όπως ονομάζεται ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη. Φαίνεται ότι η εφημερίδα στο ενδιάμεσο πίστεψε ότι η «μεταμέλεια» του Τζορτζ Σόρος ήταν ειλικρινής. Δεν έχει πειστεί, όμως, μόνο το «Βήμα» ότι η βασική ιδιότητα του Σόρος είναι… η φιλανθρωπία. Το Open Society Foundations, το ίδρυμά του, χρηματοδοτεί πλέον χιλιάδες MKO, δημοσιογραφικά δίκτυα και ποικίλες δράσεις που διατυμπανίζουν τις καλές προθέσεις του. Στόχος του, όπως ο ίδιος δηλώνει, είναι να εφαρμοστούν σε όλο τον πλανήτη τα προσωπικά πολιτικά του οράματα. Συμφωνούν δεν συμφωνούν οι πολίτες των κρατών. Το παράδοξο είναι ότι όλο αυτό ο κ. Σόρος το ονομάζει δημοκρατία, για την οποία μάλιστα δηλώνει ότι μάχεται. Βεβαίως, η δράση του θυμίζει περισσότερο ολοκληρωτικά μοντέλα, τα οποία θεωρητικά αντιμάχεται.

Τον Μάρτιο του 2017 η ΜΚΟ Solidarity Now, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος Open Society Foundations, κάνει μια απρόσμενη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να παραδώσει μία αναφορά μέσα από την οποία, θεωρητικά, διαπιστώνεται κακοδιαχείριση των κονδυλίων που δίνονται στη χώρα μας για το Προσφυγικό. Την αποκάλυψη για τη συγκεκριμένη αναφορά έχει κάνει ως τώρα αλλεπάλληλες φορές σε ελληνικά μέσα η ίδια η γενική διευθύντρια του Solidarity Now Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Για την ιστορία και μόνο, η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη έγινε γνωστή στο πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2015, όταν δήλωνε στους φτωχοποιημένους από τα Μνημόνια Ελληνες ότι φταίνε οι ίδιοι οι φτωχοί… για τη φτώχεια τους. Φυσικά, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε γι’ αυτή τη δήλωση η κυρία Λυμπεράκη, έμεινε αμετακίνητη στις απόψεις της. Ετσι, μόλις τον περασμένο Μάρτιο την ακούσαμε και πάλι να λέει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το πολιτικό σύστημα επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, δηλαδή, μοιράζει στον κόσμο «σοκολάτες, κάπνισμα, ουίσκι και λοιπά». Λίγες μέρες ύστερα από αυτή την τελευταία τηλεοπτική της συνέντευξη, στην οποία αναπαρήγαγε το «μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου και η οποία προφανώς θεωρήθηκε επιτυχημένη από κάποια κέντρα, η κυρία Λυμπεράκη αναλαμβάνει τον ρόλο που της ανατέθηκε από τον κ. Σόρος: να παρασταθεί στους πρόσφυγες, επειδή καταλαβαίνει τα προβλήματά τους. Επίσης, για την ιστορία και μόνο πρέπει να πούμε ότι η κυρία Λυμπεράκη είναι πρώτη εξαδέλφη του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτοκρατορική επίσκεψη

Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στην αναφορά, που φτάνει τελικά στο Ευρωκοινοβούλιο από τη MKO Solidarity Now και η οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυρίας Λυμπεράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ήταν τόσο πλήρης, ώστε η Ε.Ε. δεν ζήτησε καν περαιτέρω διευκρινίσεις, ως είθισται. Ηταν πράγματι τόσο τέλεια ή είχε μεσολαβήσει κάτι;
Εκείνο που δεν μας αποκάλυψε η κυρία Λυμπεράκη είναι ότι δύο μήνες μετά την αποστολή της αναφοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κάνει μια αυτοκρατορική επίσκεψη το αφεντικό της, ο ίδιος ο κ. Σόρος. Αρχικά ανακοινώνεται ότι ο μεγαλοεπενδυτής θα έβλεπε στις 31 Μαΐου 2017 τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο για θέματα που σχετίζονται με το Μεταναστευτικό. Εκείνη την περίοδο κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα, εκτός από τον Ούγγρο ευρωβουλευτή Ταμάς Ντόιτς, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και μία μέρα ακριβώς μετά, δηλαδή την 1η Ιουνίου, ζητά να μάθει γιατί έγινε αυτή η συνάντηση και τι συζητήθηκε.

Η απάντηση που θα πάρει είναι ότι τελικά η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ, εξαιτίας «αλλαγών στο πρόγραμμα». Ο κ. Σόρος, όμως, έκανε συναντήσεις ακόμη υψηλότερου επιπέδου, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Τίμερμανς και τους επιτρόπους Μοσκοβισί, Μοέντας και Στυλιανίδη, στις 27 Απριλίου, στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, αντίστοιχα. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι ομολογουμένως περίεργη.

Είναι η χώρα μας «δούρειος ίππος» για τους σκοπούς του;

Την περίοδο που ο Τζορτζ Σόρος επισκέπτεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου, ο αναλυτής Βίκτορ Γκετάν, ο οποίος συνεργάζεται και με το έγκριτο περιοδικό διεθνών σχέσεων «Foreign Affairs», δημοσιεύει στο αμερικανικό συντηρητικό περιοδικό «The American Spectator» ανάλυση με τίτλο «Ελλάδα: Ο δούρειος ίππος του Σόρος για την Ευρώπη».

Ο Βίκτορ Γκετάν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Σόρος σταθερά τα πρώτα χρόνια της κρίσης ανέμενε την καταστροφή της. Σε έναν λόγο του στη Βιένη το 2011 δήλωσε: “Είμαστε στο κατώφλι της οικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα ξεκινήσει, ας πούμε, από την Ελλάδα”. Περιέγραφε, δηλαδή, έναν κατακλυσμό που θα μπορούσε να παράγει εύκολα χρήματα για μεγάλους κερδοσκόπους, όπως ο ίδιος».

Η συνέχεια όμως, στο άρθρο του Βίκτορ Γκετάν γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, όταν αρχίζει να περιγράφει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα άλλαξαν: «Ο Σόρος είδε μια καλή προοπτική από μια άλλη αναστάτωση που επικρατούσε στην Ελλάδα και η οποία άρχισε να τον ενδιαφέρει περισσότερο από το να προσθέσει χρήματα στο βουνό των χρημάτων που ήδη είχε: να ανατινάξει τα σύνορα. Ετσι από το 2012 άρχισε να εστιάζει στη μετανάστευση στην Ελλάδα, την οποία αποκαλούσε μεταναστευτική κρίση, πριν καν γίνει κρίση. […] Η τάση του Σόρος να προωθήσει το χάος στην Ελλάδα και στη συνέχεια να το κεφαλαιοποιήσει έχει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις».
Ποιος είναι τελικά ο στόχος του Σόρος για τη Μόρια; Να βάλει πόδι στους καταυλισμούς προσφύγων εκεί; Πιθανόν. Κι όχι απαραίτητα για τα χρήματα από την Ε.Ε. Είναι δραματικά λίγα σε σχέση με αυτά που διαθέτει. Σίγουρα, όμως, επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο εκεί μέσω των ΜΚΟ που ελέγχει.

Αποκάλυψη

Πριν από μερικές μέρες η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι πίσω από τη ΜΚΟ ERCI, 30 μέλη της οποίας ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, με στόχο τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα, βρίσκεται ο γνωστός «φιλάνθρωπος» Φρανκ Γκιούστρα, ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Τζορτζ Σόρος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν έχουν έρθει στο φως κι άλλα δημοσιεύματα, ακόμη και από την Ιταλία, τα οποία υποστηρίζουν ότι MKO που χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα του Σόρος εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομου trafficking μεταναστών στην Ευρώπη.

Ισως, λοιπόν, ο Βίκτορ Γκετάν να έχει δίκιο. Να είναι ακόμη μια προσπάθεια του κερδοσκόπου Σόρος να «ανατινάξει» τα σύνορα της Ευρώπης, με σκοπό τα προσωπικά του συμφέροντα και με τη βοήθεια συγκεκριμένων κέντρων στο εσωτερικό; Το έχει κάνει στο παρελθόν και θα το κάνει σίγουρα και στο μέλλον.

Πριν από μερικές ημέρες η Νατάσα Μπερντό, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Star TV ότι το θέμα της υποτιθέμενης κακοδιαχείρισης κονδυλίων δόθηκε στον OLAF από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρίνιζε ωστόσο ότι η Επιτροπή έχει κάνει δύο ελέγχους στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν είχε ανακαλύψει καμιά κακοδιαχείριση.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με την κυρία Μπερντό, η οποία δήλωσε ότι το θέμα δεν δόθηκε από την Κομισιόν στην OLAF και ότι επρόκειτο για μια δική της κακή διατύπωση, την οποία διόρθωσε στη συνέχεια.

«Διενεργούμε ετήσιες εκκαθαρίσεις για όλες τις μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη και κάνουμε τακτικούς ελέγχους για τα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης. Η Επιτροπή δεν έχει βρει κανένα στοιχείο μέχρι σήμερα ότι υπήρξε κακοδιαχείριση κονδυλίων από τις ελληνικές Αρχές. Σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που δημιουργήθηκε, για τα έκτακτα προγράμματα που χορηγήθηκαν στο υπουργείο Αμυνας, η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει εποπτικό έλεγχο (όχι λογιστικό) στο τέλος του 2016 και τον Ιούνιο του 2017. Προσδιορίσαμε ότι το φαγητό προσφερόταν σύμφωνα με τις συμφωνίες των επιχορηγήσεων, γεγονός το οποίο μας επέτρεψε να καταβάλουμε τα κεφάλαια για το 2018. Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν δεν έγιναν από εμάς» μας είπε η κυρία Μπερντό.

Αλλες επίσημες πηγές που προσεγγίσαμε στις Βρυξέλλες, και οι οποίες ασχολούνται με την υπόθεση, μας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι η ΜΚΟ του Σόρος δεν έχει καμιά ανάμειξη. Διαπιστώσαμε όμως ότι βρέθηκαν σε πραγματική αμηχανία, όταν εμείς για πρώτη φορά τούς ενημερώσαμε ότι η κυρία Λυμπεράκη πανηγυρίζει σε ραδιόφωνα και εφημερίδες ότι το θέμα άνοιξε έπειτα από αναφορά της MKO Solidarity Now. Ή τουλάχιστον δεν φάνηκαν να χαίρονται με την είδηση.

Ευκαιρία για ανακατωσούρα

Η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι απαράδεκτη κι επικίνδυνη, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους του νησιού, και πρέπει σύντομα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Το παραδέχτηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.
Το θέμα όμως δεν είναι απλά η κατάσταση στη Μόρια, αλλά εάν υπάρχουν αποδείξεις κακοδιαχείρισης των κονδυλίων. Εν τω μεταξύ η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις εντός ελληνικής επικράτειας. Εφημερίδες όπως «Τα Νέα» και «Το Βήμα» του Βαγγέλη Μαρινάκη ή ο «Φιλελεύθερος» αφιερώνουν πρωτοσέλιδα και κάνουν πολυσέλιδα αφιερώματα για να «κλάψουν» για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να καταγγείλουν την κατασπατάληση πόρων. Φυσικά δεν πείθουν για τις ανθρωπιστικές προθέσεις τους.

Αλλά ας δούμε, επιτέλους, και πόσοι είναι τελικά αυτοί οι πόροι, για τους οποίους γίνεται όλος ο ντόρος. Σύμφωνα με το επίσημο report της Ε.Ε., του Απριλίου του 2018, η Κομισιόν μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) έχει εγκρίνει 393.000.000 ευρώ σε προγράμματα έκτακτης ανάγκης, από το 2015. Από αυτά βεβαίως μόλις τα 194.000.000 ευρώ έχουν εγκριθεί για να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα 197.000.000 ευρώ έχουν εγκριθεί για να δοθούν σε διεθνείς οργανισμούς, κι ακόμη λιγότερα έχουν εκταμιευθεί. Εκτός από τα έκτακτα, υπάρχουν και τα σταθερά προγράμματα, για τα οποία έχουν εγκριθεί 561.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Προσοχή, όμως, από αυτά μόλις τα 153.000.000 έχουν εκταμιευτεί.

Βεβαίως υπάρχουν και τα χρήματα που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO), η οποία όμως χρηματοδοτεί απευθείας μόνο διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Αυτά τα χρήματα από το 2015 έχουν φτάσει τα 605.300.000 ευρώ.
Από πού, λοιπόν, έχει προέλθει η ρητορική για 1,6 ή 1,2 ή 1,1 δισ. ευρώ βοήθειας προς το ελληνικό κράτος (κάθε μέρα το ποσό κατεβαίνει όλο και λίγο μετά την αρχική έκρηξη υπερβολής) με βάση την οποία στήθηκε το καυτό θέμα των ημερών; Τις ΜΚΟ, που λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ, ποιος τις ελέγχει; Μήπως η Ε.Ε. θα έπρεπε να φωτίσει προς αυτή την πλευρά τις έρευνές της;

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...

Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον...