Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ολη η λίστα με τα «ασημικά» σε τιμές ευκαιρίας!

Στο σφυρί αεροδρόμια, παραλίες, λιμάνια, 80.000 ακίνητα, και εκτάσεις-φιλέτα του «2004»

Λιμάνια, παραλίες, δημόσιες εκτάσεις, ακίνητα, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, σιδηρόδρομοι, οδικοί άξονες, μέχρι και… βραχονησίδες της Ελλάδας. Απ’ όλα περιλαμβάνει το πακέτο με τα «ασημικά» του κράτους που μπορούν να βγουν προς πώληση τα επόμενα χρόνια, προς μεγάλη ικανοποίηση εγχώριων και ξένων συμφερόντων, τα οποία ορέγονται τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και μάλιστα σε… τιμή ευκαιρίας λόγω της κρίσης!

Το παλιό «αμαρτωλό» ΤΑΙΠΕΔ, που ενδέχεται να μετονομαστεί σε Ταμείο Δημόσιου Πλούτου και να… χρησιμοποιηθεί ως μπόνους-εγγύηση στο Ταμείο-γίγας των 50 δισ. ευρώ για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στους δανειστές μας, θα συμπεριλάβει όλα τα «φιλέτα» του κράτους. Οχι μόνο τα ακίνητα, αλλά και όλες τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τράπεζες, τα μετοχικά πακέτα ή άλλα δικαιώματα, τα μελλοντικά έσοδα από διαγωνισμούς για υδρογονάνθρακες. Και από εκεί που κάποτε το ΤΑΙΠΕΔ αποτελούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν «εκτροφείο σκανδάλων», φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουμε με ξεπούλημα χιλιάδων ακινήτων ή κρατικών μεριδίων. Στο δε Ταμείο των 50 δισ. ευρώ θα περάσουν -θεωρητικά- 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση δημόσιων μετοχών των τραπεζών, καθώς και στοιχεία αξίας επιπλέον 25 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Ποια περιουσιακά στοιχεία φιγουράρουν ως πιθανά ασημικά; Τα λιμάνια μας -κυρίως ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ (αλλά ίσως και περιφερειακά)-, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Rosco (εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού), τα αεροδρόμια, το Ελληνικό, η Εγνατία Οδός, ο «Αστέρας», ξενοδοχεία, ιαματικές πηγές, παραλίες, οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μαραζώνουν, κτίρια στο εξωτερικό, μαρίνες, ενεργειακές εταιρίες, κ.λπ., δηλαδή το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων που εκκρεμεί, συν άλλες οι οποίοι ίσως έρθουν και θα μπουν στο χαρτοφυλάκιο των 50 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τα ακίνητα, ο αριθμός αυτών που θα ενταχθούν αναμένεται να φτάσει τις 80.000 και είναι συνολικής επιφανείας 400.000 στρεμμάτων.

Αθηναϊκή Ριβιέρα

Αμεσα αξιοποιήσιμα θεωρούνται 3.000 ακίνητα, ενώ ήδη 1.000 ακίνητα (μόλις 49 έχουν βρει τον δρόμο της αξιοποίησης) έχουν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.
Στη λίστα αναμένεται να μπουν και εκτάσεις-φιλέτα στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, αυτής την οποία κάποτε η αγορά ονόμαζε «αθηναϊκή Ριβιέρα». Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου αυτού του Ταμείου θα απαρτίζεται από τα «φιλέτα» της παραλιακής της Αττικής. Μεταξύ αυτών, η έκταση από το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο (ο διαγωνισμός για το συνεδριακό ήταν άγονος) έως το ΣΕΦ, με στόχο μια συνολικότερη αξιοποίηση -και όχι απαραιτήτως αλά καρτ, αλλά και σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις και τα «φιλέτα» σε Ελληνικό, Φλοίσβο, Λυρική Σκηνή κ.λπ.-, ενώ μένει να φανεί αν στο πρότζεκτ θα μπουν και τα «φιλέτα» από Βάρκιζα έως Σούνιο. Ολο αυτό το πακέτο ενδιαφέρει, άλλωστε, ισχυρά εγχώρια επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα, με αυτά των Λασκαρίδη, Λάτση, Ιωάννου, Κόκκαλη, Βασιλάκη κ.λπ. να καιροφυλακτούν.

Η Φώφη ζητά Συμβούλιο Αρχηγών

Με τα σενάρια εκλογών το φθινόπωρο να κυκλοφορούν ευρέως, η Φώφη Γεννηματά αναζητά τρόπους αποφυγής μιας νέας προσφυγής στις κάλπες μέσα σε εννέα μήνες, τουλάχιστον πριν αποκλειστεί οριστικά ο κίνδυνος του Grexit, όπως είπε, χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη χθεσινή επίσκεψή της στον Πρ. Παυλόπουλο, η κυρία Γεννηματά ζήτησε να υπάρξει μια δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (ΣΠΑ), προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η «διπλή» εντολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, δηλαδή αφενός η εντολή για διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους και αφετέρου ο καθορισμός δεσμευτικού οδικού χάρτη που θα διασφαλίζει στη συνέχεια την ομαλή πορεία εντός ευρώ.
Πάντως, στις δηλώσεις της έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και συγκεκριμένα ζήτησε να καταργηθεί το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Νωρίτερα, απευθυνόμενη στον Πρ. Παυλόπουλο, η κυρία Γεννηματά διατύπωσε την ανησυχία της, γιατί, όπως είπε, «η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει και το Grexit είναι ακόμη μπροστά μας».

Ο ΠτΔ δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει στον κ. Τσίπρα το αίτημα και επανέλαβε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, σημειώνοντας, όμως, ότι το κεκτημένο από την προηγούμενη συνάντηση «λειτουργεί ως βάση», πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα.

Ν. Σταυρουλάκης

Αλεξιάδης: Εξήγγειλε ελέγχους από τις «ξεχαρβαλωμένες» ΔΟΥ

«Ξεχαρβαλωμένους» ελεγκτικούς μηχανισμούς και κουρασμένο ανθρώπινο δυναμικό βρήκε στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιαδης. Ομως αυτό δεν τον σταμάτησε από το να ζητήσει σαρωτικούς έλεγχους σε όλη την αγορά και ειδικά στις εστίες φοροδιαφυγής.
Παρά τις προσπάθειες των ελεγκτών και των επικεφαλής τους η ψυχρή αλήθεια των αριθμών δικαιώνει όσους τονίζουν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη έμπειρων στελεχών έχει αποδυναμώσει τις υπηρεσίες, οι οποίες εξακολουθούν να ψάχνουν αρμοδιότητες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Παρόλα αυτά, οι έλεγχοι διατάχθηκαν και θα επικεντρωθούν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στα εμπορικά σημεία και όπου αλλού γίνεται διακίνηση προϊόντων. Σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν:

  • Τα ελεγκτικά συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
  • Θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.
  • Οι ελεγκτές θα ζητούν και από τους πελάτες που εξέρχονται από τις επιχειρήσεις να επιδείξουν τις αποδείξεις των αγορών τους.
  • Οι ελεγκτές θα ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που έλαβαν και στη συνέχεια θα ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο παραστατικά.
  • Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) οι ελεγκτές πρέπει να μπαίνουν στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ