Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Ολο και πιο δυνατά φωνάζουν υπέρ της μείωσης του χρέους!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στην ίδια γραμμή Λαγκάρντ, Σαπέν και Λιου μίλησαν για άμεση λύση

Ηχηρές συντονισμένες παρεμβάσεις υπέρ της δραστικής μείωσης του ελληνικού χρέους έκαναν χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Γαλλία, ενώ αργά προχθές το βράδυ προς την ίδια κατεύθυνση παρενέβησαν εκ νέου οι ΗΠΑ, μέσω του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στις συναντήσεις αυτές ο κ. Λιου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας, και δημιουργεί τους όρους για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Επκοινωνία

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας.

Στον απόηχο της παρέμβασης του κ. Λιου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες σε γαλλικό ραδιοσταθμό ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η συμφωνία με την Ελλάδα. Τόνισε ακόμα ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με σημαντική παράταση των λήξεων του χρέους, επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, στη διάρκεια της οποίας δεν καταβάλλονται τόκοι, και μείωση επιτοκίων στο ελάχιστο. Η κυρία Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην αρχή της ελληνικής κρίση δεν ήταν επιτυχής και ξεκαθάρισε ότι, για να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, «η μεν Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να πειθαρχήσει οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος».

Ακριβώς στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο κ. Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η ελάφρυνση χρέους μπορεί να περιλαμβάνει τον συνδυασμό των τριών λύσεων που πρότεινε η κυρία Λαγκάρντ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε, πάντως, ότι «το θέμα του χρέους έχει επιστρέψει σαφώς στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά δεν θα υπάρξει ονομαστικό “κούρεμα”».

Μάριος Ροζάκος

Ανοίγουν (τελικά) τη Δευτέρα όλα τα τραπεζικά καταστήματα

Στο άνοιγμα όλων των υποκαταστημάτων τους, αλλά με διατήρηση των capital controls, προχωρούν οι τράπεζες μεθαύριο Δευτέρα, ύστερα από σχετική διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των διοικήσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τεχνικές δυσκολίες που επικαλούνταν οι τράπεζες παραμερίστηκαν μετά από χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ΤτΕ και της ΕΚΤ. Είχαν προηγηθεί χθες το πρωί αναφορές στο θέμα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος άφησε να φανεί ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να επαναλειτουργήσουν όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα από τη Δευτέρα, με παράλληλη διατήρηση όμως των περιορισμών στις αναλήψεις και τις τραπεζικές υπηρεσίες.

Χθες το πρωί, πάντως, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν είναι οριστικό πως θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, μπερδεύοντας τα πράγματα.
Επισήμως, η τραπεζική αργία παρατάθηκε έως και την ερχόμενη Κυριακή. Μέχρι τότε διατηρείται το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα ανά κάρτα από το ΑΤΜ. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται:

  • να ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα και
  • να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν και σωρευτικά τις αναλήψεις των 60 ευρώ (που διακινούνται ανά ημέρα), καταρχάς σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων, εάν κάποιος δεν σηκώσει τα 60 ευρώ τη μία ημέρα, θα μπορεί να πάρει από τα ΑΤΜ ή από τα γκισέ 120 ευρώ τη δεύτερη μέρα ή 180 ευρώ την τρίτη κ.ο.κ.

Στ. Κράλογλου

Η Citigroup: «βλέπει» Grexit μέσα στο 2016

Στο 2,4% εκτιμά την ύφεση φέτος

Grexit το δεύτερο εξάμηνο του 2016 «βλέπει» η Citigroup, παρά το γεγονός ότι, για την ώρα τουλάχιστον, έχει απομακρυνθεί ο πολιτικός κίνδυνος. Η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στα επόμενα ένα με τρία χρόνια, με πιθανότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η Citigroup εκτιμά ότι το ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί 2,4%, έναντι του -0,2% που εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα, λόγω της ταχείας επιδείνωσης της οικονομίας, που προκύπτει από την αυξημένη αβεβαιότητα, τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων και τα αυστηρά όρια στις αναλήψεις μετρητών, τα οποία επιβλήθηκαν στα τέλη Ιουνίου.

Επιστροφή το 2018

Αντιστοίχως και για το 2016 προβλέπεται πτώση του ΑΕΠ 3,7%, ενώ για το 2017 -3,2%. Το 2018 όμως θα είναι το έτος που η Citigroup αναμένει τη μεγάλη επιστροφή σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αν όλα πάνε καλά.

Η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο +10,7% και το 2019 στο +5,3%, με ρυθμούς πληθωρισμού βέβαια το 2016 στο 16,2%, στο 22,5% το 2017 και σταδιακή μείωση περίπου στο 10% τη διετία 2018-2019. Αναφορικά με το χρέος, η εξέλιξή του την περίοδο 2015-2019 από 192% θα αυξηθεί στο 238%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα σημειώνει μικρά θετικά ποσοστά από 1,6% έως 1,9%. «Παρόλο που η προοπτική μιας συμφωνίας για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι το επίπεδο των προϋποθέσεων που πρέπει να ισχύουν σε συνδυασμό με την απώλεια ελέγχου των εγχώριων πολιτικών και το μεγάλο ποσό της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα κάνουν τη συμφωνία μη διατηρήσιμη» σημειώνει η Citigroup.

Φοροδηλώσεις έως 26 Αυγούστου

Εως τις 26 Αυγούστου παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα, η οποία έληγε στις 27 Ιουλίου. Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις η αντίστοιχη προθεσμία, που έληγε στις 20 Ιουλίου, παρατείνεται έως τις 20 Αυγούστου. Η σχετική απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή της απελθούσης αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αναμένεται να ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επανακαθοριστούν οι ημερομηνίες καταβολής των τριών δόσεων του φόρου, καθώς πριν από την παράταση οι ημερομηνίες αυτές ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου αντιστοίχως.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα SOS του νέου πτωχευτικού – Πλήρης οδηγός για τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες του νέου νόμου

Τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες που κρύβει ο νέος πτωχευτικός νόμος για όσους χρωστούν σε Ταμεία, Εφορία, τράπεζες και funds παρουσιάζει σήμερα η...

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το «Oruc...

300.000 ευρώ ζητάει ο Δημήτρης Παπαδημούλης για ένα tweet

Παπαδημούλης κατά Λατινοπούλου, επειδή σχολίασε ότι αγόρασε σπίτια και τα νοικιάζει σε ΜΚΟ Είναι πολλές μάλλον οι ανάγκες του κ. Παπαδημούλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς...

Τα ημερησια κρούσματα «εκτινάσσονται» όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση!

Αποκαλυπτικός πίνακας που γεννάει ερωτήματα Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα οδηγεί η μελέτη της «καμπύλης» για τον κορονοϊό, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό...

Αύξηση της θητείας στους 12 (από 9) μήνες στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης...