Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Ολα καλά κι όλα ωραία (με Νταλάρα)

Μια… ωραία ατμόσφαιρα ήταν χθες το βράδυ στο Μαξίμου, μάλλον γι’ αυτό σκέφτονται να το επαναλάβουν και προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Από τη μια οι αρχηγοί να επιμένουν στις θέσεις που θέλει να ακούσει το «κομματικό ακροατήριό τους» και από την άλλη ο διορισμένος πρωθυπουργός να επιχειρεί να πείσει ότι κυβερνά.

Μπορεί το κυρίως πιάτο της συνάντησης να ήταν η διαδικασία του PSI και η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, αλλά τα… ορεκτικά ήταν αυτά που βγάζουν ειδήσεις. Και αυτό γιατί, παρόλο που ο Λουκάς Παπαδήμος επιθυμούσε, όπως άφηναν να διαρρεύσουν νωρίτερα από το Μαξίμου, την υπογραφή ενός «κοινού ανακοινωθέντος» με τα σημεία της συμφωνίας που θα «ντυνόταν» επικοινωνιακά με «διάγγελμα», αλλά αυτό δεν του βγήκε.

Γι’ αυτό και αρκέστηκε σε μια λιτή -λακωνική- δήλωση μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου δυόμισι ώρες.

Η στεγνή δήλωση του πρωθυπουργού δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες. Είπε ο κ. Παπαδήμος: «Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούσαν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».

Αν κάποιοι και κυρίως ο Λουκάς Παπαδήμος το ερμηνεύσει αυτό ως «λευκή επιταγή», καλό θα ήταν να μην πάει πάντως να την εξαργυρώσει, γιατί μάλλον θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Και αυτό γιατί μπορεί το δίδυμο Παπανδρέου – Καρατζαφέρη να του άναψε πράσινο φως για όλα, αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε στους παρευρισκομένους ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που τελειώνει με την ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει αλλάξει το πλαίσιο της συμφωνίας που είχαμε. Αν το αλλάζαμε, θα ήμασταν αναξιόπιστοι πρώτα απ’ όλα απέναντι στον ελληνικό λαό».

Από κει και πέρα ανοιχτό μένει το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, με απομάκρυνση των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός μικρότερου σχήματος.

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης ήταν και ο «καβγάς» που επιχείρησε να στήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζήτησε «να μην έχει διφορούμενη στάση η Ν.Δ. και να ισχυρίζεται ότι μετά τις εκλογές θα κάνει διαπραγματεύσεις». Ο κ. Σαμαράς σήκωσε το γάντι και επέμεινε στις θέσεις του:

1. Δεν συζητά μείωση μισθών και επικουρικών συντάξεων, γιατί κάτι τέτοιο θα ανατροφοδοτήσει την ύφεση.

2. Οτι στηρίζει με ειλικρίνεια την κυβέρνηση στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και ότι άλλοι κάνουν μικροκομματικά παιχνίδια για να καλύψουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα.

3. Οτι δεν έχει αντίρρηση στις συγχωνεύσεις των επικουρικών ταμείων, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μετά το «κούρεμα» και με νέες αναλογιστικές και αξιόπιστες μελέτες.

Ο κ. Καρατζαφέρης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ηταν ένα ωραίο κλίμα»…

Νίκος Ελευθερόγλου


Τα τετ α τετ που έστρωσαν το χαλί της συνάντησης και η επιθυμία Λουκά να λάβει «λευκή επιταγή»

Οι συναντήσεις του διορισμένου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς είχαν προαναγγελθεί ως διαρροή στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Εκείνο που εκκρεμούσε ήταν η συνάντηση των «τριών» υπό τον πρωθυπουργό. Το σκηνικό της κρίσης με αφορμή το PSI ήταν έτοιμο και ο κ. Παπαδήμος το είχε επισημοποιήσει με συνέντευξή του την Τρίτη στους «New York Times». Εκεί… απειλούσε με τη «διά νόμου υποχρέωση των ομολογιούχων να συμμετάσχουν το PSI». Από εκεί και πέρα τα πράγματα εξελίχθηκαν με ταχύτητα, για να φτάσουμε στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών. Την Τετάρτη ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει χωρίς καμία τύψη τα… ταξιδάκια αναψυχής του, βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει το μικροκομματικό του ταλέντο.

Ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το… βάρος της στήριξης της κυβέρνησης και ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να λειτουργεί ως συμπολίτευση όπου τη διευκολύνει και ως αντιπολίτευση όταν διαφωνεί με μέτρα και αποφάσεις. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι θέμα του κ. Παπαδήμου ο ανασχηματισμός.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αφού δήλωσε… δικαιωμένος μια και θα γινόταν η συνάντηση των αρχηγών με τον πρωθυπουργό και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο παρόντα, συνέχισε το θεώρημα όχι του… παπαγάλου, αλλά του ότι πρέπει να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης. Μετά το πέρας της συνάντησης, αντικείμενο της οποίας ήταν οι εξελίξεις στο PSI, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωνε στο πρακτορείο Reuters ότι «ξημερώνει μια ηλιόλουστη μέρα».

Χθες το μεσημέρι έγινε η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα. Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την πορεία του PSI, το θέμα της δανειακής σύμβασης και την αναμενόμενη επίσκεψη της τρόικας.

Επίσης έθεσε το θέμα της κυβερνητικής συνοχής εν όψει «δύσκολων» θεμάτων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ν.Δ. δεν παίζει μικροκομματικά παιχνίδια και στηρίζει την κυβέρνηση στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως αυτό της μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά και διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, με τα οποία η Ν.Δ. διαφωνεί.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξή του (Real) είχε επιμείνει στη θέση του ότι οι κάλπες θα στηθούν πριν από το Πάσχα και είχε χαρακτηρίσει «συνταγματικό δικαίωμα του εκάστοτε πρωθυπουργού» τον ανασχηματισμό.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης (Κανάλι 1) ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο ούτε τη δανειακή σύμβαση.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής υποστήριξε ότι τη δανειακή σύμβαση θα τη συνοδεύουν νέα μέτρα, χωρίς να υπάρξει αντίδραση της Ν.Δ. σε αυτή την τοποθέτηση.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ