Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

ΟΛΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις το χάσμα παραμένει τεράστιο! Λαγκάρντ: Ο μήνας του μέλιτος φτάνει στο τέλος του

Μπορεί να πραγματοποιήθηκαν κάποια βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, που συνεδριάζει από το Σάββατο στο Παρίσι αντί των Βρυξελλών (ο τόπος άλλαξε το Σάββατο και καθυστέρησε η έναρξη των συζητήσεων), οδηγώντας σε έκτακτο Euroworking Group (EWG) την ερχόμενη Τετάρτη 22 Απριλίου, δύο μόλις 24ωρα πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αλλά τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, μία εβδομάδα πριν η χώρα συναντήσει και πάλι μεγάλες υποχρεώσεις, ύψους 3 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαία η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στους FT, η οποία προειδοποίησε την Ελλάδα αναφέροντας ότι «όποιο “μήνα του μέλιτος” μπορεί να είχε με τους πιστωτές, φτάνει ήδη στο τέλος του».

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group φαίνεται ότι έγιναν σε καλό κλίμα, καθώς η Ελλάδα βάζει λίγο νερό στο κρασί της σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Επίσης, αναζητεί τρόπους αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να δεσμευτεί για σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να μπορεί να ειπωθεί ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Οι πιστωτές θεωρούν «αισιόδοξες» τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, αν και φαίνεται να τείνουν προς ένα κοινό ποσοστό για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, της τάξης του 1%-1,2%.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης βρίσκονται στα εργασιακά (π.χ. ομαδικές απολύσεις), στο Ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές ζητούν διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, στα δημοσιονομικά και στη συλλογή των φόρων και του ΦΠΑ, και κατ’ επέκταση στα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξηθεί το 2015 έναντι του 2014, που τελικώς διαμορφώθηκε στο 0,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε το Brussels Group και είδε με καλό μάτι τον ορισμό του Euroworking Group ως τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Τόνισε δε ότι στο EWG που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης θα παρουσιαστεί έκθεση από τους εκπροσώπους των θεσμών, στην οποία θα πραγματοποιείται μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η συγκεκριμένη έκθεση (είναι η πρώτη μετά τις 10 Δεκεμβρίου 2014) θα αποτελέσει και τη βάση της συζήτησης που θα γίνει για την περίπτωση της Ελλάδας στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.

Και μυστικές συνομιλίες!

Δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung (FAZ)» κάνει λόγο για μυστικές επαφές ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόκειται για επαφές που γίνονται μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών ή τηλεδιάσκεψης και έχουν ως στόχο να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν τυχόν κραδασμοί στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν. Η «FAZ» αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες επαφές γίνονταν με απόλυτη μυστικότητα και ότι η συγκεκριμένη ομάδα συνεδριάζει σχεδόν τρεις με τέσσερις φορές κάθε εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΣΥΡΙΖΑ:Πληθαίνουν οι φωνές για δημοψήφισμα ή εκλογές!

Μια νέα βόμβα έριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στο θέμα του δημοψηφίσματος, που τίθεται πλέον από αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους στις διαπραγματεύσεις, προσδιορίζοντας ακόμη και το ερώτημα που θα έχει το δημοψήφισμα. Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που βλέπουν ως μόνη λύση τη νέα προσφυγή στις κάλπες.
«Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές και όχι η έξοδος από το ευρώ» είπε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι «το χρέος πρέπει να λυθεί, αλλά ο έντιμος συμβιβασμός δεν είναι στις προθέσεις των δανειστών».

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής που προκάλεσε αίσθηση δεν φαίνεται ότι κινείται εκτός γραμμής, αφενός γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις «κόκκινες» γραμμές και αφετέρου γιατί στο θέμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκαν ανοιχτά άλλα δύο στελέχη της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης άφησε και αυτός με τη σειρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, εξηγώντας ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι οι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», ενώ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τους δανειστές ότι «επιθυμούν την υποταγή και την παράδοση της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα, που κυριαρχούν στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ».

Με αφορμή την επαναφορά του θέματος του δημοψηφίσματος ή των εκλογών η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση. Η Ν.Δ., διά του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη, δήλωσε: «Εξακολουθούμε να είμαστε στο σημείο μηδέν, ενώ η οικονομία μέρα με την ημέρα βουλιάζει». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα καταστροφικό άμα τη ανακοινώσει του και εξέφρασε την άποψη ότι πιθανότερο σενάριο για την κυβέρνηση είναι αυτό των εκλογών.

Περιθώρια για συμφωνία από τον Π. Τόμσεν

Μπορεί να χρειαστούν ακόμα αρκετές εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς. Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής πια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας, να υπάρξει ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων, να γίνει και μια συνολική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια το Ταμείο να προχωρήσει σε εκταμίευση δόσεων οικονομικής βοήθειας. Η εκτίμηση, πάντως, του κ. Τόμσεν είναι όλα τα παραπάνω να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, καθώς τότε η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει πληρωμές περίπου 11 δισ. ευρώ, άρα πρέπει να έχει την ταμειακή ρευστότητα για να το πράξει.

Το Grexit

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός Grexit, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τους κινδύνους από μια τέτοια προοπτική. Πάντως το ΔΝΤ δεν αναμένει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να μείνει εντός ευρωζώνης και δηλώνει διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει κάτι τέτοιο. Στο σκέλος του Ασφαλιστικού, ο κ. Τόμσεν δήλωσε με νόημα ότι το ΔΝΤ «δεν έχει ζητήσει ποτέ ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις». Ομως δεν εγγυήθηκε ότι δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν, τελικά, κάποιες περικοπές στις πιο υψηλές από τις συντάξεις που χορηγούνται στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

What trade art thou?

Αυτή η χαρακτηριστική ερώτηση (μεταφρ. «ποια είναι η τέχνη σου;») που απευθύνεται κατ’επανάληψη στην πρώτη σκηνή της πρώτης πράξης του σαιξπηρικού «Ιουλίου Καίσαρα», μέσα...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...