Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Ολα άλλαξαν στη (φτωχική) Μεσολακκιά Σερρών λόγω των ανασκαφών.

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Παίρνοντας τη στροφή για την έξοδο από την Εγνατία Οδό, στο ύψος της διασταύρωσης για την Αμφίπολη, ίσως τίποτε δεν προδίδει ότι σ’ αυτήν τη μικρή λωρίδα γης κρύβεται ένα μυστικό 2.300 χρόνων! Ο καυτός αυγουστιάτικος ήλιος λούζει τη Μεσολακκιά Σερρών, ένα χωριό με 260 ψυχές, κρυμμένο κάπου σε μια γωνιά της ανατολικής Μακεδονίας, με την ελπίδα ότι μέσα από τα «σωθικά» του ταφικού μνημείου θα αναδειχθεί μια ιστορική αποκάλυψη που θα φωτίσει εκτυφλωτικά όλον τον πλανήτη! Μια αποκάλυψη που θα σφραγίσει για πάντα την Ιστορία, όπως θα ήταν, π.χ., ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Αν και για τους κατοίκους της μικρής αυτής κοινωνίας ο «βασιλιάς Αλέξανδρος»… ζει και βασιλεύει, έχοντας ήδη «ανακαλυφτεί» εβδομάδες πριν, μαζί με τους πρώτους ήχους των σιδερένιων εκσκαφέων που προβάλλουν επιβλητικά έξω από τον τάφο της Αμφίπολης!

Ζωή σαν περιπέτεια

Η ζωή στο μικρό χωριό, στις όχθες του Στρυμώνα, μπορεί φαινομενικά να παραπέμπει σε μια κλασική εκδοχή της ελληνικής υπαίθρου, αλλά κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια του εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Κόσμος πάει κι έρχεται, ρωτάει, αγωνιά, αυτοκίνητα με πινακίδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, περιπολικά, και το χαρακτηριστικό πράσινο SUV του υπουργείου Πολιτισμού συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε… ελληνική ταινία περιπέτειας.
Τουρίστες από Ελλάδα και εξωτερικό, επιχειρηματίες, φίλοι της αρχαιολογίας και της Ιστορίας, αλλά και περίεργοι, κατακλύζουν καθημερινά την περιοχή, θέλοντας να «γευτούν» από πρώτο χέρι την αύρα που αναδεύει η αρχαιολογική σκαπάνη, μόλις 500 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του χωριού! «Οι τουριστικές υποδομές στην περιοχή δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τόσο πολύ κόσμο, πολλοί έρχονται και φεύγουν περαστικοί» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο σημερινός πρόεδρος της κοινότητας Μεσολακκιάς Θόδωρος Σίμος. Και υπογραμμίζει: «Εχουμε ένα μικρό αναψυκτήριο, μια ψησταριά, αλλά υπάρχει πολύς κόσμος που έρχεται και έχει απαιτήσεις. Μακάρι να είχαμε ξενώνες και ξενοδοχεία, αλλά αυτά δεν υπάρχουν. Εγώ βάζω το σπίτι μου, φιλοξενώ όποιον μου το ζητήσει με όλη μου την καρδιά, αλλά δεν αρκεί». (σ.σ.: γέλια)

Είναι γεγονός ότι μέσα στον τελευταίο μήνα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες ντόπιους, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, καθώς και από την Κύπρο, για τη δημιουργία ξενώνων που θα απορροφήσουν τη ζήτηση του κόσμου! Ρωτούν, ζητούν πληροφορίες. Παράλληλα, «ουρές» σχηματίζουν οι ενδιαφερόμενοι για να πάρουν άδεια λειτουργίας καντίνας ή αναψυκτηρίου.
«Ηρθε μεγάλος επιχειρηματίας ξενοδοχείων από τη Λάρνακα της Κύπρου και μας ζητούσε πληροφορίες για την περιοχή. Είναι γεγονός ότι τα χωράφια εδώ πήραν μέσα σε λίγες βδομάδες μεγάλη αξία» σημειώνει με καμάρι ο κ. Σίμος. Μεσίτες από τον νομό Σερρών έχουν σπεύσει για να «ακτινογραφήσουν» την περιοχή, με σύμμαχο την επέκταση του σχεδίου που έγινε πριν από δύο χρόνια. Κανένας προς το παρόν, όμως, δεν πουλάει, ούτε μπορεί με βεβαιότητα να ορίσει ένα τίμημα για την αξία του στρέμματος, όσο είναι ακόμη νωπή η ιστορία. Ολοι γνωρίζουν όμως ότι η γη τους πήρε αξία στο «χρηματιστήριο» που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη.

Παλιά η Μεσολακκιά ζούσε από τα καπνά και τα σιτηρά, έως χθες «θρεφόταν» από τους αμυγδαλεώνες, σήμερα είναι έτοιμη να εκτοξευτεί αναπτυξιακά μαζί με την ανακάλυψη που βρίσκεται στα σκαριά στον λόφο της Αμφίπολης. «Χρόνια τώρα όλοι λέγαμε ότι αυτό το μικρό βουνό κάτι κρύβει. Να που φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε να κληρωθεί και για εμάς ο πρώτος λαχνός του λαχείου» μας λέει με ένα πλατύ χαμόγελο ο Θανάσης Ζουρνατζής, ο οποίος αναλαμβάνει την κοινότητα από τον Σεπτέμβριο. Απερχόμενος και μελλοντικός πρόεδρος τονίζουν πάντως με μια φωνή: «Για εμάς είτε είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είτε κάποιου άλλου σπουδαίου ανθρώπου της Ιστορίας, η ουσία δεν αλλάζει. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Η καθημερινότητά μας δεν θυμίζει τίποτα από το χθες. Το χωριό αναστήθηκε! Για εμάς έχει ήδη βρεθεί ο… Μεγαλέξανδρος»! Δίπλα τους ο παππάς του χωριού, ο πατέρας Κωνσταντίνος, δεν παραλείπει να κάνει τον σταυρό του. «Η Παναγιά είναι μεγάλη, είναι μαζί μας, μακάρι να σωθεί το χωριό, οι μεροκαματιάρηδες άνθρωποι. Κάθε μέρα ανάβουμε όλοι το κεράκι στη χάρη της, να βγάλουν κάτι σπουδαίο οι αρχαιολόγοι, μακάρι να βγάλουν τον Μέγα Αλέξανδρο» μας λέει φανερά συγκινημένος.

«Ξεπουλάμε»

Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εμπορικά γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Το βενζινάδικο έξω από το χωριό δεν σταματάει να γεμίζει βενζίνη! «Πάντα είχαμε κίνηση προς τα εδώ λόγω του Λιονταριού της Αμφίπολης, αλλά αυτό που ζούμε τις τελευταίες βδομάδες είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Ξεπουλάμε. Συνεχώς έρχεται το βυτιοφόρο για να προλαβαίνουμε να εφοδιάζουμε τα αυτοκίνητα» σχολιάζει ο Δημήτρης Γρεβέλης. Και συνεχίζει γελώντας: «Εκτός από βενζίνη δίνουμε και πληροφορίες συνέχεια. Γίναμε και… ξεναγοί συν τοις άλλοις».
Ο παραγωγός φιστικιών Ανέστης Παυλίδης κάνει κάθε μέρα 20 χιλιόμετρα για να έρθει από το Στρυμωνικό και έχει εγκατασταθεί στο άγαλμα του Λιονταριού της Αμφίπολης. «Λες και είχα προαίσθημα. Φέτος για πρώτη φορά εγκαταστάθηκα εδώ. Ηρθα πριν από τους αρχαιολόγους και δικαιώθηκα. Δεν σταματάμε να δίνουμε φιστίκια» λέει. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης γνωρίζει πιένες, αφού καθημερινά κατακλύζεται από Ελληνες και ξένους τουρίστες. «Η αύξηση της επισκεψιμότητας ξεπερνάει το 60% τον τελευταίο μήνα» μας ενημερώνει ο φύλακας του μουσείου Γιώργος Γκάλιος.

Επισκέπτης από την Πενσιλβανία

Κόσμος σπεύδει από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. «Είμαι λάτρης του ελληνικού αρχαίου πολιτισμού, ήρθα για διακοπές στη χώρα του ήλιου, της θάλασσας και του πολιτισμού και δεν θα έχανα την ευκαιρία να έρθω να δω το σημείο όπου μπορεί να είναι θαμμένος ο Μέγας Αλεξάνδρος. Είναι μια τεράστια προσωπικότητα που τη γνωρίζει όλος ο κόσμος» μας λέει ο Αμερικανός Μπάρι Λιν, ο οποίος βρέθηκε στις Σέρρες από την Πενσιλβανία!

Για τους κατοίκους της Μεσολακκιάς ο… άνθρωπός τους, η πιο γνώριμη παρουσία, είναι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. Από τα χείλη της κρέμονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι. «Είναι η ελπίδα μας. Προσευχόμαστε να ακούσουμε από το στόμα της τη μεγάλη ανακάλυψη» λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του χωριού. Και υπογραμμίζουν: «Η κυρία αρχαιολόγος είναι λιγομίλητη. Προτιμάει να δουλεύει και αυτό μας αρέσει».

«Είδαμε Σκοπιανά  Ι.Χ. και καλέσαμε την Αστυνομία»

Για τους κατοίκους της περιοχής λέξεις και έννοιες όπως «Μακεδονία», «Μέγας Αλέξανδρος», «Ελλάδα», «πατρίδα» αγγίζουν ευαίσθητες χορδές. Η πρόσφατη ανιστόρητη επίθεση από τα Σκόπια υποτιθέμενων διανοουμένων της γειτονικής χώρας, με αφορμή τη μεγάλη αυτή αρχαιολογική σκαπάνη, αποτελεί θέμα συζήτησης, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις οργή αλλά και εγρήγορση! Οι κάτοικοι δηλώνουν ενοχλημένοι από περίεργες… επισκέψεις τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της Μεσολακκιάς, «εδώ και μερικές ημέρες εμφανίστηκαν αρκετά αυτοκίνητα με σκοπιανές πινακίδες. Ενημερώσαμε την Αστυνομία και υπάρχουν ήδη δύο περιπολικά, που έχουν ανοιχτές τις κεραίες τους για όλη την περιοχή. Είμαστε φιλόξενοι και φιλικοί, αλλά δεν θέλουμε να μας πειράξει κανείς».
Ολο το χωριό βρίσκεται στο πόδι, σε συνεχή επαγρύπνηση. Η άφιξη πολλών τουριστών, το ενδιαφέρον του κόσμου που στράφηκε στην περιοχή μπορεί να δίνει ικανοποίηση και να γεμίζει με περηφάνια, αλλά, όπως παραδέχεται ο νέος πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Ζουρνατζής, «Μας καθιστά όλους υπεύθυνους για τον τόπο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε κάθε σπιθαμή της περιοχής από άτομα που θα ήθελαν να κάνουν κακό. Να λειτουργήσουμε ως φύλακες του τόπου που μας άφησαν οι γονείς μας και θα πρέπει να αφήσουμε και εμείς στα παιδιά μας».

Η προσμονή για το τι θα «γεννήσει» η αρχαιολογική έρευνα είναι μεγάλη για πολλούς λόγους. Οπως μας είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της κοινότητας Θόδωρος Σίμος, «Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι -πέρα από όλα τ’ άλλα- ένα ηχηρό χαστούκι στους Σκοπιανούς για όλα όσα ανιστόρητα και πλαστογραφημένα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική. Εμείς το γνωρίζουμε, αλλά οποιαδήποτε μεγάλη ανακάλυψη θα βουλώσει πολλά στόματα»!

«Οταν παίζαμε μπάλα στης Ρωξάνης»

Ιστορίες, θρύλοι, θύμησες από το παρελθόν, βάζουν τις δικές τους «πινελιές» στο μεγάλο μυστικό που φυλάσσει επί χιλιάδες χρόνια ο τάφος της Αμφίπολης. Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη οτιδήποτε με κατηγορηματικό τρόπο… Η αρχική εκτίμηση των αρχαιολόγων «ακουμπούσε» με μεγάλες προσδοκίες στο σενάριο να πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλεξάνδρου Δ’, δηλαδή της συζύγου και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά στην πορεία προέκυψαν πολλές εκδοχές και έγιναν αρκετές υποθέσεις, επιστημονικές ή και αυθαίρετες. Για τους κατοίκους της περιοχής, ο χώρος όπου χτυπά σήμερα η «καρδιά» όλης της Ελλάδας έχει όνομα εδώ και πολλές δεκαετίες. «Οι παππούδες μας, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, μας έλεγαν να πάμε να παίξουμε μπάλα σε αυτήν εδώ την περιοχή, αποκαλώντας την “η περιοχή της Ρωξάνης”. Ολοι γνωρίζαμε με αυτή την ονομασία την περιοχή, από το όνομα της γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πού να φανταζόμασταν, τόσα χρόνια μετά, ότι υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για μια τόσο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη;» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο 48χρονος Νίκος Τσέλιος, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του Αρη, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα της Μεσολακκιάς και τις τελευταίες εβδομάδες έχει εγκατασταθεί στα πάτρια εδάφη για οικογενειακούς λόγους.

Η ανασκαφική έρευνα στον τύμβο «Καστά» της Αρχαίας Αμφίπολης συνεχίζεται και, μέρα με τη μέρα, συμπληρώνεται το «παζλ» της ιστορίας. Μόνο που και εδώ οι κάτοικοι έχουν τη δική τους ένσταση σε ό,τι αφορά την ονομασία. «Ο Καστάς προέκυψε από τη βουλγαρική διάλεκτο και παραπέμπει στον χρυσό… Εμείς γνωρίζαμε την περιοχή ως Αγιασμάτι, που είναι και το ελληνικό όνομα» τονίζει ο Θανάσης Ζουρνατζής.

«Εδώ έβρεχε πάντα χρυσάφι»

Η Ιστορία μπλέκεται με τους θρύλους. Οι αφηγήσεις των πιο παλιών με τις μνήμες των νεοτέρων για όσα γενναιόδωρα έδινε για πολλά χρόνια η φύση κατά μήκος του ποταμού Στρυμώνα. Σε ένα σημείο όλοι δείχνουν να συμφωνούν: στις ιστορίες τις σχετικές με το χρυσάφι που «γεννοβολούσε» ο τόπος. «Τα παλιά τα χρόνια, όταν είχε δυνατές βροχές, μαζεύονταν στον κάμπο, στα χωράφια, κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Ο τόπος έβρεχε… χρυσά νομίσματα» μας λέει ο Θόδωρος Σίμος, για να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Ολη η περιοχή είχε θαμμένους θησαυρούς από τα αρχαία χρόνια. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η δυνατή βροχή έγλειφε το χώμα και αποκάλυπτε μεταξύ άλλων και χρυσά νομίσματα. Γι’ αυτό και κατέφταναν στα μέρη μας από περίεργοι μέχρι και αρχαιοκάπηλοι. “Οργωναν” το χωράφι μέσα στην καταιγίδα». Ο απερχόμενος πρόεδρος κοινότητας ξεκαθαρίζει: «Στο χωριό μας όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε κανένας αρχαιοκάπηλος, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αρκετοί που βρίσκονται ακόμη στα δικαστήρια!»

Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι εάν ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί από αρχαιοκαπήλους. Οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς είναι κατηγορηματικοί: «Υπάρχει χρυσάφι στην… κοιλιά αυτής της τούμπας! Θα το δείτε, δεν θα αργήσουν τα καλά νέα».
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, η πιο απαισιόδοξη, ότι οι καιροσκόποι πρόλαβαν να συλήσουν το ιστορικό αυτό μνημείο. «Χρειάζεται να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Είμαι πάνω από 20 χρόνια στο έργο και υπάρχουν μηνύματα που επιβάλλουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην ενθουσιαζόμαστε» τονίζει ο Γιώργος Κλείτσιος και μας παραπέμπει στην εικόνα του μεγάλου, μακρόστενου βουνού που έχει υψωθεί από το χώμα που «αντλούν» μέσα από τον τάφο τα συνεργεία.

Γιώργος Τότσικας

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη «δημοκρατία» της Τετάρτης μη χάσετε ένα αφιέρωμα για την κρίση Ελλάδας – Τουρκίας

O Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης αναλύει σε ειδικό ένθετο όλη την αλήθεια για τα 12 μίλια, τις έωλες διεκδικήσεις της Τουρκίας...

Η ανίκανη πολιτική ηγεσία οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα που τουρκικά σκάφη αλωνίζουν έξω από τις ακτές των νησιών Η Ελλάδα, στην πιο...

Γελοίες δικαιολογίες από τον Πέτσα: Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» δεν πραγματοποιεί έρευνες

Κάθε όριο ξεπερνά η προπαγάνδα και η γελοιότητα στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση και την επιχειρηματολογία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Χθες ο κυβερνητικός...

Κρεσέντο προδοσίας από τον Νίκο Μαραντζίδη

Με επαίσχυντο άρθρο του προτείνει «φινλανδοποίηση» της Ελλάδας και επί της ουσίας να δώσουμε γην και ύδωρ στην Τουρκία Σε ρεσιτάλ προδοσίας εις βάρος της...

Απειλούν και με γεωτρήσεις απέναντι από το Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία διά στόματος του υπ. Ενέργειας, εάν εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου Αμετανόητοι οι Τούρκοι, επιμένουν καθημερινά πια στις προκλήσεις τους, με...