Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Οι (ξένοι) παραθεριστές του Σεπτεμβρίου «έσωσαν την παρτίδα» για τη Χαλκιδική

Σώζει -τηρουμένων των αναλογιών- την τουριστική παρτίδα ο Σεπτέμβριος για τη Χαλκιδική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των κρατήσεων. Ενώ αρχικά ο παραδοσιακά δυναμικός μήνας αναμενόταν να αρκεστεί σε πληρότητες της τάξεως του 50%, φαίνεται ότι έχουν επιτευχθεί τελικά πληρότητες της τάξεως του 85% έως και τις 20 Σεπτεμβρίου για τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Βασικός λόγος για την αύξηση των κρατήσεων ήταν η βελτίωση της εικόνας στο εξωτερικό, αλλά και του γενικότερου κλίματος για τη χώρα μας. Οι ροές ενισχύθηκαν ελαφρώς από τη Γερμανία, που συνήθως τροφοδοτούσε τον Σεπτέμβριο, ενώ Ρώσοι, Ουκρανοί και Βαλκάνιοι έδειξαν ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον προορισμό. Αποτέλεσμα αυτής της επί τα βελτίω αναθεώρησης στις πληρότητες του Σεπτεμβρίου είναι ότι η αρχική εκτίμηση των τουριστικών αρχών της περιοχής για πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 15% στο σύνολο της σεζόν δίνει τη θέση της σε πρόβλεψη για υποχώρηση κατά 10% με 12%. Πάντως, η μείωση των τουριστικών εσόδων παραμένει στο 15%.

«Από την πτώση του 30% που προβλέπαμε τον Μάρτιο, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, φτάσαμε στο 15% και πλέον όλα δείχνουν, μετά και τον καλύτερο -από το αναμενόμενο- Σεπτέμβριο, ότι η πτώση θα περιοριστεί στο 10% με 12%» σημειώνει μιλώντας στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής του νομού Γρηγόρης Τάσιος.

Πέρα από τον καλό Σεπτέμβριο, στον περιορισμό της πτώσης συνέβαλε και το ότι αρκετές κενές κλίνες στην περίοδο αιχμής, που παραδοσιακά απευθύνονταν σε Ελληνες, καλύφθηκαν από πρακτορεία του εξωτερικού.

Εν τω μεταξύ, ήδη τα μικρότερα ξενοδοχεία άρχισαν να κλείνουν τις πόρτες τους στη Χαλκιδική, ενώ μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, οπότε λήγει και επίσημα η τουριστική σεζόν, θα έχουν κλείσει τα περισσότερα. Ανοιχτά θα μείνουν συνολικά λιγότερα από 30 ξενοδοχεία, ενώ άλλες χρονιές ήταν πάνω από 40 αυτά που συνέχιζαν να λειτουργούν και τους χειμερινούς μήνες, κυρίως με εσωτερικό τουρισμό. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του συγκροτήματος του «Πόρτο Καρράς», που οδεύει προς εξάμηνη λειτουργία.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ