Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Οι υπηρέτες της τρόικας διόρισαν 70.000 ημετέρους

Την ίδια στιγμή που δήλωναν ότι η τήρηση του Μνημονίου είναι μονόδρομος, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν σε μαζικές προσλήψεις, παραβιάζοντας τη συμφωνία με τους δανειστές μας. Τα στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση της τρόικας δείχνουν πως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Ραγκούσης και Παύλος Γερουλάνος ήταν οι πρωταθλητές στις περίπου 70.000 προσλήψεις που έγιναν την τελευταία διετία, όχι μόνο για να καλυφθούν κενά, αλλά και για να βολευτεί η εκλογική πελατεία πρώην υπουργών. Την έκθεση φερόταν, σύμφωνα με «Το Βήμα», να παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Ζαννιάς. Ο τελευταίος διέψευσε χθες, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ότι «κάρφωσε» τους μνημονιακούς υπουργούς. Την ίδια ώρα που οι συγκεκριμένοι υπουργοί υπερθεμάτιζαν για τους κανόνες προσλήψεων στο Δημόσιο, όπως ο περίφημος «μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις», βόλευαν ημετέρους με κάθε τρόπο.

Οι συντάκτες της έκθεσης, στελέχη της μόνιμης αντιπροσωπίας της τρόικας στην Αθήνα, επισημαίνουν με μια δόση ειρωνείας την αποτυχία του σχεδίου Καλλικράτης για τη συγχώνευση των δήμων, το οποίο προώθησε ο Γ. Ραγκούσης. Οπως αναφέρουν, μόνο το 2011 έγιναν 12.000 προσλήψεις στους δήμους, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να αυξηθεί κατά 4.500 (αν αφαιρεθούν οι συνταξιοδοτήσεις). Πρόκειται για «εντυπωσιακό αποτέλεσμα» με δεδομένο ότι ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε ώστε να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, κυρίως μέσω περιορισμού του προσωπικού στους ΟΤΑ. «Μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα τα καθήκοντα του υπουργού εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις» απάντησε με γραπτή ανακοίνωση ο Γ. Ραγκούσης.

Αυξημένο, έπειτα από δύο χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου, είναι και το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού, στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν ο Π. Γερουλάνος. Εκτός από πολλούς υπαλλήλους του ΟΣΕ, που μετατάχθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Γερουλάνος προχώρησε και σε περισσότερες από 1.000 προσλήψεις. Περίπου 300 προσλήψεις στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας (καλύφθηκαν τα 2/3 των κενών που δημιουργήθηκαν από αποχωρήσεις) έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ενέκρινε όμως και 6.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία. Ετσι το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε στους 88.907 εργαζομένους στο τέλος του 2011. Αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλυψε και με το παραπάνω τα κενά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο της θητείας του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Το υπουργείο προσέλαβε 2.257 ανθρώπους μόνο μέσα στο 2011, με τις 500 προσλήψεις να θεωρούνται «απροσδιόριστες» από την τρόικα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι λόγοι για τους οποίους προσελήφθησαν πέρυσι στο Δημόσιο περί τα 3.000 άτομα. Καταγράφουν, επίσης, «παραθυράκια» και «χαραμάδες» που επιτρέπουν αδιευκρίνιστες μετακινήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, αλλά και άγνωστης σκοπιμότητας προσλήψεις. Ειδικά στις μετατάξεις επισημαίνουν ότι υπάρχουν παραδείγματα υπαλλήλων που μέσω μετάταξης «χάθηκαν» από τα ραντάρ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υποτίθεται ότι εποπτεύει το προσωπικό στοΔδημόσιο.

Εξαιτίας των προσλήψεων, των μετατάξεων κ.λπ., το σύνολο των αμειβομένων από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ αυξάνεται ακόμα και την τελευταία διετία, αντί να μειώνεται. Παραμένει σταθερά σε επίπεδα άνω των 1.130.000 ανθρώπων. Από την έκθεση προκύπτει, επίσης, εντυπωσιακή αύξηση των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι από 389.735 το φθινόπωρο του 2009 (πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου) εκτοξεύτηκαν σε 431.000 στις 15 Μαΐου 2012.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ