Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

«Οι ξένες ΜΚΟ έχουν εντολή να μη βοηθούν την Ελλάδα»

Πολυμελείς οικογένειες που μένουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ηλικιωμένοι που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους και ζουν από τα συσσίτια, καρκινοπαθείς που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία και περίπου 8.000 ανεμβολίαστα παιδιά. Την τελευταία τριετία, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ανθρωπιστική κρίση, που όμως δεν φαίνεται να συγκινεί τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ορισμένες από τις μεγαλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) του εξωτερικού, που διαθέτουν εκατομμύρια υποστηρικτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Η… παράξενη σιωπή των διεθνών οργανισμών και των περισσότερων ΜΚΟ του εξωτερικού για την ελληνική κρίση δημιουργεί αρκετά ερωτήματα. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μην επισημοποιηθεί το πρόβλημα και αποκαλυφθούν οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) Νικήτας Κανάκης.

Οι ΓτΚ, όπως και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχουν αποσύρει όλες τις ανθρωπιστικές αποστολές τους από την Ασία και την Αφρική και εστιάζουν πλέον στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες. «Νιώθουμε άσχημα που δεν μπορούμε πια να υποστηρίξουμε τα παιδιά της Συρίας ή της Σομαλίας, αλλά όταν βλέπουμε Ελληνες που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν, όταν στη χώρα μας υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς γάλα, δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια. Αντιθέτως, μεγάλες διεθνείς οργανώσεις, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, αποφεύγουν να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας και κρατούν χαμηλούς τόνους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικότερα για τον ευρωπαϊκό Νότο. Γιατί σιωπούν; Γιατί δεν κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τους Ελληνες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας;» αναρωτιέται ο κ. Κανάκης.

Στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας και σε συνοικίες του Πειραιά όπως η Δραπετσώνα και το Πέραμα οι εθελοντές των ΓτΚ συναντούν καθημερινά ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες… Αφρικής, με ελάχιστα τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, ακόμα και χωρίς νερό. «Πηγαίνουμε σε σπίτια ηλικιωμένων που δεν έχουν τίποτα στο ψυγείο τους. Μιλάμε με απελπισμένους -λόγω της ανεργίας- οικογενειάρχες και με καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό έξωση. Στον Πειραιά, συναντήσαμε πριν από λίγες ημέρες ένα άστεγο ζευγάρι, που κοιμάται τα βράδια σε ένα παγκάκι στην πλατεία Κοραή.

Ο άνδρας, γύρω στα 60, έχει καταθέσει εδώ και μήνες τα χαρτιά του για τη σύνταξη, αλλά ακόμα περιμένει. Η σύζυγός του δεν εργάζεται. Νοίκιαζαν ένα μικρό διαμέρισμα, μέχρι που ξόδεψαν όλες τις οικονομίες τους και βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Και κανείς πια δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τα γνωρίζει».

Οι ΓτΚ έχουν παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την ελληνική κρίση στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν και, μάλιστα, έχουν ζητήσει τη συνδρομή διεθνών οργανώσεων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. «Εκτός από τις δικές μας παρεμβάσεις, έχουν δημοσιευθεί δεκάδες σχετικά ρεπορτάζ και άρθρα στον διεθνή Τύπο. Επομένως, όλες οι μεγάλες οργανώσεις του εξωτερικού γνωρίζουν (ή μπορούν εύκολα να μάθουν) τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπάρχει ένα κύμα ανθρώπων, κυρίως άνεργοι, ανασφάλιστοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη, 60άρηδες που απολύθηκαν λίγο πριν από τη σύνταξη και νέοι που χρειάζονται ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη, που είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες συνάνθρωποί μας που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι στρέφονται στην Εκκλησία και στις ΜΚΟ. Μόνο που οι δικές μας δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες, τα τρόφιμα ήδη δεν επαρκούν, ενώ έχουμε ελλείψεις και σε φάρμακα» σημειώνει ο κ. Κανάκης.

Τεράστιες πλέον οι ανάγκες των ασθενών

Στα πολυιατρεία των ΓτΚ σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά, ο αριθμός των Ελλήνων ασθενών αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο κεντρικό πολυιατρείο της οργάνωσης στην οδό Σαπφούς, λίγα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, οι Ελληνες αντιστοιχούν σήμερα στο 55% των ασθενών, έναντι 30% στις αρχές του 2012 και μόλις 6%-7% το 2010. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των Ελλήνων αγγίζει το 75% και στο Πέραμα ξεπερνάει το 90%. «Στις γειτονιές του Πειραιά, στα Καμίνια, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, τη Νίκαια, χιλιάδες άνθρωποι που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πειραιά δίνει, σε καθημερινή βάση, τρόφιμα σε 1.100 οικογένειες» λέει ο γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) Νικήτας Κανάκης.

Από το πολυιατρείο του Περάματος περνούν κάθε μήνα περίπου 2.300 ασθενείς. Ανάμεσά τους και περίπου 800 παιδιά. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Περάματος στηρίζει περίπου 450 οικογένειες, μέσα από προγράμματα διανομής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών και ειδών πρώτης ανάγκης. Στον γειτονικό Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει αναλάβει τη σίτιση 170 οικογενειών, ενώ το δημοτικό συμβούλιο ενισχύει οικονομικά δημότες που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ. «Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ, που δίνεται σε δημότες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έπειτα από έγκριση των υπηρεσιών του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου. Στην περιοχή μας, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό, η κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα» αναφέρει η δημοτική σύμβουλος Μαρία Σενικίδου, η οποία ασχολείται με ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και εθελοντισμού.

Στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας «τρέχουν» επίσης προγράμματα διανομής τροφίμων και ρούχων μέσω κοινωνικών παντοπωλείων και ενοριών, αλλά και ένα πρόγραμμα «καταπολέμησης της φτώχειας» που εστιάζει σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και μία διετία, με σκοπό την παροχή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και σχολικών ειδών στα παιδιά, αλλά και την υποστήριξή τους από επαγγελματίες ψυχολόγους. Στα σχέδιά μας είναι επίσης η δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας αστέγων, αλλά και μιας δημοτικής ιματιοθήκης για τους φτωχούς κατοίκους της περιοχής» λέει η κυρία Σενικίδου.

Γεράσιμος Κόντος

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ