Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Όλο το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα βάσει της συμφωνίας

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε όλη το κείμενο της Συμφωνίας που επιτευχθεί στην Σύνοδο Κορυφής μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και πιο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα;

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις παραμέτρους της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της που επικυρώθηκε μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες. Από την αρχή του κειμένου ξεκαθαρίζεται ότι ο ρόλος ΔΝΤ παραμένει ενεργός (ήταν κάτι που ζητούσε η Αθήνα να αλλάξει) αλλά και πως δίνεται έμφαση στην ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μελλοντική συμφωνία πάνω σε ένα πρόγραμμα με τονESM.

 Τι πρέπει να νομοθετηθεί ως και την Τετάρτη

Σχετικά με τα μέτρα, σημειώνεται πως μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να νομοθετηθούν οι αλλαγές στον ΦΠΑ με αυξήσεις συντελεστών ενώ μένει να φανεί το τι θα γίνει με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Ζητείται επίσης να ψηφιστούν εμπροσθοβαρή μέτρα για βελτίωση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, κάτι που “δείχνει” παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις.

Επιπρόσθετα, απαιτείται να νομοθετηθεί η πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και η λειτουργία συστήματος αυτόματων περικοπών όταν παρατηρούνται δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Υποχρεώσεις ως τις 22 Ιουλίου

Μέχρι τις 22/7 θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης και την μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι να θεσμοθετηθούν από το ελληνικό κοινοβουλίου τα μέτρα που απαιτούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου αλλά και να εγκριθούν όλες οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν.

Μετά θα πρέπει να αναμένεται το δεύτερο “κύμα” μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με υιοθέτηση μέτρων για την απορρόφηση των αποφάσεων του ΣτΕ που χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων του 2012. Ζητείται από εκεί και πέρα η υιοθέτηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων τόσο για τα λειτουργία τις Κυριακές όσο και για τις περιόδους των εκπτώσεων και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Ιδιωτικοποιείται η ΑΔΗΜΕ

Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και μεταρρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις με αλλαγές στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές με σαφή αναφορά στις ομαδικές απολύσεις. Αναφορικά με το Ταμείο που θα δημιουργηθεί τονίζεται ότι σε αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας που στόχος είναι να φθάσουν στα 50 δισ. ευρώ.

Τα 25 δισ. ευρώ ορίζεται ότι θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 για την επαναγορά χρέους και τα 12,5 δισ. για επενδύσεις. Η έδρα του Ταμείου ορίζεται ότι θα είναι στην Ελλάδα, θα διοικείται απο ελληνικές αρχές, υπό την επίβλεψη ευρωπαϊκών όμως αρχών. Ορίζεται επίσης ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να δοθούν προτάσεις από την Αθήνα για αλλαγή της δημόσιας διοίκησης με σαφή αναφορά στην ανάγκη αποπολιτικοποίησής της.

Αναδιάρθρωση αλλά όχι κούρεμα χρέους

Σχετικά με το θέμα του χρέους, στο τέλος του κειμένου γίνεται αναφορά ότι με βάση τις δεσμεύσεις του Νοεμβρίου του 2012 το Εurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει εάν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση χρέους. Γίνεται ωστόσο αναφορά ξεκάθαρη σε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων. Όλα τα μέτρα για την απομείωση του χρέους ωστόσο θα είναι υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν με το νέο πρόγραμμα και μετά από την πρώτη θετική αξιολόγηση των θεσμών.  

Τα σημεία της συμφωνίας και οι χρόνοι εφαρμογής τους

Σύμφωνα με την δήλωση της Συνόδου Κορυφής για την Συμφωνία προβλέπεται ότι μέχρι τις 15 Ιουλίουη Ελλάδα πρέπει να έχει νομοθετήσει:

* Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

* Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος.

* Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

* Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου η Ελληνική Βουλή  πρέπει να έχει νομοθετήσει:

* Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.                                                                           

* Οι παραπάνω  μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσουν την διαδικασία και θα επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών.

Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε:

* Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο  ασφαλιστικό και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισόποσα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

* Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ περιλαμβάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, άδειες φαρμακείων, γάλα και λειτουργία αρτοποιείων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.

*Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμους.

* Στα εργασιακά, εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή:news247

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...